Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 23.01.2018 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, трети състав, в открито съдебно заседание на двадесет и трети януари, две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова

 

При участието на секретаря Румяна Димитрова и прокурора Райна Петрова, като разгледа  НАХД № 692 по описа за 2017 година, докладвано от съдията Миронова, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на Глава ХХVІІІ от НПК.

Районна Прокуратура Лом е внесла в съда Постановление от 19.12.2017 г., с което предлага П.П.Т., ЕГН **********,***, обвиняем по бързо производство № 789/2017 год. по описа на РУ – Лом, респ. пр.пр. № 1517/2017 год. по описа на РП – Лом, да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание  глоба, на основание чл. 78а от НК, за това, че на 10.12.2017 год., около 19,00 часа, в гр. Лом,  по ул. Хан Аспарух,  управлява МПС – л.а., м. Фолксваген, мод. Пасат, с рама № WVWZZZ3BZYE123593, негова собственост, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № І-45/24.03.2000 год. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС /автомобилът е с поставени временни регистрационни табели с № 025М248, с изтекъл срок на валидност 06.11.2017 год./ – престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В съдебно заседание представителят на ЛРП поддържа предложението и счита, че са осъществени от обвиняемия обективните и субективни признаци на престъплението, в което е обвинен, както и предпоставките на чл. 78а НК за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба, като предвид данните за личността на обвиняемия предлага тя да бъде определена в минималния предвиден от законодателя размер.

Обв. П.Т., редовно призован, се явява, лично и с адв. Н. К., МАК, който пледира за основателност на обективираното в Постановлението от 19.12.2017 год. предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а НК, което наказание да бъде определено в минимален размер.

От фактическа страна:

Обвиняемият-нарушител П.П.Т., ЕГН **********,*** е роден на *** ***., българин, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, работи в ТРАНС 2007 ЕООД – ****.

Видно от приложената справка за съдимост, обв. П. Т. е осъждан по НОХД № 279/2003 год. на ЛРС – за престъпление по чл. 343, ал. 3 НК му е наложено наказание ГЛОБА в размер на 300 лв. Определението е влязло в сила на 09.09.2003 год.  и по отношение на това осъждане е изтекъл срокът по чл. 82, ал. 1, т. 5 НК, както и срокът по чл. 81, ал. 1, т. 3 НК.

Видно от приложената справка, издадена от КАТ Монтана, обв. П. Т.  е правоспособен водач.

На 10.12.2017 год., около 19,00 ч., свидетелите Б.В.В. и С.И.И., двамата служители на РУ Лом, били на смяна и се намирали в района на ул. Хан Аспарух в гр. Лом, в близост до маг. Т-маркет. Спрели за проверка л.а., м. Фолксваген, мод. Пасат, с регистрационни табели № 025М248. При проверката водачът  - обв. П. Т., представил разрешение за временно движение – за придвижване до служба КАТ, което обаче било  със срок на валидност до 05.11.2017 год. От приложената справка се установява, че автомобилът не е регистриран по надлежния ред. Установено е също, че автомобилът е собственост на обвиняемия.

На място бил съставен АУАН № 1591/10.12.2017 год.

Бил извършен оглед на местопроизшествието и изготвени фотоснимки.

В хода на досъдебното производство обв. П. Т. се признава за виновен, като дава обяснения, кореспондиращи си с останалите доказателства по делото. Твърди, че е бил в болница за операция и не е успял да регистрира своевременно автомобила, а след като го изписали, решил, че може да отиде с него до близкия магазин, тъй като няма да го спрат за проверка.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява от направеното от обвиняемия-нарушител самопризнание, подкрепено изцяло и безпротиворечиво от всички събрани на досъдебното производство и приобщени от съда по съответния процесуален ред доказателства – показанията на свидетелите Б.В.и С.И., протокол за оглед на местопроизшествие и фотоалбум, справка за съдимост, АУАН, справка за нарушител, справка за регистрация на МПС, служебна бележка, всички приобщени по чл.283 НПК, както и от доказателствата, събрани в хода на съдебното следствие.

Тези доказателства в своето единство и логическа взаимовръзка изясняват по несъмнен начин всички обстоятелства имащи съществено значение за правилното решаване на делото - факта на извършване на престъплението, неговото авторство, механизма и начина на извършване, личността и субективното отношение на дееца към извършеното.

От правна страна:

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че от обективна и субективна страна, обв. П. Т.  е осъществил престъпния състав на чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, тъй като на 10.12.2017 год., около 19,00 часа, в гр. Лом,  по ул. Хан Аспарух,  управлява МПС – л.а., м. Фолксваген, мод. Пасат, с рама № WVWZZZ3BZYE123593, негова собственост, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № І-45/24.03.2000 год. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС /автомобилът е с поставени временни регистрационни табели с № 025М248, с изтекъл срок на валидност 06.11.2017 год./.

От обективна страна, изпълнителното деяние, изразяващо се в управление на МПС, нерегистрирано по съответния ред е било реализирано от обвиняемия посредством действията му по управление на МПС – л.а., м. Фолксваген, мод. Пасат, което не е регистрирано по надлежния ред.

Самото деяние не е резултатно, а е формално такова.

Деянието се счита довършено с факта на управление на такова МПС, без законът да изисква настъпването на някакъв вредоносен резултат.

От субективна страна – деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл – обв. П. Т.  е съзнавал обществено опасният му характер, предвиждал е обществено опасните му последици и е искал тяхното настъпване, а действията му са били мотивирани и съзнавани.

По делото се установи по безспорен и категоричен начин, че обвиняемият е съзнавал  че управляваното от него МПС изобщо не е било регистрирано в страната.

Към момента на осъществяване на процесното деяние обвиняемият е бил в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, което обосновава ангажирането на неговата отговорност.

За престъплението по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 НК е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или глоба от 500 до 1000 лева.

Обвиняемият не е и не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на Гл. 28 НПК.

От извършеното деяние не са настъпили имуществени вреди.

Ето защо съдът намира, предложението на РП – Лом е законосъобразно и че са налице условията за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК – за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба от 1000 до 5000 лв.

Обвиняемият П.П.Т., ЕГН **********,***, роден на *** ***., българин, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, работи в ТРАНС 2007 ЕООД – **** следва да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното деяние, като му се наложи административно наказание Глоба, в размер на 1000 лв.

Съдът определя санкцията в размер на минималния, предвиден в разпоредбата на чл. 78а, ал. 1 от НК поради чистото съдебно минало, имотното състояние и проявената критичност към деянието от страна на обвиняемия в хода на производството в двете му фази, ниският социален статус.

Съдът намира, че така определеното по вид и размер наказание ще изпълни целите на наказанието визирани в чл.36 от НК.

Регистрационните табели с № 025М248, иззети с АУАН № 1591/ЗДвП от 10.12.2017 год. на РУ Лом, са били изпратени на ОД на МВР – Монтана във връзка с регистрацията на автомобила. Те неса веществени доказателства по делото и съдът не дължи произнасяне.

Водим от горното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът

Р   Е    Ш    И:

ПРИЗНАВА П.П.Т., ЕГН **********,***, роден на *** ***., българин, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, работи в ТРАНС 2007 ЕООД – ****, за ВИНОВЕН в това, че  на 10.12.2017 год., около 19,00 часа, в гр. Лом,  по ул. Хан Аспарух,  управлява МПС – л.а., м. Фолксваген, мод. Пасат, с рама № WVWZZZ3BZYE123593, негова собственост, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № І-45/24.03.2000 год. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС /автомобилът е с поставени временни регистрационни табели с № 025М248, с изтекъл срок на валидност 06.11.2017 год./ – престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, КАТО на основание чл.78а НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – глоба в полза на държавата в размер на 1000.00 лв.

Решението подлежи на обжалване или протест по реда на Глава ХХІ от НПК пред Окръжен Съд Монтана, в 15 /петнадесет/ дневен срок от днес.

 

                                                           РАЙОНЕН   СЪДИЯ: