Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

                                   

                                                    

 

 

                                          Гр.Лом, 05.12.2017г.

                      

 

                              В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

     Ломски районен съд, четвърти наказателен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и шести октомври октомври две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Д.Ценкова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 463/17г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

       С Наказателно постановление № ПО-05-61 от 03.08.2017г. на Директора на РЗИ гр.Монтана д-р Е.Б. М. на „Криси Транс Груп” ЕООД, ЕИК ***** на осн. чл.210, ал.3 от ЗЗ е наложена „имуществена санкция” в размер на 500лв /петстотин лева/, за извършено административно нарушение на чл.1, ал.3 от Наредба № 27 от 16.08.2005г. за здравните изисквания към дрехите втора употреба.

        Административно-наказаното дружество, представлявано от К.И.С. обжалва издаденото НП в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като незаконосъобразно.

       В с.з. административно-наказаното дружество не се представлява от процесуален представител.

       Въззиваемият не се явява, изпраща процесуален представител гл.юрисконсулт Станислава Стоянова, която взема становище за неоснователност на жалбата.

      Доказателствата по делото са писмени и гласни.

      Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № ПО-05-61 от 03.08.2017г. на Директора на РЗИ гр.Монтана д-р Е.Б.М. на „Криси Транс Груп” ЕООД, ЕИК 203322026, община Столична, с.Волуяк, ул.”Зорница” № 111 на осн. чл.210, ал.3 от ЗЗ е наложена „имуществена санкция” в размер на 500лв /петстотин лева/, за извършено административно нарушение на чл.1, ал.3 от Наредба № 27 от 16.08.2005г. за здравните изисквания към дрехите втора употреба, а именно за това, че при извършена проверка на 25.05.2017на магазин за дрехи втора употреба, собственост на фирма „Криси Транс Груп” ЕООД, ***** е констатирано, че в магазина се предлагат за продажба: обувки, детски играчки и бански костюми втора употреба.

        В с.з. административно-наказаното дружество не се представлява. В постъпилите Писмени бележки се прави искане за отмяна на издаденото НП, като незаконосъобрзно, тъй като е издадено при допуснати много и съществени нарушения на ЗАНН, довели до нарушаване правото на защита на представляващият дружеството.

       В представената Писмена защита процесуалният представител на въззиваемият намира издаденото НП, като правилно и законосъобразно, при спазване на всички правила на ЗАНН.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.    

        Преди да разгледа жалбата по същество жалбата, съдът извърши проверка на законосъобрзаността на съставения АУАН и издаденото въосонова на него НП.

        От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по  категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

        На 25.05.2017г. свидетелите Е.П.И. и М.А.Г.-инспектори в Дирекция „ОЗ”, отдел „ДЗК” при РЗИ гр.Монтана извършили проверка на обект, собственост на фирма „Криси Транс Груп” ЕООД – магазин за дрехи втора употреба ,находящ се в гр.*****, като по време на същата констатирали, че се предлагат за продажба обувки, бански костюми и детски играчки. Проверката била извършена в присъствието на продавачката Ю. Ф. Констатациите били отразени в Протокол от 25.05.2017г.

      Впоследствие била изпратена покана до управителя на дружеството да се яви в РЗИ гр.Монтана на 14.07.2017г. за съставяне и връчване на АУАН.

       На посочената дата в РЗИ гр.Монтана се явило лицето В. В. с пълномощно от управителя на дружеството. В негово присъствие и това на св.М.Г., св.Е.И. съставила АУАН № ПО-05-61 от 14.07.2017г., в който описала установеното по време на проверката нарушение на чл.1, ал.3 от Наредба № 27 от 16.08.2005г. за здравните изисквания към дрехите втора употреба. Актът бил подписан и връчен на представителя на дружеството нарушител.

      Впоследствие възоснова на така съставеният АУАН, АНО издал и атакуваното НП, с което наложил на „Криси Транс Груп” ЕООД „Имуществена санкция” в размер на 500лв /петстотин лева/, на осн. чл.210, ал.3 от Закона за зравето.

       Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Е.П.И. и М.А.Г..

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        В нормата на чл.1, ал.3 от Наредба № 27 от 16.08.2005г. за здравните изисквания към дрехите втора употреба е регламентирана забраната за продажбата на дрехи за деца до едногодишна възраст, лично бельо, бански костюми, обувки и детски играчки втора употреба.

       За това нарушение законодателят е предвидил в разпоредбата на чл.210, ал.3 от ЗЗ наказание за ЮЛ извършило нарушение на закона и нормативните актове във връзка с неговото приложение „имуществена санкция” в размер от 1 000лв /хиляда лева/ до 5 000лв /пет хиляди лева/.

      С атакуваното НП на административно-наказаното дружество е наложена „имуществена санкция” в размер на 500лв /петстотин лева/.

      Съдът намира, че в случая размера на наложеното наказание е определен в нарушение на нормата на чл.27, ал.1 от ЗАНН, съгласно която правна норма административното наказание се определя, съобразно разпоредбите на този закон в границите на наказанието, предвидено за извършеното нарушение. 

       Настоящото производство е от административно - наказателен характер. Същественото при него е да се установи има ли извършено деяние, което да представлява административно нарушение, дали това деяние е извършено от лицето, посочено в акта и в НП, и дали е извършено от него виновно. Освен това, за да бъде Наказателното постановление правилно и законосъобразно, е необходимо стриктно да бъдат спазени и изискванията на ЗАНН за съставянето на акта и издаването на наказателното постановление.

         В конкретният случай наложеното наказание е определено в нарушение на нормата на чл.27, ал.1 от ЗАНН, което по своя характер представлява съществено нарушение на процесуалните правила и основание за отмяната на издаденото НП, като незаконосъобразно.

       Водим от горното и на осн. чл.63 от ЗАНН, съдът

 

 

 

                                                Р  Е  Ш  И  :

        

 

 

           ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № ПО-05-61 от 03.08.2017г. на Директора на РЗИ гр.Монтана д-р Е.Б.М., с което на „Криси Транс Груп” ЕООД, ЕИК *****, община ******, представлявано от К.И.С., на осн. чл.210, ал.3 от Закона за здравето е наложена „имуществена санкция” в размер на 500лв /петстотин лева/, за извършено административно нарушение на чл.1, ал.3 от Наредба № 27 от 16.08.2005г. за здравните изисквания към дрехите втора употреба, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Директора на РЗИ гр.Монтана за сведение.

                                                   

     

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ :