О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Лом, 05.02.2018 год.

 

Ломският районен съд, ІІІ-ти състав, в закрито заседание на пети февруари, две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова,

 

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 2445 по описа за 2017 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.129, ал.4 вр. ал.3 от ГПК

 

Делото е образувано по молба, с правно основание чл. 50 СК – за развод по взаимно съгласие, подадена от А.И., ЕГН **********, роден на *** год., в Р. Молдова, с постоянен адрес ***, с разрешение за постоянно пребиваване № БГ700515686, издадено на 29.01.2010 год. от МВР София и А.О., ЕГН **********, родена на *** год. в Руска Федерация, с постоянен адрес *** и разрешение за постоянно пребиваване № 700716036, издадено на 05.08.2010 год. от МВР София.

С разпореждане от 26.09.2017 год., делото е оставено без движение за отстраняване на нередовности: 1/ да се представят доказателства, че постоянното пребиваване на молителите е на посочения по делото адрес и 2/ да се представи удостоверение за сключен граждански брак с апостил.

Съобщението е получено на 16.10.2017 год. и в указаният едномесечен срок за отстраняване на нередовностите, с молба от 16.11.2017 год., молителят е представил удостоверение за постоянен адрес,***. В същата молба се сочи, че при посещение в Посолството на Република Молдова, за да се снабдят с документи за сключен брак, им било отказано издаването на такива, тъй като те разполагат с легализирани такива.

Действително, към молбата е приложено копие от Удостоверение за сключен граждански брак от 04.02.1995 год., издадено от Служба по гражданско състояние Кишинев, с легализиран печат и подпис № 855 от 28.08.2001 год. на Посолството на Република Молдова в Република България, ведно с легализиран превод от преводач В. П., като подписът на преводача /но не и верността на съдържанието/ е удостоверен на 29.08.2001 год. от Сектор „Заверки и легализация“ при Министерство на външните работи, Дирекция „Консулски отношения“.

В случая обаче, не е представено удостоверение за сключен граждански брак, легализирано с апостил, съгл. изискванията на Хагската конвенция за премахване изискването за легализация от 05.10.1961 год. – т.е. представеният документ не притежава удостоверяване за неговата автентичност, с цел използването му в друга държава.

Република Молдова не е сред държавите, с които Република България има подписани двустранни договори за правна помощ по граждански дела, предвиждащи освобождаване от легализация на документи. 

Вярно е, че Република Молдова е държава-членка по Конвенцията за издаване на многоезични извлечения от актове за гражданско състояние /Виенска конвенция от 08.09.1976 год./, но представеното копие с легализирани печат и подпис представлява извлечение, издадено на осн. чл.чл. 3,4,5 и 7 от Конвенцията, нито съдържа реквизитите, необходими съгл. Формуляр „В“ от същата.

Доколкото указаният от съда срок за отстраняване на нередовности е изтекъл, без да е поискано продължаването му и без да са отстранение нередовностите, в случая  следва да се приложи разпоредбата на чл.129 ал.4 вр. ал.3 ГПК.

            Мотивиран от горното, Съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.129 ал.4 вр. ал.3 от ГПК съдебното производство по гражданско дело № 2445/2017г. по описа на РС-Лом, поради неизпълнение на дадените указания за отстраняване на нередовности .

 

ВРЪЩА молбата и приложените към нея доказателства.

 

Фактическото връщане да се извърши след влизане на определението в сила, в деловодството на ЛРС.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Монтански окръжен съд, в едноседмичен срок от съобщението.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: