Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом ,  24.01.2017г

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ломският районен съд наказателна колегия в публично заседание на 19 декември две хилядна и седемнадесета година  в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна А лександрова

 

при секретар: Веселка Младенова, като разгледа докладваното от съдията Александрова  АН Дело N:668/ 2017 година по описа за 2017  година : и за да се произнесе съдът взе предвид следното :

Производство по реда чл. 59 и следващите ЗАНН.

      Постъпила е жалба от С.Г.П. с ЕГН ********** до съда против наказателно постановление /НП /№ 17-0294-001482/28.11.2017г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр. Лом , което е  издадено за това , че на 13.10.2017г ,около 15,30ч в с. Дългоделци, на ул. „Л.Каравелов” с посока към ул.”В.Коларов” , управлява колесен трактор „Беларус ЮМЗ-61” с рама № ***, като не е регистрирано по надлежния ред. На колесния трактор има поставени табели ***Е. Като след направена справка с ОДЧ е установено, че същите са невалидни. Водача не носи СУМПС и контролен талон към него , поради което на основание чл.175 ал.3 ,пр.1 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 300лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 месеца за нарушение на чл.140,ал.1 ЗДП. И на осн. чл.183,ал.1,т.1,пр.1 ЗДП – глоба в размер на 10 лв., за нарушение на разпоредбите на чл.100,ал.1,т.1 ЗДП.

         В жалбата се навеждат доводи за незаконосъобразност на атакуваното НП, като се прави искане  за неговата отмяна.

   В с.з. жалбоподателя се явява лично и приповтаря описаното в жалбата, административно наказващият орган не се явява не се представлява .

            По делото са събрани писмени и гласни доказателства.

            Съдът като прецени събраните по делото доказателства и наведените в жалбата доводи и съображения и след цялостна служебна проверка на атакуваното НП, приема за установено следното от фактическа страна:

            Жалбата срещу  НП е процесуално допустима,  като отговаряща на изискуемите реквизити по чл.59 – 60 ЗАНН за форма, съдържание, срок и надлежна страна.

            От анализа на събраните по делото доказателства е видно, че на 13.10.2017г около 15,30 часа свидетеля - актосъставител и колегата му –св.Т., на процесната дата били на работа и изпълнявайки служебните си задължения по охрана на обществения ред и безопасността на движението в с.Дългоделци,обл.Монтана  и  спрели за проверка колесен трактор „Беларус ЮМЗ-61”, управляван от жалбоподателя. При извършената проверка полицейските служители извършили външен оглед на колесния трактор и установили,че не е регистриран по надлежния ред, както и , че жалбоподателя не носи  СУМПС и контролен талон към него. За констатираното нарушение св.П. съставил АУАН 1364/13.10.2017г. на водача С.Г.П. ***. Впоследствие св.Т. извършил справка в ОДЧ за извършено престъпление от общ характер, а именно управление на МПС,което не е регистрирано по надлежния ред. Своевременно от РУ-|Лом е изпратена дежурна следствено-оперативна група, която същият ден – 13.10.2017г. извършила оглед на местопроизшествието. При разследването по бързото производство от ОС”Земеделие” Монтана е изискана информация-справка, от която да е видно дали процесния трактор има регистрация. В хода на разследването е получен писмен отговор, от които се установило, че жалбоподателя С.П. притежава надлежно регистриран колесен трактор с № ***. По воденото бързо  производство № 656/2017г. по описа на ЛРП се е произнесъл прокурор Г.Цветанов, който с постановление от 25.10.2017г. е прекратил досъдебното производство, с мотива , че липсва състав на престъпление по чл.345,ал.1 НК. Приел е ,че процесния трактор има надлежна регистрация, изискваща се по закон, а по отношение на поставените на него рег.табели с № Мх 53-93Е след направена справка било установено, че такива табели не са издавани от компетентните за това органи. Прокурор Цветанов е приел, че С.П. не следва да носи наказателна отговорност, а  извършеното от него представлява административно нарушение и следва да му се търси административна отговорност по ЗДП и ППЗДП.

 Въз основа на така съставения акт и констатираното, било издадено и обжалваното НП от началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом, с което на жалбоподателя били наложени административни наказания глоба в размер на 300 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 месеца, на основание чл.175, ал.3, т.1 ЗДвП, за нарушение на чл.140, ал.1 ЗДвП. И глоба в размер на 10 лв. на основание чл.183,ал.1,т.1,пр.2 ЗДП за нарушение на чл.100,ал.1,т.1 ЗДП.

            Горната фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени и гласни доказателства – АУАН №  1364/13.10.2017г.., НП № 17-0294-001482/28.11.2017г Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР. ,Постановление за прекратяване на ДП от 25.10.2017г. на ЛРП по ДП 656/2017г. , както и писмените доказателства по ДП 656/17г.

            При така установената фактическа обстановка, могат да се направят следните правни изводи:

            При извършена служебна проверка се констатират допуснати съществени нарушения на административно производствените правила при съставяне на АУАН и издаване на наказателното постановление, ограничаващи правото на защита на привлеченото към отговорност лице и водещи до отмяна на наказателното постановление в едната му част. АУАН е съставен от компетентен орган при спазване на предвидената в чл. 40 и чл. 43 ЗАНН процедура и съдържа реквизитите на чл. 42 ЗАНН. Нарушението е установено по несъмнен начин, индивидуализиран е нарушителят и му е дадена възможност да направи възражение във връзка с констатираното нарушение.

         По делото не е спорно ,че при проверката тракторът е с прикачен невалиден номер Мх 53-93Е , не е спорно и , че жалбоподателят е управлявал процесният трактор, не е спорен факта , че жалбоподателят в момента на проверката не е носел СУМПС и контролен талон към него. Спорно е обстоятелството процесния трактор дали не е бил регистриран по надлежния ред или е регистриран, но е без табели с регистрационен номер.

               

        При така установената фактическа обстановка съдът намира, че от обективна и субективна страна жалбоподателят не е осъществил визираното в НП административно нарушение по чл.140 ал.1 от ЗДвП. Това е така тъй като според текста на чл.140,ал.1 :По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места…”

Според ал.6 на чл.140 ЗДП : Колесните трактори, тракторните ремаркета и друга самоходна техника, регистрирани съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, могат да се движат по изключение по пътищата, отворени за обществено ползване, по ред, определен с наредба, издадена от министъра на земеделието, храните и горите, министъра на вътрешните работи и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Съгласно преходните и заключителни разпоредби на ЗДП : пар.15. "Трактор" е моторно превозно средство, предназначено за извършване на специфични дейности, както и за теглене на товарни ремаркета. В движението по пътищата се допускат само колесните трактори. Към колесните трактори се приравняват и самоходните шасита.

В изпълнение на тази законова разпоредба е издадена НАРЕДБА № 2/3 .02.2016 г. за условията и реда за регистрация на техниката по закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника в сила от 09.02.2016 г. Издадена от Министерството на земеделието и храните. За да отговаря на условията на чл.140, ал.1 ЗДП, съответното превозно средство следва да е регистрирано и да е с табели с регистрационни номера по реда на Наредбата, която урежда реда за регистрация, т.е. в случай, че за съответното ППС. Безспорно установено е по делото, че жалбоподателят е управлявал трактора с невалидни табели с  регистрационни номера № Мх 53-93Е, но от друга страна процесния трактор е имал надлежна регистрация, и това е така защото видно от Постановлението на прокурор Цветанов от 25.10.2017г./л.5/ ,че процесния трактор е бил надлежно регистриран , но е бил без табели с валиден регистрационен номер, а това е хипотезата на чл.175,ал.3, пр.2 ЗДП, а не както е отразил АНО в НП и АУАН в текстовата му част и при изписване на нарушената правна норма- чл.175,ал.3,пр.2 ЗДП.

      На следващо място в АУАН правилно е отразена фактическата обстановка, а именно :” че на 13.10.2017г. …….. жалбоподателя управлява колесен трактор”Беларус ЮМЗ-61….” , а в НП е отразено: за това , че на 13.10.2017г……. жалбоподателя като водач на лек автомобил-Беларус ЮМЗ-61….”

Описаните процесуални нарушения се явяват от категорията на съществените, тъй като пряко засягат правото на защита на наказаното лице и за възможността му да я реализира в пълен обем и то още в първия момент от образуваното административнонаказателно производство,  когато следва да узнае какво нарушение му се вменява, въз основа на какви факти и обстоятелства, за да може да даде обяснения по тях и да направи възражение, както и да се защитава . В конкретния случай наказаното лице му е вменено, че е управлявал процесния трактор, който не е бил регистриран по надлежния ред, което не отговаря на на установената фактическа обстановка, а това е така, тъй като видно от събраните по делото  писмени доказателства, процесния трактор е бил регистриран по надлежния ред, но към момента на проверката е бил без табелите с регистрационен номер. Или в случая АНО е следвало да го накаже не както е отразено в НП по чл.175,ал.3,пр.1, а за нарушение по чл.175,ал.3,пр.2. Като не е сторил това АНО е нарушил правото на защита на жалбоподател, което не може да бъде санирано  на този етап на процеса.

              Водим от горното, съдът  

Р Е  Ш  И :

ОТМЕНЯ Наказателно постановление /НП/№ 17-0294-001482/28.11.2017г. на  началник сектор към ОДМВР Монтана ,РУ Лом, с което на С.Г.П. с ЕГН ********** за нарушение по чл. 140  ал.1 от ЗДвП,  на основание чл.175 ал.3 предл. 1  от ЗДвП са наложени административни наказания – „глоба“ в размер  на 300.00лева и  „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от  8 месеца, като НЕПРАВИЛНО И НЕЗОКАНАСЪОБРАЗНО

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление /НП/№ 17-0294-001482/28.11.2017г. на началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лов, с което на С.Г.П. с ЕГН ********** за нарушение по чл.100 ал.1, т.1 от ЗДвП му е наложено адм. наказание на осн. Чл.183, ал.1,т.1  от ЗДвП глоба в размер на 10лв.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд – Монтана в 14-дневен срок от датата на получаване на съобщението, че решението е изготвено

 

 

                                             Районен съдия: