ПРОТОКОЛ

 

гр. Л О М, 23.01.2018 г.

 

Ломски районен съд, наказателна колегия, втори наказателен състав в публично съдебно заседание на двадесет и трети  януари  две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                    Председател: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

 

при участието на секретар: ДАНИЕЛА ЦЕНКОВА и прокурора: РОСЕН СТАНЕВ сложи за разглеждане  АНД № 636 по описа за 2017 год. докладвано от СЪДИЯТА СЛАВЧЕВА.

 На именното повикване  в 9.00  часа  се явиха:

                                     

Обвиняемият М.С.Г. редовно призован се явява лично.

За ЛРП се явява Районен прокурор Росен Станев.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

Страните: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Снема самоличност на обвиняемия:

М.С.Г. - роден на ***г***, българин, български гражданин,  основно образование,  жив. с. *******,  разведен,  осъждан, безработен, с ЕГН **********.

Съдът разяснява на обвиняемия правата по чл. 15, 16, 55, 274 и  275 от НПК, а именно, че има право на адвокатска защита, право да направи  отвод на  съдията, секретаря и прокурора, да сочи доказателства, да прави искания по хода на делото, да дава или не дава обяснения и същия заяви:

Обвиняемият: Ясни са ми правата.  Нямам искания. Няма да ползвам адвокатска защита.

ДАВА възможност на страните да се запознаят с изисканата актуална справка за съдимост на обвиняемия Г.  с рег. № 61 от 22.01.2018г. на БС при ЛРС.

Прокурорът: След като се запознах с приложената актуална справка за съдимост намирам, че би следвало да прекратите делото и го върнете на ЛРП, защото не са налице основанията на чл.78а от НК, тъй като същия е осъждан.

Обвиняемия: действително съм осъден наскоро.

Съдът

                                        О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА изисканата актуална справка за съдимост на обвиняемия Г.  с рег. № 61 от 22.01.2018г. на БС при ЛРС.

Съдът след като се запозна с направеното искане от представителя на ЛРП и изисканата и приета като доказателство актуална справка за съдимост, намери за установено следното:

Настоящето производство е образувано възоснова на Постановление на ЛРП за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по смисъла на чл.78а от НК  по отношение на обвиняемия М.С.Г. ***, за извършено престъпление по чл. 159, ал.3 от НК.

 Видно от приетата като доказателства Справка за съдимост с Определение от 25.10.2017, влязло в законна сила, по НОХД № 549/17г. по описа на ЛРС,  съдът е одобрил постигнато споразумение, сключено между ЛРП и сл. защитник на подсъдимия адв. В. И. от МАК, с което М.С.Г. се е признал за виновен в извършването на престъпление по чл. 343в, ал.2, във вр. ал.1 от НК на 06.10.2017г. и в извършване на престъпление по чл. 345, ал.2, във вр. ал.1 от НК на 07.10.2017г.

 За двете престъпления са му наложени наказания „Лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок, като на основание чл. 23 от НК му е определено едно общо наказание „Три месеца лишаване от свобода“, отложено с изпитателен срок на основание чл. 66, ал.1 от НК.

В разпоредбата на чл.78а, ал.7 от НК законодателят е предвидил разпоредбите от ал.1 до ал.6 да не се прилагат в случаите на „множество престъпления”.

 В конкретния случай престъплението по настоящето производство по чл.159, ал.3 от НК е извършено от обвиняемия на 25.01.2017г., а престъплението по което е наложено последното наказание „Лишаване от свобода“ е на 07.10.2017г.

 Видно от изготвеното Постановление същия е привлечен в качеството на обвиняем е с Постановление от 18.10.2017г., след извършването на престъпленията по отношение на които е одобрено споразумение.

В материалите по ДП  е приложена справка за съдимост, но същата е от 27.04.2017г. Привличането на Г. към наказателна отговорност е с Постановлението от 18.10.2017г. и е близо 6 месеца след издаване на въпросната справка.

В предвид на горното съдът намира, че образуваното съдебно производство трябва да бъде прекратено, тъй като са налице законови пречки за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК и делото да бъда върнато на ЛРП за изготвяне на обвинителен акт и внасянето му в съда, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по АНД № 636/17г. по описа на ЛРС.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           ВРЪЩА делото на ЛРП за изготвяне на обвинителен акт.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок от днес пред ОС- Монтана.

Протоколът приключи в 9. 30ч. и е изготвен в съдебно заседание.

 

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                           СЕКРЕТАР: