Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 23.11.2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в открито съдебно заседание на двадесет и трети ноември, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова

 

При участието на секретаря Румяна Димитрова, като разгледа  АНД562 по описа за 2017 година, и прокурора при ЛРП Райна Петрова, докладвано от съдията Миронова, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на Глава ХХVІІІ от НПК.

 

Районна Прокуратура Лом е внесла в съда Постановление от 24.10.2017 г., с което предлага Ц.Ц.Ц., ЕГН ********** и Д.Р.Г., ЕГН **********,***, обвиняеми по досъдебно производство № 483/2017 год. по описа на РУ МВР – Лом, респ. пр.пр. № 915/2017 год. по описа на РП – Лом, да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им бъде наложено административно наказание, на основание чл. 78а от НК, за това, че на неустановена дата през м. Юни до 31.07.2017 год., в гр. Лом, м. Садовете, в съучастие помежду си, в маловажен случая и в нарушение на установените от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила, а именно: чл. 27 ЗКНВП: „Забранява се засяването и отглеждането на територията на РБ на растенията опиев мак, кокаинов храст и на растения от рода на конопа /канабис/ със съдържание на тетрахидроканабинол над 0,2 тегловни процента, определено в листна маса, цветни и плодни връхчета“, отглеждали растения от рода на конопа – 4 бр. растения „Канабис“ с общо нетно тегло на изсушената листна маса 29,40 грама и съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 13,20 %, установено с физико-химична експертиза № 17/НАР304 от 18.08.2017 год. на НТЛ при ОДМВР Монтана, поставено под забрана съгласно ЗКНВП, според който е включено в Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, на обща стойност 176,40 лв., съгласно Постановление на МС № 23/29.01.1998 год. – престъпление по чл. 354в, ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 НК.

            В съдебно заседание представителят на РП Лом поддържа предложението като основателно и доказано и счита, че са налице предпоставките за освобождаване на двамата обвиняеми  от наказание за извършеното от тях престъпление по чл. 345в, ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 НК и налагане на административно наказание – на осн. чл.78а НК.

Обвиняемите, редовно призовани не се явяват в съдебното заседание. Обв. Ц. Ц. се представлява от адв. Н. К., МАК, а обв. Д. Г. – от адв. Н. А., МАК, редовно упълномощени, които признават фактическите положения и правните изводи в Постановлението на прокуратурата за освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК и пледират за наказание в минимален размер.

            Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От фактическа страна:

Обвиняемият-нарушител Ц.Ц.Ц., ЕГН **********, е роден на *** ***. Българин, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан.

Обвиняемият-нарушител Д.Р.Г., ЕГН **********, е роден на *** год. в ****. Българин, български гражданин, със средно образование, неженен, работи като продавач-консултант в ЕТ Микротех – Р. Г., неосъждан.

Видно от приложенитепо делото Справки за съдимост, и двамата обвиняеми са неосъждани и не са освобождавани от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК.

Двамата обвиняеми се познават и са в приятелски отношения.

През м. Май, 2017 год. обв. Д. Г. решил да отглежда в необитаема вила в м. Садовете, гр. Лом, растения отрода на конопа. Споделил идеята с обв. Ц. Ц., който се съгласил да помага. Двамата закупили саксии и препарати от магазин в гр. Лом, а от интернет магазин обв. Д. Г. поръчал съответни семена от два сорта канабис, за които заплатил сумата от 25 евро. Засадили семената в саксии, които се намирали в изоставена вила в м. Садовете и започнали да полагат грижи за тях – напояване на почвата в зависимост от нейната киселинност, която измервали с уред, третиране на почвата против вредители и насекоми и т.н.

На 31.07.2017 год., докато обв. Д. Г. бил на почивка, обв. Ц. Ц. посетил вилата сам, за да полее растенията и там бил задържан от служители на полицията.

С протокол за претърсване и изземване били иззети:  4 бр. растения с височина 50 см., 55 см. и 2 бр. - с височина 60 см., засадени в 4 бр. саксии, Пластмасов пулверизатор с вместимост 2 литра, с минимално количество течност в него, Жълто-черен на цвят уред за измерване на киселинност, Бяла спринцовка от 10 млл.,Стъклена бутилка с надпис „Био“, съдържаща ябълков оцет, Пластмасова бутилка с надпис „пречистена вода“, с вместимост 1 л., Стъклена чаша за коктейли, 3 бр. пакета с ластици, Пластмасова бутилка с надпис „Оцет Шеф винен 6%“, с вместимост 0,500 л., 2 бр. пластмасови бутилки с надпис DEVIN, с вместимост всяка от по 6 л., съдържащи вода с надпис „изворна“, Празна бутилка от пулверизатор, с надпис „mecilo“, Пластмасова бутилка с вместимост 6 л., съдържаща около 3 л. течност, Пластмасова бутилка с вместимост 10 л., с надпис OPTIMA, съдържаща около 4 л. течност, Пластмасова бутилка с надпис DEVIN, с вместимост 6 л., съдържаща около 3 литра течност, Бутилка с надпис Neem Organic, с вместимост 100 млл /органично олио/, Пластмасова опаковка с помпичка, съдържаща минимално остатъчно количество течен сапун, Плик с надпис Т-Маркет, съдържащ прахообразна дървесна пепел с тегло около 3 кг., Шише с надпис „НAKG 1000“, с вместимост 100 таблетки, което при отварянето се установява, че съдържа не таблетки, а кристално вещество, Пластмасова фуния и чаша – сини на цвят, Пластмасова чаша с фуния, сини на цвят.

Видно от приетата по делото физико-химична експертиза № 17/НАР304 от 18.08.2017 год. на НТЛ при ОДМВР Монтана, отглежданите растения са с нетно тегло на сухата листна маса 29,40 грама и с  активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 13,20%, на обща стойност 176,40 лв.

Разпитани в хода на досъдебното производство, и двамата обвиняеми се признават за виновни и съжалява за деянието си, като се възползват от правото си да не дават обяснения.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява от направеното от обвиняемия-нарушител самопризнание, подкрепено изцяло и безпротиворечиво от всички събрани на досъдебното производство и приобщени от съда по съответния процесуален ред доказателства – показанията на свидетелите Б.Н. и К.З., полицейски служители, свидетелите С.Ц., Б.Б. и С.Н., протокол за претъсване и изземване и фотоалбум, Протокол  за извършена физикохимическа експертиза, протокол за оценка на наркотични вещества, справка за съдимост, всички приобщени по чл.283 НПК.

Тези доказателства в своето единство и логическа взаимовръзка изясняват по несъмнен начин всички обстоятелства имащи съществено значение за правилното решаване на делото - факта на извършване на престъплението, неговото авторство, механизма и начина на извършване, личността и субективното отношение на дееца към извършеното.

От правна страна:

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемите Ц.Ц.Ц., ЕГН ********** и Д.Р.Г., ЕГН **********,*** са осъществили от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 354в, ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 НК, като на неустановена дата през м. Юни до 31.07.2017 год., в гр. Лом, м. Садовете, в съучастие помежду си, в маловажен случая и в нарушение на установените от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила, а именно: чл. 27 ЗКНВП: „Забранява се засяването и отглеждането на територията на РБ на растенията опиев мак, кокаинов храст и на растения от рода на конопа /канабис/ със съдържание на тетрахидроканабинол над 0,2 тегловни процента, определено в листна маса, цветни и плодни връхчета“, отглеждали растения от рода на конопа – 4 бр. растения „Канабис“ с общо нетно тегло на изсушената листна маса 29,40 грама и съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 13,20 %, установено с физико-химична експертиза № 17/НАР304 от 18.08.2017 год. на НТЛ при ОДМВР Монтана, поставено под забрана съгласно ЗКНВП, според който е включено в Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, на обща стойност 176,40 лв., съгласно Постановление на МС № 23/29.01.1998 год.

От обективна страна изпълнителното деяние е извършено с действие.двамата обвиняеми, в съучастие като съизвършители са отглеждали забранени от закона растения – марихуана, като случаят е маловажен.

От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл като форма на вината по смисъла на чл.11, ал. 2 НК. Както към момента на деянието, така и към настоящия момент извършителите са осъзнавали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си. Осъзнавали са общественоопасния характер на деянието, в т.ч. рисковия характер на наркотичното вещество, предвиждали са неговите общественоопасни последици и са искали настъпването на тези последици.

За престъплението по чл. 354в, ал. 5, вр. ал. 1 НК е предвидено наказание Лишаване от свобода до една година и „Глоба“ до 1000 лв.

Обвиняемите не са осъждани и не са освобождавани от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на Гл. 28 НПК.

От извършеното деяние не са настъпили имуществени вреди.

Ето защо съдът намира, предложението на РП – Лом е законосъобразно и че са налице условията за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК – за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – обществено порицание.

Обвиняемите Ц.Ц.Ц., ЕГН ********** и Д.Р.Г., ЕГН **********,*** следва да бъдат освободени от наказателна отговорност за извършеното деяние, като им се наложи административно наказание глоба в минималния предвиден от законодателя размер – 1000 лв.

Съдът отчете ниската обществена опасност на личността на обвиняемите-нарушители, предвид чистото съдебно минало, направените признания в хода на досъдебното производство, ниската възраст – на границата на пълнолетието, както и обществената опасност на деянието, която прецени на съответстваща на обичайната за този вид престъпления.

Съдът намира, че така определеното по вид и размер наказание ще изпълни целите на наказанието визирани в чл.36 от НК.

Веществените доказателства, приложени към досъдебното производство, както и наркотичното вещество – марихуана, с общо тегло 29,40 грама, изпратено на съхранение в ЦМУ – гр. София, Отдел МРР-НОП с Приемо-предавателен протокол № 49325/31.08.2017 год., на осн. чл. 53, ал. 1, б. „а“ и ал. 2, б. „а“ НК следва да се отнеме в полза на държавата.

На осн. чл. 189, ал. 3, вр. ал. 1 НПК, обвиняемите следва да бъдат осъдени да заплатят и припадащата им се част от сторените по досъдебното производство разноски, общо в размер на 94,13 лв., или по 47,07 лв. всеки от тях.  

При тези мотиви и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Ц.Ц.Ц., ЕГН **********, роден на *** ***. Българин, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на неустановена дата през м. Юни до 31.07.2017 год., в гр. Лом, м. Садовете, в съучастие с Д.Р.Г., ЕГН **********, като съизвършител, в маловажен случая и в нарушение на установените от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила, а именно: чл. 27 ЗКНВП: „Забранява се засяването и отглеждането на територията на РБ на растенията опиев мак, кокаинов храст и на растения от рода на конопа /канабис/ със съдържание на тетрахидроканабинол над 0,2 тегловни процента, определено в листна маса, цветни и плодни връхчета“, отглеждали растения от рода на конопа – 4 бр. растения „Канабис“ с общо нетно тегло на изсушената листна маса 29,40 грама и съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 13,20 %, установено с физико-химична експертиза № 17/НАР304 от 18.08.2017 год. на НТЛ при ОДМВР Монтана, поставено под забрана съгласно ЗКНВП, според който е включено в Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, на обща стойност 176,40 лв., съгласно Постановление на МС № 23/29.01.1998 год. – престъпление по чл. 354в, ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 НК КАТО на основание чл. 78а НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – ГЛОБА в полза на държавата в размер на 1000.00 лв..

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Д.Р.Г., ЕГН **********,  роден на *** год. в ****. Българин, български гражданин, със средно образование, неженен, работи като продавач-консултант в ЕТ Микротех – Росен Г., неосъждан, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на неустановена дата през м. Юни до 31.07.2017 год., в гр. Лом, м. Садовете, в съучастие с Ц.Ц.Ц., ЕГН **********, като съизвършител, в маловажен случая и в нарушение на установените от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила, а именно: чл. 27 ЗКНВП: „Забранява се засяването и отглеждането на територията на РБ на растенията опиев мак, кокаинов храст и на растения от рода на конопа /канабис/ със съдържание на тетрахидроканабинол над 0,2 тегловни процента, определено в листна маса, цветни и плодни връхчета“, отглеждали растения от рода на конопа – 4 бр. растения „Канабис“ с общо нетно тегло на изсушената листна маса 29,40 грама и съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 13,20 %, установено с физико-химична експертиза № 17/НАР304 от 18.08.2017 год. на НТЛ при ОДМВР Монтана, поставено под забрана съгласно ЗКНВП, според който е включено в Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, на обща стойност 176,40 лв., съгласно Постановление на МС № 23/29.01.1998 год. – престъпление по чл. 354в, ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 НК КАТО на основание чл. 78а НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – ГЛОБА в полза на държавата в размер на 1000.00 лв..

 

ОТНЕМА – на осн. чл. 53, ал. 2, б. „а“ НК, в полза на Държавата, наркотичното вещество – марихуана, с общо тегло 29,40 грама, изпратено на съхранение в ЦМУ – гр. София, Отдел МРР-НОП с Приемо-предавателен протокол № 49325/31.08.2017 год., веществено доказателство по делото.

 

ОТНЕМА – на осн. на осн. чл. 53, ал. 1, б. „а“ НК, в полза на Държавата, веществените доказателства: 4 бр. саксии, Пластмасов пулверизатор с вместимост 2 литра, с минимално количество течност в него, Жълто-черен на цвят уред за измерване на киселинност, Бяла спринцовка от 10 млл., Стъклена бутилка с надпис „Био“, съдържаща ябълков оцет, Пластмасова бутилка с надпис „пречистена вода“, с вместимост 1 л., Стъклена чаша за коктейли, 3 бр. пакета с ластици, Пластмасова бутилка с надпис „Оцет Шеф винен 6%“, с вместимост 0,500 л., 2 бр. пластмасови бутилки с надпис DEVIN, с вместимост всяка от по 6 л., съдържащи вода с надпис „изворна“, Празна бутилка от пулверизатор, с надпис „mecilo“, Пластмасова бутилка с вместимост 6 л., съдържаща около 3 л. течност, Пластмасова бутилка с вместимост 10 л., с надпис OPTIMA, съдържаща около 4 л. течност, Пластмасова бутилка с надпис DEVIN, с вместимост 6 л., съдържаща около 3 литра течност, Бутилка с надпис Neem Organic, с вместимост 100 млл /органично олио/, Пластмасова опаковка с помпичка, съдържаща минимално остатъчно количество течен сапун, Плик с надпис Т-Маркет, съдържащ прахообразна дървесна пепел с тегло около 3 кг., Шише с надпис „НAKG 1000“, с вместимост 100 таблетки, което при отварянето се установява, че съдържа не таблетки, а кристално вещество, Пластмасова фуния и чаша – сини на цвят, Пластмасова чаша с фуния, сини на цвят.

 

ОСЪЖДА, на основание чл. 189, ал. 3, вр. ал. 1 НПК, обвиняемите Ц.Ц.Ц., ЕГН ********** и Д.Р.Г., ЕГН **********,***, със снета по делото самоличност, да заплатят в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР Монтана, направените в досъдебното производство деловодни разноски в общ  на 94,13 лв., или по 47,07 лв. всеки от тях а по сметка на ЛРС – по 5 лв. в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Решението подлежи на обжалване или протест по реда на Глава ХХІ от НПК пред Окръжен съд Монтана, в 15/петнадесет/ дневен срок от днес.

 

 

 

                                                                       РАЙОНЕН   СЪДИЯ: