НАХД № 547/17г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият К.Л.И. ***, за това че на 13.10.2017г. в гр.Лом, по ул.”Цар Симеон”, управлява МПС-лек автомобил, марка „Фолксваген”, модел „Голф”, с рама № WVWZZZ1JZ1P155878, негова собственост, което не е регистрирано по надлежния ред /автомобилът е с поставени временни регистрационни табели с № 000М768, с изтекъл срок на валидност на 17.07.2017г. - престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК. 

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното Предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минималния размер предвиден в закона.

       Обвиняемият редовно призован се явява лично и с адв.П. П. от МАК. Признава се за виновен, дава кратки обяснения по делото.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните по БП 653/17г. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр.преписка вх.№1274/17г. по описа на ЛРП писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

       Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

       Обвиняемият К.Л.И. е млад човек, с чисто съдебно минало.

        На 13.10.2017г. свидетелите П. И. Е., В. Г. Б. и Ц. В. В., тримата служители в РУ гр.Лом, били на работа за времето от 08.00ч. до 20.00ч. и осъществявали контрол по безопасността на движението по пътищата на територията на гр.Лом. Около 11,20ч. се движели с патрулен автомобил по ул.”Цар Симеон”, когато забелязали, че пред тях се движи лек автомобил, марка „Фолксваген”, модел „Голф”, с поставени временни регистрационни табели с № 000М768. В района на МБАЛ гр.Лом подали сигнала на водача на автомобила да спре за проверка и след спирането му извършили така. По време на същата установили, че автомобилът е управляван от  обвиняемият, а поставените регистрационни табели са валидни до 17.07.2017г., като след посочената дата лекият автомобил не е регистриран по надлежния ред.  

         За констатираното административно нарушение по време на проверката полицейския служител В. Б. в присъствието на Ц. В. и П. Е., както и на обвиняемият съставил АУАН № 1366 от 13.10.2017г. АУАН, който му бил връчен и подписан от него без възражение.

         Горното се установява от фактическа страна направените в съдебното производство самопризнания на обвиняемият, които се подкрепят от събраните в хода на БП № 653/17г. писмени доказателства, приети от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, както следва: Докладна записка на л.5; Протокол за оглед на местопроизшествие и албум с фотоснимки на л. 6-9; АУАН № 1366/13.10.2017г. на л.11; Справка за нарушител на л.12,13; Разрешение за временно движение на л.14;  Служебна бележка на л. 15; Протоколи за разпит на свидетелите П. И. Е. на л. 16, В. Г. Б. на л. 17, Ц. В. В. на л.18; Справка за съдимост на л. 19;  ведно със служебно изисканата от съда актуална справка за съдимост от 09.11.2017г. на БС при ЛРС.

       Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият К.Л.И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, а именно, че на 13.10.2017г. в гр.Лом, по ул.”Цар Симеон”, управлява МПС-лек автомобил, марка „Фолксваген”, модел „Голф”, с рама № WVWZZZ1JZ1P155878, негова собственост, което не е регистрирано по надлежния ред /автомобилът е с поставени временни регистрационни табели с № 000М768, с изтекъл срок на валидност на 17.07.2017г.

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК наказание „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минималният размер от 1 000.00лв /хиляда лева/, което следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

        Водим от горното съдът постанови решението си.

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :