Р Е Ш Е Н И Е

 

Гр. Лом, 09.01.2018 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Районен съд – гр. Лом, в открито съдебно заседание, на петнадесети ноември,  две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: А. МИРОНОВА

 

            При секретаря Р. Димитрова, като разгледа докладваното от съдия Миронова АНД № 573/2017 год. по описа на РС – Лом, за да се произнесе, намери за установено следното:

 

            Производството е по реда на чл. 59 и следв. от ЗАНН.

            С Наказателно постановление № НП-112/11.07.2017 год., на П.Н.П., Кмет на Община Лом,  на Г.Й.С., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложено административно наказание – „Глоба” в размер на 200 лв. – на осн. чл. 53, ал. 1 ЗАНН, вр. чл. 11, ал. 1 от Наредба № 1 на Община Лом – за това, че на 28.05.2017 год., около 12,00 часа, в гр. Лом, ул. Славянска, срещу ОББ, паркира собственият си мотоциклет, м. хонда-ЦБР250 с ДК № М 03 51 В по пешеходната зона на гр. Лом, без да притежава необходимият пропуск за тази цел.

            Недоволен от издаденото Наказателно постановление, Г.С. *** го обжалва в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН, като по същество не оспорва фактическите констатации в АУАН и НП, но моли наказанието да бъде намалено до предвиденият в Наредба № 1 на Община Лом минимум.

            Административно наказващият орган не изпраща процесуален представител, не изразява становище по жалбата.

            Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, доводите на въззиваемата страна и на представителя на жалбоподателя, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

            С Наказателно постановление № НП-112/11.07.2017 год., на П.Н.П., Кмет на Община Лом,  на Г.Й.С., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложено административно наказание – „Глоба” в размер на 200 лв. – на осн. чл. 53, ал. 1 ЗАНН, вр. чл. 11, ал. 1 от Наредба № 1 на Община Лом – за това, че на 28.05.2017 год., около 12,00 часа, в гр. Лом, ул. Славянска, срещу ОББ, паркира собственият си мотоциклет, м. хонда-ЦБР250 с ДК № М 03 51 В в пешеходната зона на гр. Лом, без да притежава необходимият пропуск за тази цел.

            Наказателното постановление е връчено на жалбоподателя на 13.10.2017 год. /известие за доставяне на л. 5/.

            Жалбата е подадена на 19.10.2017 год., т.е. в законоустановеният срок, от лице, имащо право и интерес да обжалва и като така, е процесуално допустима.

            Разгледана по същество, е основателна.

При извършване проверка законността на правораздавателната дейност на административно наказващия орган, настоящата инстанция констатира, че НП не страда от пороци, които да обуславят незаконосъобразност на последното, респективно отмяна на същото само на формално основание, без съдът да се произнася по същество.

Двата акта – АУАН и НП са редовни от външна страна, отговарят на императивните изисквания на закона, визирани в чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН. Издадени са от компетентни лица – съгл. чл. 33 и следв. От Наредба № 1 на Община Лом.

            От показанията на свидетелите В.Р. /актосъставител/ и Т.Р. /свидетел при установяване на нарушението и съставяне на АУАН/, двамата – служители на РУ Лом се установява, че на посочената в АУАН дата те били на работа и около обяд, получили сигнал за паркиран в пешеходната зона, по ул. Славянска, в района на сградата на ОББ, има неправилно паркирано МПС. Установили на място мотоциклета, както и неговият собственик – жалбоподателя, който заявил, че не притежава разрешение, издадено от Община Лом. На мястото, където бил паркиран мотоциклета влизането било забранено – пътниятзнак бил поставен в начелото на ул. Славянска пи ул. Хан Аспарух. Другото възможно място, откъдето можело да се влезе било кръстовището с ул. Цар Асен, но там също бил поставен знак, забраняващ влицането на МПС.  Съставили АУАН по Наредба № 1 на Община Лом

            АУАН бил съставен в присъствие на нарушителя, предявен, подписан от него без възражения и връчен.

АУАН № 94/28.05.2017 год. е съставен срещу жалбоподателя за това, че на на 28.05.2017 год., около 12,00 часа, в гр. Лом, ул. Славянска, срещу ОББ, паркира собственият си мотоциклет, м. хонда-ЦБР250 с ДК № М 03 51 В в пешеходната зона на гр. Лом, без да притежава необходимият пропуск за тази цел, с което е нарушил чл. 11, ал. 1 от Наредба № 1 на Общиннски Съвет гр. Лом.

Наказващият орган издал обжалваното НП.

Така установената в хода на съдебното следствие фактическа обстановка не се оспорва от нарушителя-жабоподател.

            Съгласно посочената разпоредба на чл. 11, ал. 1 от Наредба № 1 на ОбС Лом, се забранява движението, паркирането и спирането на МПС и ППС с животинска тяга по пешеходните зони в централната част на града, Дунавския парк и района на градския плаж, като нарушителите се наказват с глоба от 100 до 500 лв.

            Съдът намира, че показанията на актосъставителя – свид. В. Р., както и на свидетеля Т. А. са логични, взаимосвързани и безпротиворечиви помежду си и с писмените доказателства по делото, поради което следва да ги кредитира.

            По същество жалбоподателят не оспорва нарушението за които е бил санкциониран.

            Предвид гореизложеното съдът намира, че описаните деяния в съставения против жалбоподателя АУАН съдържат всички обективни и субективни признаци на административни нарушения по смисъла на чл. 6 от ЗАНН и осъществяват както от субективна така и от обективна страна състав на административно нарушение, визирано в разпоредбите на чл. 11, ал. 1 от Наредба № 1 на Община Лом, за което жалбоподателят основателно е бил санкциониран.

            Не са налице основания за приложение разпоредбата на чл. 28 ЗАНН, доколкото не е налице липса или заниженост на обществената опасност при конкретното нарушение – управление на МПС в пешеходна зона в централната градска част, където и особено по това време на деня е нормално и възможно да има пешеходци, в т.ч. малки деца.

Ето защо, правилно наказващият орган е санкционирал жалбоподателя.

            Същевременно, въпреки изрично дадените му указания, наказващият орган не е ангажирал доказателства за предходни нарушения на Наредба № 1 на Община Лом, извършени от жалбоподателя. За това съдът, в този си състав приема, че процесното нарушение е първо за нарушителя.

            За това, неправилно и незаконосъобразно наказващият орган, преценявайки от една страна обществената опасност на нарушението, а от друга – липсата на вредни последици и предходни такива нарушения за жалбоподателя – т.е, че се касае за първо нарушение от този вид, му е наложил глоба от 200 лв.

            Наказателното постановление следва да се измени, като се намали размерът на глобата от 200 лв. на 100 лв. – т.е. в размер на предвиденият в чл. 11, ал. 1 на Наредба № 1 на Община Лом минимум.

 

            Водим от горното и на осн. чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № НП-112/11.07.2017 год., на П.Н.П., Кмет на Община Лом, с което на Г.Й.С., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложено административно наказание – „Глоба” в размер на 200 лв. – на осн. чл. 53, ал. 1 ЗАНН, вр. чл. 11, ал. 1 от Наредба № 1 на Община Лом, КАТО НАМАЛЯВА РАЗМЕРА НА НАКАЗАНИЕТО „Глоба” от 200 лв. на 100 лв.

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателното постановление в останалата му част.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок, считано от деня на получаване на съобщението на страните, че решението е изготвено.

 

Препис от Решението, след влизането му в сила, да бъде изпратен на Кмета на Община Лом – за сведение.

 

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: