Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр. Лом, 06.02.2018 г.

 

В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

Ломски районен съд, в публичното съдебно заседание на десети ноември, две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА МИРОНОВА

 

при секретаря Румяна Димитрова, като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 573 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Искове с правно основание чл. 45, ал. 1 от ЗЗД

 

            Предявени са искове от Н.К.А.,  ЕГН ********** ***, срещу Е.С.С. ***, за  неимуществени вреди в резултат от непозволено увреждане.

Твърди се, че за периода 15.10.2015 – 15.02.2016 год. ищцата е пребивавала в родното си с. ******, обл. Монтана и там била подложена на непрекъснат психически тормоз от страна на ответника, в т.ч. принуда, заплаха за палеж, заплаха за публично разгласяване на позорни обстоятелства, за живота й, подробно описани в исковата и последвалите няколко допълнителни искови молби.

Твърди се, че в резултат на изживения стрес здравето на ищцата се влошило.

За това се иска: да бъде осъден ответника да заплати на ищцата сумата от 10 000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди.

Претендира и разноските по водене на делото.

            Писмен отговор от ответника е постъпил в срока по чл. 131, ал. 1 ГПК.

            Ответникът оспорва исковете по основание. Счита, че същата е неясна и няма конкретизирано искане, с което той е затруднен да организира защитата си.

            По същество счита искът за неоснователен. Оспорва го изцяло.

В съдебно заседание страните се явяват лично. Ищцата поддържа иска и моли да бъде уважен по справедливост. Ответникът оспорва иска като неоснователен и моли да бъде отхвърлен.

Доказателствата са писмени и гласни.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Не се спори от страните, че се познават, тъй като ищцата пребивавала в с. ******, за периода 15.10.2015 – 15.02.2016 год., а ответникът живее в с.с. Не е спорно също така, че двамата са във влошени отношения.

В исковата молба и допълненията към нея са въведени твърдения, че:

1./ Ответникът многократно отправял заплахи за саморазправа и убийство към ищцата, с цел да напусне имота си. Някои от заплахите били придружавани от физическо насилие – разтърсване и душене;

2./ На 01.11.2015 год. ответникът заплашил ищцата с палеж и с унищожаване на личната й карта;

3./ На 07.11.2015 год. ответникът заплашил ищцата, че ще разгласи публично неверни позорни обстоятелства за нея;

4./ На 18.11.2015 год. ответникът бил накарал племенникът на ищцата, В. В.да открадне нейни вещи, дрехи и хранителни продукти по време на нейно кратко отсъствие от дома й;

5./ На 27.11.2015 год. ответникът дошъл в дома на ищцата заедно с племенника на ищцата /третото лице В.В./ и още един техен приятел, като ответникът накарал ищцата да изнесе багажа си от стаята, която обитавала, след което я заключил.

6./ На 13.01.2016 год. ответникът разгласил горните обстоятелства, а също й отправил заплаха за убийство.

7./ На 01.02.2016 год. ответникът е извършил палеж на къщата, в която живее ищцата.

По това време другият съсобственик на имота, третото лице В.В.живеел в дома на ответника.

В резултат от психическия тормоз, здравословното й състояние се влошило значително.

От гласните доказателства, ангажирани от ищцовата страна не се установяват релевантни факти.

Свид. М.С.Р., полицейски служител си спомня, че е извършвал проверка по жалба от ищцата срещу ответника във връзка с твърдения за извършено престъпление от общ характер. Установил, че имало предходна прокурорска преписка, по която е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Не е снемал обяснения от жалбоподателката /сега ищца/, нито от ответника. Предполага, че такива са били снемани при предходната проверка. Веднъж присъствал, когато на ответника бил съставен протокол за полицейско предупреждение по ЗМВР, да не се саморазправя с ищцата. Спомня си, че имало и други преписки, но не е работил по тях.

Приложено е НЧХД № 198/2016 год. на ЛРС, образувано на 22.04.2016 год., със същия предмет и страни, което е прекратено с протоколно определение № 215/29.08.2016 год., поради неявяване на тъжителката. Определението е потвърдено с решение от 12.10.2016 год. по ВЧНД № 82/2016 год. на МОС.

Към делото е приложено и НЧХД № 649/2016 год. на ЛРС, образувано по тъжба от ищцата, срещу ответника, за това, че на обществено място й нанесъл обиди, държал се агресивно. С Разпореждане от 20.01.2017 год., делото е прекратено на осн. чл. 250, ал. 1, т. 1, вр. чл. 24, ал. 4, т. 2, вр. чл. 81, ал. 3 НПК. Разпореждането е потвърдено с решение от 28.03.2017 год., по ВЧНД № 25/2017 год. на МОС.

И към двете наказателни дела не са приложени писмени доказателства и не са събирани гласни такива.

Към настоящото производство са приложени: Удостоверение за наследници на К.Н.А., б.ж. на ***** *****, поч. ******** год., Уведомително писмо от МОП от 22.02.2016 год.,Жалба от 09.02.2017 год., Декларация за имуществено състояние, от 06.02.2017 год., Служебна бележка от Агенция по заетостта, Договор за наем на имот в ****, Етапна епикриза, издадена от ЕТ АПИМП по ОМ-ИП – д-р Е. П.на 02.02.2017 год., Епикриза, издадена от ХО на МБАЛ МЕДИКА **** ООД на 23.04.2015 год.,  Епикриза, издадена от ХО на МБАЛ МЕДИКА **** ООД на 08.05.2015 год., Болничен лист, издаден на 13.03.2017 год. от СБАЛза превмо-фтизични заболявания д-р Д.Г. – **** ЕООД, справка от ДКЦ-1 – клинична лаборатория – ****, Амбулаторен лист от 13.06.2017 год., издаден от д-р Й.П., ****.

Допълнително в съдебно заседание ищцата е представила и по делото са приети: Постановление на ЛРП от 15.05.2017 год., за отказ да се образува досъдебно производство по преписка, вх. № 135/2017 год. на ЛРП и Постановление за отказ да се образува досъдебно производство от 29.01.2016 год., по преписка, вх. № 70/2016 год. на ЛРП.

Ищцата е представила и Медицинска оценка, имаща характер на Съдебно-медицинско удостоверение, издадено от доц. Д-р Н. А.-Б., специалист по съдебна психиатрия и С.К., д.пс., специалист по клинична и съдебна психология, от преглед, извършен на ищцата на 08.11.2017 год. по нейно желание. В коментарната част на оценката е посочена диагноза „Смесена тревожно-депресивна реакция“ – заболяване, което е продължително разстройство на здравето, неопасно за живота.

Видно от представения трудов договор, ищцата е назначена на 31.08.2016 год. на длъжност „детска учителка“ в ДГ „Славейче“, ****, обл. ****, с основно месечно трудово възнаграждение в размер на 660 лв., което, считано от 31.08.2017 год. е променено на 760 лв. с допълнително споразумение от същата дата.

Ищцата полага труд и по силата на трудов договор от 01.09.2017 год., за ВЕ ЕНД ВЕ ИНВЕСТ ООД – като помощник-готвач в ресторант ХЕПИ, при непълен работен ден – 2 часа, работа на смени и основно месечно трудово възнаграждение от 147 лв.

 

За да се ангажира отговорността на ответника по чл. 45, ал. 1 ЗЗД е необходимо наличието на няколко кумулативни предпоставки: противоправно поведение, действие или бездействие с установено авторство; осъществено виновно; вреди и причинно-следствена връзка между тях.

Наличието им следва да е доказано несъмнено, а не чрез предположения, тежестта за което е за ищцата, т.е., необходимо е провеждане на пълно и главно доказване на релевантните за спора факти, като единствено вината се предполага до доказване на противното по изричното разпореждане на закона – чл. 45, ал. 2 ЗЗД.

Неустановяването на която и да е от изброените предпоставки води до неоснователност на иска.

В настоящето производство, може да се приеме за установено, че към датата на издаване на медицинското свидетелство – 08.11.2017 год., ищцата е имала причинени описаните в него увреждания, имащи характер на лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 1 НК.

            В случая обаче, въз основа на събраните по делото доказателства не би могъл да се направи категоричен и еднозначен извод, че причиненият вредоносен резултат е резултат от виновно противоправно поведение от страна на ответника, изразяващо се в действие или бездействие от негова страна.

            От писмените и гласните доказателства, ангажирани в хода на производството не се установява причинно-следствена връзка между уврежданията и поведение /действие или бездействие/ на ответника на всяка от процесните дати.

Не се доказа и нито едно от твърденията, наведени в исковата молба за противоправно поведение на ответника.

Предвид изложеното съдът приема, че исковете по чл. 45, ал. 1 ЗЗД, предявени от ищцата срещу ответника се явяват неоснователни и недоказани  и следва да се отхвърлят изцяло.

Предвид горните изводи, съдът не намира за необходимо да коментира размерът на претенцията. Само за пълнота следва да се отбележи, че тази претенция също не е доказана – нито по основание, нито по размер.

Предвид изхода от делото, в случая са налице предпоставките на чл. 78, ал. 3 ГПК за присъждане на ответника направените разноски по делото, но в случая, макар, че такова искане е направено с отговора на исковата молба, не са ангажирани от ответника доказателства за сторени такива, поради което и съдът не дължи произнасяне.

Мотивиран от гореизложеното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявените от Н.К.А.,  ЕГН ********** ***, срещу Е.С.С. *** с правно основание чл. 45, ал. 1 от ЗЗД, да бъде осъден ответника да заплати на ищцата сумата от 10 000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди – болки и страдания, вкл. психически такива – в резултат на: 1./ многократно отправяни заплахи за саморазправа и убийство, с цел да напусне имота си. Някои от заплахите били придружавани от физическо насилие – разтърсване и душене; 2./ заплаха с палеж и с унищожаване на личната й карта, осъществена на 01.11.2015 год.; 3./ заплаха за публично разгласяване на неверни позорни обстоятелства, осъществена на 07.11.2015 год.; 4./ подбудителство към кражба от дома й, осъществено на 18.11.2015 год.; 5./ ограничаване достъпа до помещение в жилището й, извършено на 27.11.2015 год. 6./ разгласяване на неверни позорни обстоятелства и заплаха за убийство, извършени на 13.01.2016 год. ответникът и 7./ палеж на къщата й, извършен на 01.02.2016 год., КАТО НЕОСНОВАТЕЛНИ И НЕДОКАЗАНИ.

 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Монтана в 14-дневен срок от съобщението до страните че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: