ПРОТОКОЛ

 

гр. Л О М, 08.12.2017 г.

 

Ломски районен съд, наказателна колегия, четвърти наказателен състав в публично съдебно заседание на осми декември две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

 

                                                        Председател: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

 

при участието на секретар: ДАНИЕЛА ЦЕНКОВА и прокурора: ЕЛИ ЛАЗАРОВА сложи за разглеждане  НОХД № 655 по описа за 2017 год. докладвано от СЪДИЯТА СЛАВЧЕВА.

 На именното повикване  в  14.30 часа  се явиха:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

               На основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

 

                                 О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА постигнатото между страните адв. М.К. от МАК в качеството на защитник на подсъдимия Й.М.П. *** от една страна и от друга страна  прокурор при ЛРП Ели Лазарова Споразумение за следното:

Подсъдимият  Й.М.П. роден на ***г***, българин, български гражданин,  средно  образование, жив. гр. *******, разведен, безработен, осъждан, с  ЕГН ********** Е ВИНОВЕН в това, че на 30.05.2017 година в обитавания от него недвижим имот-къща, находяща се в гр.*******, държал общо 59 броя патрони-2 броя патрон 9 Х 18 мм”Макаров”/единия стоп-патрон/;,1 брой стоп патрон кал.7,62 х 39;2 броя патрон кал.8 х 56 мм;1 брой ловен патрон кал.16; 50 броя патрона кал.22 LR; 1 брой боеприпас , кал.12,7 х 107 мм; 1 брой боеприпас  14,5 х 114 мм и 1 брой снаряд ,кал.23 мм,представляващи  боеприпаси по смисъла на чл.7,ал.1 от Закона за оръжията,боеприпасите,взривните вещества и пиротехническите изделия   без да има за това надлежно разрешение по чл.76 и чл.79-81 от Закона за оръжията,боеприпасите,взривните вещества и пиротехническите изделия, поради което и на основание чл. 339, ал.1 от НК , при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание «ОСЕМ  МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА», като на основание чл.66, ал.1 от НК, изпълнението на така определеното наказание СЕ ОТЛАГА с изпитателен  срок от ТРИ години.

 

 

На основание чл.53, ал.2, буква „а” от НК, веществените доказателства

59 броя патрони-2 броя патрон 9 х  18 мм ”Макаров”/единия стоп-патрон/;,1 брой стоп патрон кал.7,62 х 39;2 броя патрон кал.8 х 56 мм;1 брой ловен патрон кал.16; 50 броя патрона кал.22 LR;,1 брой боеприпас , кал.12,7 х 107 мм;1 брой боеприпас ,14,5 х 114 мм и 1 брой снаряд ,кал.23 мм., оставени на съхранение в РУ гр. Лом, СЕ ОТНЕМАТ в полза на Държавата.

 

На основание чл.381, ал.5, т.4 от НПК във вр. чл.67, ал.1 от НК възпитателните мерки по отношение на условно осъдения Й.М.П. ***, се възлагат на районен инспектор при РУ, отговарящ за района по местоживеене на обвиняемата.

 

На основание чл.189, ал.1 от НПК подсъдимия Й.М.П.  със снета по делото самоличност следва да заплати по сметката на МВР гр. София направените по делото разноски в размер на 70.73/ седемдесет лева и седемдесет и три стотинки/ лева и в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на РС- Лом 5лв /пет лева/ ДТ за евентуално служебно издаване на изпълнителен лист.

 

         На основание чл.24, ал.3 от НПК ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 655/17г. по описа на ЛРС, поради постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, за решаване на наказателното производство.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЖАЛБА И ПРОТЕСТ.                  

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

Производството е по чл.306, ал.1, т.1 от НПК                                    

След одобряване на споразумението съдът постави за разглеждане въпросът за приложение разпоредбата на чл.25, ал.1 във вр. чл.23, ал.1 от НК.

Прокурорът: Налице са основанията за кумулиране на двете наложени наказания по настоящето дело и НОХД № 1397/17 по описа на РС Монтана, като следва да бъде наложено едно общо такова най- тежкото от тях „Осем месеца лишаване от свобода“ , отложено с изпитателен срок три години.

Адв. К.: Налице са условията за групиране на наказанията по настоящето дело и НОХД № 1397/17 по описа на РС- Монтана.

Подсъдимият: Не възразявам.

Съдът след като се запозна с направеното искане, становището на страните и приложената към делото актуална справка за съдимост, намери за установено следното:

Към настоящия момент подсъдимият П. е осъждан с една влязла в сила присъда.

В днешното съдебно заседание съдът е одобрил споразумение, с което подсъдимия се е признал за виновен в извършване на престъпление по чл. чл.339, ал.1 от НК и му е определено наказание „ Осем месеца лишаване от свобода“ , което на осн. чл. 66, ал.1 от НК е отложено с изпитателен срок три години.

За да се приложат разпоредбата на чл. 25, ал.1, във вр. чл. 23, ал.1 от НК престъпленията следва да бъдат извършени в условията на реална съвкупност, т.е. преди да има влязла в сила присъда по което и да е от тях.

 В случая съдът намира, че двете престъпления са извършени в условията на реална съвкупност, съответно през май 2017г., преди да има влязла в сила присъда по което и да е от тях.

           Първата по време влязла в сила присъда е от 21.08.2017г.

Водим от горното съдът намира, че следва да бъде определено едно общо наказание между наложените наказания по НОХД № 1397/17 по описа на РС Монтана и наказанието наложено по настоящето производство, най- тежкото от тях, а именно „Осем месеца лишаване от свобода“ , което е отложено с изпитателен срок три години.

На осн. чл.25, ал.2 от НК следва да се приспадне изтърпяната част от наложеното наказание „Пробация”, както и времето на предварителното му задържане.

В предвид на горното, съдът

 

              О П Р Е Д Е Л И :

 

На основание чл.25, ал.1 във вр. чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия Й.М.П. роден на ***г***, българин, български гражданин,  средно  образование, жив. гр. Вълчедръм, обл. Монтана, ул.“Ивайло“ № 4, разведен, безработен, осъждан, с  ЕГН **********,  ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ измежду наложените му по НОХД № 1397/17г. по описа на РС гр. Монтана и наказанието по настоящето производство, най-тежкото от тях “ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“,  което на основание чл.66, ал.1 от НК отлага с изпитателен срок три години.

На осн. чл.25, ал.2 от НК ПРИСПАДА от определеното общо наказание изтърпяната част от наложеното наказание „Пробация” по НОХД № 1397/17г. по описа на РС гр.Монтана, както и времето на предварителното му задържане.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред МОС в 15 дневен срок от днес по реда на Глава 21 от НПК.

След влизане в сила на определението препис от него да се изпрати на ЛРП за сведение, Служба „Пробация“ гр. Монтана и на БС при ЛРС за отбелязване в бюлетина за съдимост.

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

                                

 

След одобряване на споразумението съдът постави за разглеждане въпросът по взетата по отношение на подсъдимия П. в хода на ДП мярка за неотклонение “Подписка“.

С оглед постигнатото в днешното съдебно заседание Споразумение за решаване на наказателното производство, което е одобрено от съда на основание чл. 382, ал. 7 от НПК и наказателното производство е прекратено, то нуждата от мярката за неотклонение е отпаднала, поради което, съдът

 

                                     О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ взетата по отношение на подсъдимия Й.М.П., със снета по делото самоличност, Мярка за неотклонение взета в хода на ДП “Подписка“.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва и протестира пред МОС в 7 дневен срок от днес, по реда на Глава 22 от НПК.