Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 22.03.2018г.

                     

 

                             В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на четиринадесети декември две хиляди и седемнадесета, година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Д.Ценкова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 490/17г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

       С Наказателно постановление № 17-0294-000370 от 04.05.2017г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом, упълномощен с Заповед № 301з-670/18.03.2016г. на Директора на ОДМВР О.И. на жалбоподателят П.С.Х. с ЕГН ********** *** му е наложено на осн. чл.638, ал.3 от КЗ административно наказание „Глоба” в размер на 400лв /четиристотин лева/.

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде намален размера на наложеното му наказание.

       В с.з. жалбоподателят се явява лично. Поддържа жалбата и моли съда да намали размера на наложеното му наказание.

 

       Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 17-0294-000370 от 04.05.2017г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом, упълномощен с Заповед № 301з-670/18.03.2016г. на Директора на ОДМВР О.И. на жалбоподателят П.С.Х. с ЕГН ********** *** му е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 400лв /четиристотин лева/, за извършено административно нарушение по чл.638, ал.3 от КЗ, а именно за това, че на 05.04.2017г. около 10ч. в гр.Вълчедръм, ул.“Отец Паисий“, като водач на лек автомобил марка „Форд“, модел „Фокус“, с рег.№ СА 3168 РВ, собственост на Д.К.Х. с ЕГН ********** от гр.София,  управлява същият, без да представя застраховка „Гражданска отговорност за автомобилистите на 2017г.“.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

       Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

       На 05.04.2017г. св.Б.Л. и Д.Ч.,*** осъществявали контрол по безопасност на движението на територията на гр.Вълчедръм, когато около 10ч. спрели за проверка движещият си по ул.“Отец Паисий“ лек автомобил марка „Форд“, модел „Фокус“, с рег.№ СА 3168 РВ. По време на проверката органите на МВР установили, че водач на автомобила е жалбоподателят, а МПС-то е собственост на трето лице - Д.К.Х. с ЕГН ********** от гр.София, както и че автомобила няма сключена Задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите за 2017г.“

      За установеното нарушение св.Б.Л. в присъствието на нарушителят и на св.Д.Ч. му съставил АУАН № 281КЗ/05.04.2017г., в който описал установеното при проверката административно нарушение на чл.638, ал.3 от КЗ. Актът бил подписан без възражения от жалбоподателят. По-късно същият ден Х. представил на полицейските служители документ за сключена ЗЗ „ГОА“, която бил сключил непосредствено след извършване на проверката.

       Впоследствие възоснова на така съставеният АУАН, АНО издал и атакуваното НП, с което наложил на жалбоподателят административно наказание на осн. чл.638, ал.3 от КЗ „ГЛОБА“ в размер на 400лв /четиристотин лева/.

      Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Б.Л. и Д.Ч., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        В нормата на чл.638, ал.3 от КЗ законодателят е предвидил административно наказание „Глоба“, което се налага на лице, което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване  и  използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

        В случая, съдът намира за безспорно установено, че административнонаказаното лице е управлявало регистрирано на територията на Република България МПС, без да е негов собственик, което не е спряно от движение, има регистрационен номер, но което обаче към момента на констатиране на нарушението е бил без сключена Задължителна Застраховка „ГОА” за 2017г., поради което правилно е ангажирана административно-наказателната отговорност на лицето.

       Определеното по вид и размер наказание, наложено от АНО – „Глоба“ в размер от 400лв /четиристотин лева/, съответства на предвиденото в закона за това нарушение, тъй като не е предвиден минимум, респ. максимум, който да подлежи на преценка в съответствие с чл.27  от ЗАНН, както от наказващият орган така и от съда, поради което и съдът приема, че в този вид и размер наказанието е съобразено с материалния и процесуален закон и не са налице основания за промяната му .

        Водим от горното, съдът намира, че издаденото НП е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло, за това

 

 

 

 

                                    Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

 

        ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ 17-0294-000370 от 04.05.2017г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом, упълномощен с Заповед № 301з-670/18.03.2016г. на Директора на ОДМВР О.И., с което на жалбоподателят П.С.Х. с ЕГН ********** *** му е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 400лв /четиристотин лева/, за извършено административно нарушение по чл.638, ал.3 от КЗ ИЗЦЯЛО, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.

                                                      

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :