НАХД №550/17 г

МОТИВИ :

 

Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият, В.Ц.Ц., ЕГН:**********,  за това, че на 12.10.2017 година,  около 20.30 часа в гр. ******, обл. Монтана, по ул. „******“ управлявал МПС – мотопед марка ******, с номер на рама ******, неустановена собственост, което не е регистрирано по надлежния ред - съгласно Наредба I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, престъпление по чл. 345, ал. 2, във  вр. ал. 1 НК.

Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното Предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.2 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минималния размер предвиден в закона.

Обвиняемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен, съжалява за извършеното.

Доказателствата по делото са писмени - събраните по Бързо  производство № 652/2017 година по описа на РУ, гр. Лом, писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

Обвиняемият В.Ц.Ц., с ЕГН:**********,е роден на *** ***, българин, с българско гражданство, средно образование, неосъждан, неженен, работещ като гумаджия в търговско дружество ******“ , адресно регистриран в гр. ******, обл. Монтана, ********.

На 12.10.2017 година, обвиняемият тръгнал към магазина в гр.******, със закупеният от него мотопед, който не е оформен по надлежния ред.

Свидетелите, Е.М.и Д.Ч., служители на РУ, гр.Лом, били на работна смяна. Около 20.30 часа били в гр. ******, обл. Монтана, където на ул. „******“ спрели за проверка обвиняемият В.Ц., който управлявал мотопед марка ******, с номер на рама ****** и без регистрационни табели.

Служителите на РУ, гр.Лом установили, че обвиняемият Ц. е неправоспособен водач, а управляваното от него МПС не е регистрирано по надлежния ред.

За констатираното нарушение на В.Ц.Ц.  бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № 1363 от 12.10.2017 година, подписан от него, без възражения, л. 14 от БП.

От изложеното се установява, че в случая се касае за  управление на  моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред.

С действията си обвиняемият, В.Ц.Ц., ЕГН:********** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 345, ал. 2, във вр. ал. 1 НК, а именно че: на 12.10.2017 година, около 20.30 часа в гр. ******, обл. Монтана, по ул. „******“ управлявал МПС – мотопед марка ******, с номер на рама ******, неустановена собственост, което не е регистрирано по надлежния ред - съгласно Наредба I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства.

От субективна страна обвиняемият, Ц. е действал при форма на вината пряк умисъл, съгласно чл. 11, ал. 2, пр. 1 от НК. Съзнавал е, че управлява моторно превозно средство, което не е било регистрирано по надлежния ред, тъй като не е било с поставена съответната табела с регистрационен номер, което обоснована извода, че е съзнавал  обществено опасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните му последици и е искал тяхното настъпване.

Горното се установява от фактическа страна направените в съдебното производство самопризнания на обвиняемият, които се подкрепят от събраните в хода на БП № 652/2017 година и писмени доказателства, приети от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, както следва: протокол за оглед на местопроизшествие на лист 7-8, ведно с придружен албум на лист 9-11, протокол за разпит на свидетел на лист 12, 13, АУАН № 1363 от 12.10.2017 година, справка за нарушител/водач на лист 15-16, справка за съдимост на лист 21, актуална справка за съдимост.

Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият В.Ц.Ц. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, а именно, че на 12.10.2017 година, около 20.30 часа в гр. ******, обл. Монтана, по ул. „******“ управлявал МПС – мотопед марка ******, с номер на рама ******, неустановена собственост, което не е регистрирано по надлежния ред - съгласно Наредба I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства.

Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК наказание „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500 лева/петстотин лева/ до 1 000лева /хиляда лева/.

Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минималният размер от 1 000.00лв /хиляда лева/, което следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние.

Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ :