Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

                                             гр.Лом , 1 декември 2017 г.

     

В ИМЕТО НА НАРОДА

           

Ломският районен съд , гражданка колегия, VІ състав в публично заседание на 21.11.2014г. в състав: 

 

                                                                  Председател:Боряна Александрова

 

При секретар: Веселка Младенова като разгледа докладваното от съдията гражданско дело номер  1251 по описа на съда за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Предявен е    иск по чл.150 от СК.

Производство по чл. 310 и следв. ГПК.

Предявен е иск с правно основание чл. 150  СК от К.М.А. в качеството й на майка и законна представителка на малолетната й дъщеря С.Е.А. против Е.А.З., за увеличение на издръжка.

Наведени са твърдения в смисъл, че са били съпрузи и с Решение по гр.д.857/2010г. бракът им е прекратен по взаимно съгласие. Със същото решение страните са се съгласили родителските права по отношение на роденото от брака им дете С. да бъдат предоставени на майката, на бащата е определен режим на контакти с детето и същият се е съгласил да плаща ежемесечна издръжка в размер на по 60 лв. Твърди се също така,че от тогава е изминал доста дълъг период от време, изменили са се обстоятелствата, свързани с отглеждането на детето, а така също и икономическат конюктура в страната т.е. малолетната Сиана е пораснала и са се увеличили разходите за нея- за  училищни пособия, за дрехи и др.извънкласни занимания.

            Иска се от съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплаща на ищцата, за мамолетното й дете  месечна издръжка в размер на 200 лева, считано от датата на предявяване на иска.

Писмен отговор от  ответника е постъпил в срока по чл. 131, ал. 1 ГПК.Оспорва размера на исканото увеличение на месечната издръжка.

В съдебно заседание ищцата се представлява от ангажирания от нея процесуален представител-адв.Р.Б. който заявява, че поддържа иска така, както е предявен и моли съда същият да бъде уважен.

Ответника редовно призован, не се явява,не изпраща процесуален представител . Излага съображения, че признава иска до размера – 100 лв., в остонолото част над този размер до предявения от 200 лв., предлага съдът да го отхвърли като недоказан и неоснователен. Предлага също така, съдът да не приема и приобщава като доказателство по делото, предсатвеното от ищцата удостоверение,че детето С. посещава училише»Европа» и платените такси за това, с мотива , че това не било съгласувано с него.

Съобразно разпоредбата на чл. 15, ал. 6 ЗЗДт, съдът е изискал от ДСП – Отдел «Закрила на детето» - Монтана социален доклад и становище.

            Съдът, след като изслуша становищата на страните и прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

 

            От фактическа страна:

 

Установява се от приложеното Удостоверение за раждане /л. 3/, че детето С. , е дъщеря на страните по делото.

Видно от представените писмени доказателства, приети от съда по делото се установява,че и двамата родители работят по ТПО и получават доходи: майката получава около 820 лв., месечно тр.възнаграждение, а бащата 1200 лв. месечно възнаграждение.

Безспорно се установява,че детето е ученичка в 4-ти клас, посещава редовно учебните занимания, има отличен успех, посещава е училища Европа за учебната 2015/16г., 2016/17г., и 2017/18г., където са заплатени и съответните такси: 545 лв., 550 лв. и 800 лв.

Видно от регистрационна карта от ДБТ Лом , че бащата на ищеца е регистриран като безработен и не получава доходи.

Не е спорно по делото, че родителите на малолетното дете са във фактическа раздяла, живеят разделени , за детето грожи по отглеждането и възпитанието му полага майката, детето се среща и с бащата.

От приетия по делото социален доклад се установява, че детето живее в дома на майката, който представлява двуетажна жилищна сграда, на първият етаж живеят бабата, дядото и прабабата на детето по майчина линия, на вторият етаж се обитава от дедето и ищцата. Като социалният работинк от гр.монтана е посетил дома и констатациите му са ,че жилищните удсловия са много добри. Социалният работник изтъква,че детето има изградени много добри умения за комуникация със съучениците си, както и че се отнася към по-възрастните с необходимото уважение и почит. Участва и посещава и извънкласни форми ,като театрални постановки и др.заедно с класа й, включва се в тържества, чете и обсъжда също така детска художествена литература, спазва Правилника за дейността на училището в което учи и няма наложени наказаиня и забележки.

При така установената фактическа обстановка, съдът достигна до следните правни изводи:

 

По отношение на иска по чл. 150 СК, за увеличение на издръжка на детето С., съдът намира, че същият е  основателен.

Обстоятелствата по делото несъмнено сочат, че  дедето  се нуждае  от все повече средства за издръжка  и то съществено през периода след присъждането на издръжката с цит. по-горе съдебно решение, особено като се има предвид, че за задоволяване само на най-елементарните потребности от храна, облекло, учебници, учебни пособия, а също и за извънучилищни занимания, както и за духовно развитие и изграждането му като личност са необходими значителни по размер средства (не на последно място и с оглед на инфлационните процеси в страната). Тоест, в сравнение с реалните нужди на детето, размерът на заплащаната от неговият баща (ответник в наст. производство) издръжка 60 лева месечно е много,много занижен и същата е очевидно и явно недостатъчна.

От  трайната съдебна практика двамата родители дължат издръжка в полза на своите ненавършили пълнолетие деца съобразно възможностите на всеки от тях поотделно, като се вземат предвид и грижите на родителя, при когото се отглежда детето (т. 7 от П 5–70–Пл. ВС). При определяне размера на дължимата издръжка се имат предвид възможностите на дължащия издръжката и следва да се съобразяват нуждите на децата с оглед на правилното им отглеждане, възпитание и хармонично развитие, както тези нужди биха били задоволени, ако родителите живеят заедно. По-големите материални възможности на родителите съставляват основание за присъждане на по-големи по размер издръжки... (т. 1 от П 5 – 81 – Пл. ВС). Дължащият издръжката обаче по принцип не би могъл успешно да се позовава на безработица и др.т., при положение, че е трудоспособен и следователно би трябвало да е в състояние да реализира определен месечен доход, от който да заделя част за плащане на издръжката (в този смисъл са т. 11 и т. 12 от П 5 – 70 – Пл. ВС).

Ето защо, като взе предвид възрастта на детето (вече на 10г. ) и несъмнената нужда от повече средства за покриване на увеличените му потребности от издръжка, а така също като съобрази възможностите и на двамата родители да дават издръжка съдът намира, че за задоволяване на въпросните потребности (естествено, без такива с луксозен характер) ще са необходими минимум по 300 лева на месец,  от която сума майката да  осигурява 140 лв., а бащата останалите 160 лв., при положение, че и занапред дължимите грижи по отглеждането и възпитанието на детето ще се полагат основно от майката.

По разбиране на този съдебен състав, така определения размер на издръжката е балансиран, т. е. общо взето е съобразен както с нуждите на детето, така и с възможностите на двамата родители и не би поставил под заплаха осигуряването на тяхната собствена издръжка. Съдът намира, че предложеното от ответника да заплаща издръжка в размер на 100 лв., е крайно недостатъчно, а имайки предвид и императивната разпоредба на чл.142,ал.2 от Семейният кодекс :” Минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата.”, и като взе предвид факта ,че МРЗ към настоящият момент в стараната е 460 лв., а от 01.01.2018 г. ще е вече 510 лв., то мин.издръжка в контекста на горната разпоредба е 115 лв.

     От друга страна и двамата родители получават доходи над МРЗ. 

 

 

 

 

Ето защо и предвид гореизложеното съдът намира, че са налице условията на чл. 150 СК и в този смисъл ответника би могъл в изпълнение на задължението си по чл. 143, ал. 2 СК да заделя определената му парична издръжка по 160 лева месечно за осигуряване издръжката на непълнолетното си дете. При това положение размерът на определената по гр. д. № 857/10г. издръжка е наложително да бъде изменен, като вместо по 60 лева ответника да бъде осъден да заплаща на ищцата,в качеството й на майка и законен предсатвител на детето С. по 160 лева ежемесечна издръжка, считано от 08.06.2017г. (датата на завеждане на настоящия иск) до настъпването на законоустановени причини и условия за изменяване или прекратяване на издръжката, със законната лихва върху всяка закъсняла вноска до окончателното й изплащане.

ПРИ ТОЗИ ИЗХОД НА ДЕЛОТО и на основание чл. 78, ал. 6 ГПК ответника дължи и следва да бъде осъдена да заплати по сметка на Районен съд–Лом сумата 144.00 лева държавна такса  върху присъденото увеличение на издръжката, 1100 лв., разноски направени от ищцата/ 600 лв. за възнаграждение за процесуално представителство и 500 лв. разноски по обезпечителното производство/, както и 5.00 лева д.т. в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Мотивиран от гореизложеното , съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

 

На основание чл. 150 СК ИЗМЕНЯВА размера на присъдената издръжка по гр. д. № 857/10 г. по описа на Районен съд – Лом, както следва:

ОСЪЖДА Е.А.З. ЕГН ********** ДА ЗАПЛАЩА на К.М.А. с ЕГН **********, в качеството й на майка и законен представител на малолетната  С.Е.А. с ЕГН **********   вместо по 60 лв. – по 160 лв. месечна издръжка, считано от 08.06.2017 г. до настъпването на законоустановени причини и условия за изменяване или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена съобразно падежа й вноска до изплащането й.

ОСЪЖДА Е.А.З. ДА ЗАПЛАТИ :

1./ по сметка на Районен съд – Лом сумата 144.00 лева представляващи държавна такса върху присъденото увеличение на издръжката, и 5.00 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

2./ на К.М.А. - 1100 лв., разноски направени от ищцата нея по делото: 600лв. за възнаграждение за процесуално представителство и 500 лв. разноски по обезпечителното производство/.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи  обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД–МОНТАНА в двуседмичен срок от дата на обявяването му – 01.12.2017г. за ищцата и от датата на получаването му за ответника.

 

 

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: