НАХД № 555/17г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият А.И.А. ***, за това че на 17.10.2017г. около 11,15ч. в гр.Лом, по ул.”Хан Аспарух” управлявал МПС-мотопед, марка „PIAGGIO”, МОДЕЛ „FREE”, с рама №  FCSIT0051324, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № І-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС - престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК. 

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното Предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минималния размер предвиден в закона.

       Обвиняемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен, дава кратки обяснения по делото.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните по БП 672/17г. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр.преписка вх.№ 1278/17г. по описа на ЛРП писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

       Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

       Обвиняемият А.И.А. е млад човек, с чисто съдебно минало.

        На 17.10.2017г. свидетелите Е. В. К. и И.Л.Б., двамата служители в РУ гр.Лом, били на работа и осъществявали контрол по безопасността на движението по пътищата на територията на гр.Лом. Около 11,15ч. при движение по ул.”Хан Аспарух” забелязали,  че пред тях се движи мотопед без поставени регистрационни табели. Спрели водача за проверка и установили, че той е обвиняемият, а управляваното от него МПС е мотопед, марка „PIAGGIO”, МОДЕЛ „FREE”, с рама №  FCSIT0051324, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно наредба № І-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС.

         За констатираното административно нарушение по време на проверката полицейския служител Е. К. в присъствието на И.Л.Б., както и на обвиняемият съставил АУАН № 1365 от 17.10.2017г. АУАН, който му бил връчен и подписан от него без възражение.

       Горното се установява от фактическа страна направените в съдебното производство самопризнания на обвиняемият, които се подкрепят от събраните в хода на БП № 672/17г. писмени доказателства, приети от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, както следва: Докладна записка на л.5; Протокол за оглед на местопроизшествие и албум с фотоснимки на л. 6-9; АУАН № 1365/17.10.2017г. на л.12;  Служебна бележка на л. 13; Справка за нарушител на л.14-15; Протоколи за разпит на свидетелите Е.В.К. на л. 10, И.Л.Б. на л. 11; Справка за съдимост на л. 16;  ведно със служебно изисканата от съда актуална справка за съдимост от 09.11.2017г. на БС при ЛРС.

       Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият А.И.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, а именно, че на 17.10.2017г. около 11,15ч. в гр.Лом, по ул.”Хан Аспарух” управлявал МПС-мотопед, марка „PIAGGIO”, МОДЕЛ „FREE”, с рама №  FCSIT0051324, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно наредба № І-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС.

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК наказание „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минималният размер от 1 000.00лв /хиляда лева/, което следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

        Водим от горното съдът постанови решението си.

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :