Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

Гр. Лом, 02.01.2018 година

 

            Ломският районен съд, наказателна колегия, VІ състав  в публично съдебно заседание на  6 декември две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : Боряна Александрова 

 

при секретаря Веселка Младенова, като  разгледа докладваното от съдията Александрова АНД № 589 /2017г.по описа на ЛРС  ,за да се произнесе  взе в пред вид  следното :

            Производството е  по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН.

             Жалбоподателката М.Я.М. *** е обжалвала Наказателно постановление № 13/17.10.2017г. на Директора на  РИОСВ Монтана , с което на основание чл.151 ал.1т.4 от Закона за управление на отпадъците  е наказана с глоба в размер на 1400 лв.,затова ,че  на 04.04.2017г. при извършена проверка в землището на с.Черни връх,обл.|Монтана  като кмет не е осъществил  контрол по управление на отпадъците  и на дейностите свързани с отпадъците – извършване на проверка за чистотата на територията на с.Черни връх, не е установила замърсяванията с отпадъци в границите на населеното място, не е уведомила Кмета на Община Вълчедръм за наличие на замърсявания с отпадъци и не е предприела незабавни мерка за почистване на замърсените с отпадъци терени. Като подробно са изброени терените на които е констатирано нарушението на 04.04.2017г.,което нарушение  е констатирано с КП  от 4.04.2017 г.

                Релевират се доводи за незаконосъобразност на НП, като издадено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон. Счита, че са допуснати съществени нарушения при издаване на НП, поради липса на конкретизация на отделните деяния и неспазване изискванията на ЗАНН .  Твърди се в жалбата , че съгласно нормата на чл.112,, ал.1,т.1 ЗУО АНО е Кметът на Общината, в случая Кмета на Община Вълчедръм. В писмени бележки пледира за приложение на нормата на чл.28 и чл.29 ЗАНН.По тези съображения се иска цялостната отмяна на Наказателното постановление.

               В съдебно заседание не се  явява ,не се и представлява от процесуален представител.

      Въззиваемата страна–чрез пълномощника си юрисконсулт Николова поддържа НП , счита жалбата е неоснователна .като се излагат конкретни съображения в писмена защита .Моли  съда да потвърди обжалваното НП.

        След преценка на събраните по делото доказателства  поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено следното от фактическа страна:

       Жалбата е процесуално допустима, тъй като е подадена от надлежна страна-наказана в АНП , в рамките на преклузивния 7 - дневен срок за обжалване, предвиден в чл.59 ал.2 ЗАНН.

                  Съдът като взе предвид становищата на страните и събраните по делото писмени и гласни доказателства, намира за установено следното от фактическа страна:

             Не се спори ,че наказаната жалбоподателка е кмет на с.Черни връх, не е спорен не е спорен и факта , че със Заповед № 1429/24.11.2015г. на Кмета на Община Вълчедръм, Общинският кмет в съответствие със законовата регламентация на чл.112,ал.1 ЗУО е оправомощил длъжностни лица от Община Вълчедръм, които са отговорни за осъществяване на дейностите по управление на отпадъците на територията на Община Вълчедръм, като в 4.4 от същата тази заповед е определена, в качеството й на длъжностно лице/Кмет на населено място/ жалбоподателката за такъв отговорник за територията на с.Черни връх, обл.Монтана .

Не се спори, че проверката от служители на РИОСВ Монтана, св. М.М.А., св.Б.С.Г. и св.М.А. са извършили праверка на територията на Община Вълчедръм, в т.ч. и в с.Черни връх,обл.Монтана са извършили  на място . На 04.04.2017г., те пристигнали в Кметство с.Черни връх , като в присъствието на жалбоподателката, в качеството й на кмет на населеното място подробно изброените както в КП, АУАН, така и в НП 15 броя терени на територията на Кметство с.Черни връх като първоначално вписали в КП своите констатации.При извършената проверка  те констатирали, че описаните терени на селото   са замърсени със смесени битови и строителни отпадъци  , които са изхвърлени  на описани в АУАН и НП площи. КП е приключил с дадени предписания и време за изпълнение- 12.05.2017г. по отношение на Кмета на Община Вълчедръм. Констативния протокол е връчен н Актът е съставен за нарушение на разпоредбите на чл.112 ал.1т.1 от ЗУО ,за не осъществен контрол  по управление на отпадъците в различни терени на с. Черни връх2, общ.Вълчедръм , на М.М. в качеството й на Кмет на с.Черни връх, обл.Монтана- описани  са  в 15 точки проверени места в района на селото ,по начина както са описани и индивидуализирани в КП,а именно: По цялата дължина на ул.”Първа” в селото- единични разпилени отпадъци от опаковки и локални замърсявания, вдясно до табелата на входа на населеното място – замърсяване с площ от 1 кв.м. – купчини смесени битови отпадъци/СБО/, вдясно на ул.”Първа” на кръстовището с ул.”Втора” посока р.Цибрица на отстояние 50-60 м. от ул.”Втора”- замърсяване с площ от около 6 кв.м.- 5 купчини със СБО, стари дрехи, пластмасови опаковки, стар чадър, найлонови чували и т.н. в 15 терена на селото. 

            Актът е съставен в присъствието на Кмета  , връчен й е лично ,като в законноустановения 3-дневен срок/ по см.на чл.44 ЗАНН/ жалбоподателката е възразила писмено. Посочва , че след установеното от контролните органи в КП от 04.04.2017г. е предприела спешни действия по отстраняване на допуснатите нарушения, като била организирала ръчно и механично почистване на терените, отразени в КП, връчила била и предписания в тази насока на живущите в това населено място ,но не ангажира доказателства в тази насока.

Свид. М.М.А.- Главен експерт "Управление на отпадъците и опазване на почвите" приела, че е налице извършено административно нарушение по  чл. 112, ал.1, т.1 от ЗУО и на 21.04.2017 г. съставила АУАН срещу жалбоподателката, в качеството му на кмет на с. черни връх, който бил предявен на същия срещу подпис.

В последствие било издадено и процесното НП с което на жалбоподателя било наложеното посоченото по- горе административно наказание.

Така описаната фактическа обстановка се потвърждава от показанията на актосъставителката А.  и на свид. Бл.Г., както и от приложените по делото други писмени и гласни доказателства.

Съдът кредитира показанията на свид. А., тъй като ги намери за непротиворечиви, убедителни и кореспондиращи с останалия приложен по делото доказателствен материал.

Поради същите съображения съдът даде вяра и на показанията на другия свидетел, разпитан по искане на  АНО, който също не отрече, че по време на проверката на която е присъствал е видял замърсени участъци в землището на с. Черни връх и в  изброените участъци – общо 15 на брой на различни места в селото

Предвид изложеното до момента съдът счита, че жалб. М. е извършила административното нарушение за което е наказана, както от обективна, така и от субективна страна.

От субективна страна деянието е извършено виновно.

За извършеното нарушение жалб. М.М. е санкционирана по реда на чл. 151, ал.1, т.4 от ЗУО, съгласно която: 1) Наказва се с глоба от 1400 до 4000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, кмет на община и/или длъжностно лице, което:

4. не извърши контрол по управление на отпадъците съгласно чл. 112 от същия закон.

На следващо място, не без дначение е и факта, че след внимателен анализ на съставения АУАН е видно, че актосъставителят не е посочил  какво е изпълнителното деяние, посредством което именно жалбодателят е нарушил нормата на чл.112 ал.1т.1 от ЗУО . Пропускът е съществен тъй като въобще не става ясно дали това е било посредством действие или бездействие. Съгласно чл.6  от ЗАНН административно нарушение е това деяние (действие или бездействие), което нарушава установения ред на държавното управление, извършено е виновно и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред. При описанието на нарушенията в наказателното постановление е налице неяснота относно самото нарушение и в какво се състои то. В така описаната в акта и  в последствие в НП фактическа обстановка  липсва конкретизация ,какво е следвало и какво не е извършил нарушителя ,а само са посочени  фактите за наличие на депонирани отпадъци в няколкото района на града.В конкретния случай не е посочено както в АУАН така и в НП  изпълнителното деяние на извършените нарушения ,за които е наказан  жалбоподателя. Непосочването му освен ,че е нарушение на материалния закон  не дава възможност да се изведе  и действителната воля на АНО ,нарушава се правото на защита  на наказания  да разбере  кои точно негови действия или бездействия  са квалифицирани като нарушения.

 Разпоредбата на чл.112 ал.1т.1 от ЗУО вменява задължение на кмета на общината или оправомощено от него длъжностно лице да контролира дейностите, свързани с образуване, събиране, включително разделното, съхраняване, транспортиране, третиране на битови и строителни отпадъци.  ,т.е с неосъществяване на контрол при дейностите на управление на отпадъците, като следва да бъде конкретизирано точно в какво се изразява бездействието на длъжностното лице 

           . Едновременно с това не е  посочена и датата на извършване на нарушенията,  а щом като нарушенията са свързани с бездействие  коя е датата на извършване и датата на установяване на  тези нарушения. Такава конкретизация няма направена както в АУАН така и в НП ,само посочването на правната норма на чл.112 ал.1 т.1 от ЗОУ не може да се приеме от настоящия състав като такава конкретизация. Чл.112 ал.1 предвижда няколко състава-дейности свързани с образуване ,събиране ,съхраняване ,транспортиране ,третиране на битови отпадъци.

 

 Съдът намира, че при издаване на наказателното постановление е нарушена и императивната разпоредба на чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН .

           На следващо място, дори да се приеме, при произнасяне по същество, че жалбодателят е извършил посоченото в АУАН и в НП административно нарушение, съдът намира, че следва да отмени наказателното постановление, тъй като деянието, макар и формално да осъществява състава на административното нарушение по ЗУО, се явява маловажно,  с оглед разпоредбите на чл.28 от ЗАНН.

             Съображенията на съда за приложението на чл.28 от ЗАНН са няколко: Досега жалбоподателят не е наказван за нарушение по този закон, ако има извършено нарушение ,то е за първи път, Кметство с.Черни връх е с голям бюджет, а АНО не е съобразил и разпоредбите на чл.22 от ЗУО . В рамките на нейните възможности и компетентност  като Кмет на Кметството е предприела мерки за прекратяване на изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани за това терени в землището на селото–виж възражението-стр.5.

           Въпреки произнасянето  по същество съдът намира ,че  не  става ясно за кое от всички описани нарушения  в различните райони на селото  -напр.на по цялата дължина на ул.”Първа единични разпилени отпадъци, вдясно до табета на входа на населеното място – замърсяване с площ от 1 кв.м.-купчини смесени битови отпадъци,…на ул.”Първа” срещу барчето0разпилени единични отпадъци от опаковки  или  в друг район на селото се отнася наложеното административно наказание глоба в размер на 1400 лв., нито какво постановява административно-наказващият орган по отношение на наказаните нарушения .        

                Следва да се има предвид, че според разпоредбата на чл.18 от ЗАНН когато с едно деяние са извършени няколко административни нарушения или едно и също лице е извършило няколко отделни нарушения, наложените наказания се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях. Предвид обстоятелството, че за няколко описани  нарушения е  наложено само едно наказание, без да се конкретизира за кое от същите се отнася, съдът намира, че е налице съществено нарушаване на правото на наказания да  разбере за какво  нарушение му е наложена глобата  и да организира съответно адекватно своята защита. Съдът счита, че по този начин административнонаказателното производство е напълно опорочено и атакуваното наказателно постановление следва да бъде отменено само на това основание, .

Не е без значение и ,че АНО наред с това възпроизвеждайки в пълен обем  всички фактически констатации, обективирани в АУАН,  при наличие на процесуална възможност и задължение, да прецизира фактите и административнонаказателното обвинение, не е сторил това. И след като е така, съдът приема, че АНО е допуснал съществено процесуално нарушение, като не е упражнил правомощията си, съответно задълженията си в съответствие с чл.53 от ЗАНН, а като последица от това и издал НП, в пряк разрез с чл.57 ,т.7  от ЗАНН – като опише всяко от нарушенията ,да посочи нарушените разпоредби за всяко от тези нарушения  и да наложи наказание за всяко от тях. Подобен недостатък е несъвместим с правният ефект и природа на санкционният ефект на НП .

                 Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът

 

                                      Р Е Ш И:

 

         ОТМЕНЯВА Наказателно постановление№ 13/ 17.10.2017г. на Директора на  РИОСВ Монтана , с което М.Я.М. , ЕГН **********на основание чл.151 ал.1т.4 от ЗУО /Закона за управление на отпадъците / е наказана с глоба в размер на 1400 лв.,за за извършено нарушение на чл.112,ал.1,т.1 ЗУО, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Монтана в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен  съдия: