Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

                                   

                                                    

 

 

                                          Гр.Лом, 07.12.2017г.

                      

 

                              В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

     Ломски районен съд, четвърти наказателен състав, в открито съдебно заседание на седми ноември две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Д.Ценкова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 520/17г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

       С Наказателно постановление № 0055 от 15.09.2017г. на Директора на Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ гр.Монтана д.Г.Г. на жалбоподателят И.Н.В. с ЕГН ********** ***, му е наложено на осн. чл. 417, ал.1 от Закона за ветеринарно медицинската дейност административно наказание „Глоба” в размер на 500лв /петстотин лева/, за нарушение на чл.132, ал.1, т.1 , т.3 и т.19 от ЗВМД.

         Жалбоподателят чрез своя процесуален представител обжалва издаденото НП в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като незаконосъобразно.

        Въззиваемият не се явява, изпраща процесуален представител юрисконсулт Д. А., която взема становище за неоснователност на жалбата.

      Доказателствата по делото са писмени и гласни.

      Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 0055 от 15.09.2017г. на Директора на Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ гр.Монтана д.Г.Г. на жалбоподателят И.Н.В. с ЕГН ********** ***, му е наложено на осн. чл. 417, ал.1 от Закона за ветеринарно медицинската дейност административно наказание „Глоба” в размер на 500лв /петстотин лева/, за това, че при извършена проверка на 05.09.2017г. в ****** е констатирано, че същият в качеството на собственик на животновъден обект не е осигурил ветеринарномедицинско обслужване на животните, не спазва ветеринарномедицинските изисквания за отглеждане на животни и е допуснал в обекта животни, които не са идентифицирани, с което е нарушил чл.132, ал.1, т.1 , т.3 и т.19 от ЗВМД.

        В с.з. жалбоподателят редовно призован не се явява, представлява се от адв.к.Г. от МАК, която прави искане за отмяна на издаденото НП, като незаконосъобрзно, тъй като е издадено при допуснати съществени нарушения на ЗАНН, довели до нарушаване правото му на защита.

        В с.з. процесуалният представител на въззиваемият намира издаденото НП, като правилно и законосъобразно, при спазване на всички правила на ЗАНН и моли съда да постанови решение, с което да го потвърди изцяло.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.    

        Преди да разгледа жалбата по същество жалбата, съдът извърши проверка на законосъобрзаността на съставения АУАН и издаденото въосонова на него НП.

        От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по  категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

        На 05.09.2017г. свидетелите О.М. и К.М.-    извършили рутинна проверка в животновъден обект с над 30 животни, находящ се в дома на жалбоподателят, в с.******. По време на проверката свидетелите установили, че В. отглежда около 36броя кози, като пет от тях са негови, останалите на негови съселяни. Въпросният обект не е регистриран, а животните в него не са идентифицирани, като жалбоподателят няма сключен договор с ветеринарен доктор.      

        За констатираните по време на проверката нарушения св.О.М. в присъствието на св.К.М. и на нарушителят съставил АУАН № 000487 от 05.09.2017г., в който описал всяко едно от констатираните нарушения по чл.132, ал.1, т.1, 3 и 19 от Закона за ветеринарномедицинската дейност                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

      Впоследствие възоснова на така съставеният АУАН, АНО издал и атакуваното НП, с което наложил на жалбоподателят административно наказание „Глоба” , в размер на 500лв /петстотин лева/, на осн. чл.417, ал.1 от ЗВМД.

       Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели О.А.М. и К.И.М..

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        В нормата на чл.132, ал.1, т.1, 3 и 19 от ЗВМД е регламентирано задължението на собствениците, съответно ползвателите на животновъдни обекти със селскостопански животни да осигуряват ветеринарномедицинско обслужване на животните, които отглеждат, като сключват договори по чл. 137а, съответно по чл. 137б, да спазват ветеринарномедицинските изисквания за отглеждане, придвижване и транспортиране на животните и да не допускат в обекта животни, които не са идентифицирани по чл. 51, на които не са изпълнени мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози или които са с различен здравен статус.

       За нарушение на всяко едно от тези задължения законодателят е предвидил в разпоредбата на 417, ал.1 от ЗВМД административно наказание „Глоба”  в размер от 500лв /петстотин лева/ до 2 000лв /две хиляди лева/.

       С атакуваното НП за установените с АУАН три отделни административни нарушения, АНО е наложил едно общо административно наказание.

      Съдът намира, че в случая при произнасянето по административно наказателната преписка АНО е нарушил разпоредбата на чл.18 от ЗАНН, съгласно която когато с едно с едно деяния са извършени няколко административни нарушения или когато едно и също лице е извършило няколко отделни нарушения, наложените наказания се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях.

       Настоящото производство е от административно - наказателен характер. Същественото при него е да се установи има ли извършено деяние, което да представлява административно нарушение, дали това деяние е извършено от лицето, посочено в акта и в НП, и дали е извършено от него виновно. Освен това, за да бъде Наказателното постановление правилно и законосъобразно, е необходимо стриктно да бъдат спазени и изискванията на ЗАНН за съставянето на акта и издаването на наказателното постановление.

        В конкретният случая наложеното наказание е определено в нарушение на нормата на чл.18 от ЗАНН, което по своя характер представлява съществено нарушение на процесуалните правила и основание за отмяната на издаденото НП, като незаконосъобразно.

       Водим от горното и на осн. чл.63 от ЗАНН, съдът

 

 

 

                                                Р  Е  Ш  И  :

        

 

 

           ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 0055 от 15.09.2017г. на Директора на Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ гр.Монтана д.Г.Г., с което на жалбоподателят И.Н.В. с ЕГН ********** ***, му е наложено на осн. чл. 417, ал.1 от Закона за ветеринарно медицинската дейност административно наказание „Глоба” в размер на 500лв /петстотин лева/, за нарушение на чл.132, ал.1, т.1 , т.3 и т.19 от ЗВМД, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Директора на ОДБХ гр.Монтана за сведение.

                                                    

     

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ :