Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

гр. Лом, 12.03.2018 година

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд, гр. Лом, първи наказателен състав, в открито съдебно заседание на първи февруари две хиляди и осемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА КАМЕНОВА

 

При секретаря, Б. Костова,  като разгледа докладваното от съдия Нина Каменова, АНД № 521/2017 година по описа на Районен съд, гр. Лом,  за да се произнесе, намери за установено следното:

Производство по реда чл. 59 и следващите ЗАНН.

С Наказателно постановление № 795 от 18.09.2017 година на ********, упълномощен  на основание чл. 275, ал.1, т. 2 от ЗГ, със Заповед №  РД-49-199/16.05.2011 година на Министъра на земеделието и храните, на Д.Ц.Д. с ЕГН: ********** ***, на основание чл. 266, ал.1, във вр. с чл. 213, ал.1, т. 1 и т. 2 от ЗГ, му е наложено административно наказание глоба в размер на по 100 лева, като на основание чл. 275, ал.2 от ЗГ същият е осъден да заплати равностойността на липсващите вещи- предмет на нарушението в размер на 118.80 лева, за това, че на 23.08.2017 година в ********, съхранява 3.00 пр.м.3 дърва за огрев от  дървесен вид-цер, в двора на дома си, не маркирани с контролна горска марка или общинска марка и без превозен билет доказващ законния произход на дървесината, с което е нарушил разпоредбите на чл. 213, ал.1, т. 1 и т. 2 от ЗГ.

Недоволен от така издаденото наказателно постановление е останал, Д.Ц.Д. с ЕГН: ********** ***, който обжалва същото, като незаконосъобразно, изтъква  доводи, относно липса на извършено от негова страна, нарушение, като заема становище, че” дървата са на сина му”.

Моли, след установяване на изложеното, обжалваното НП, да бъде отменено, изцяло.

Въззиваемата страна, не се явява и не взема становище по жалбата.

Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

На 23.08.2017 година,  служителите на РДГ гр. Берковица, В.Й.А., горски инспектор и М.С.Г., -главен специалист горски инспектор, извършили проверка в ********, при което установили, че жалбоподателя съхранява в дома си 3.00 пр. куб.метра дърва за огрев-цер, без същите да са маркирани с КГМ, или ОМ, и без превозен билет доказващ законния произход на дървесината.

На място се съставил констативен протокол за сочените обстоятелства, който бил подписан от жалбоподателя, без възражения. Дървесината била оставена за отговорно пазене на жалбоподателя, видно от приложената разписка.

На място е съставен АУАН № 795 от 23.08.2017 година за нарушение на чл. 213, ал.1 т. 1 и т. 2 от ЗГ, който бил подписан от Д. с възражение,” че синът му е договарял дървата”.

Въз основа на така съставения АУАН било издадено атакуваното НП от 18.09.2017 година.

Съдът, като прецени установената фактическа обстановка след анализ поотделно и в съвкупност на събраните доказателства, на основание жалбата и релевираните в нея доводи,становищата на участниците в процеса и след проверка на атакуваното наказателно постановление намира следното:

Жалбата е частично основателна.

АУАН и НП са законосъобразни по отношение обжалваното НП за нарушението по чл. 213, ал.1, т. 1 и т. 2 от ЗГ.

Издадени са от компетентни за това органи и съдържат в себе си всички необходими реквизити по ЗАНН. Описанието на обжалваното нарушение по чл. 213, ал.1, т. 1 и т. 2 от ЗГ съответства на правната квалификация и не създава основания за неясноти относно извършеното.

Съгласно чл. 213, ал.1, т. 1 и т. 2 е забранено: съхраняването на т. 1- дървесина, немаркирана с контролна горска марка, съответно с производствена марка; и т. 2 дървесина, непридружена с превозен билет.

В случая това нарушение е несъмнено доказано, тъй като е установено, че Д.Д. ***,  3 пр. куб. м дърва за огрев от дървесен вид цер на 23.08.2017 година, около  16.25 ч.

Тези  обстоятелства се установяват от показанията на очевидците служители на ********, В.А. и М.С.Г., както и от съставения на място констативен протокол и АУАН, подписани от жалбоподателя, с възражение по акта, че дървесината е договаряна от сина му. В тази връзка, жалбоподателя ангажира доказателства, че освен той на този адрес живеят и други лица.

Възражението направено от Д., че сина му е договарял за дървесината, с нищо не променя приетото от АНО по отношение на дадената правна квалификация за съхранение на дървесината от негова страна, тъй като договарянето е предшестващ акт на съхранението и не се установява в производството противоречия в тези релевантни обстоятелства, тези твърдения са несъстоятелни и не могат да послужат за основание изключващо виновно поведение на жалбоподателя.

При тези доводи нарушението по чл. 213, ал.1,  т. 1 и т.2 ЗГ е установено по несъмнен начин като извършено виновно от Д., съзнавайки, че съхранява  дърва без да са маркирани и без превозен билет, поради което и НП следва да се потвърди в тази  му част, като законосъобразно.

Установено е също, че на основание чл. 275, ал.2 от ЗГ на жалбоподателя  е възложено с НП и заплащане равностойността на липсващите вещи предмет на нарушението – 3 пр. куб.м. дърва за огрев от дървесен вид цер в размер на 118.80 лева.

Посочените вещи не са липсващи, тъй като са предадени с протокол за отговорно пазене на жалбоподателя, за което е приложена разписка от 23.08.2017 година, под № 050434. Липсват данни жалбоподателя да се е разпоредил с тях във свои или чужд интерес за да се третират тези вещи като липсващи. Отделно от това ако е налице такова неправомерно разпореждане, то попада в кръга на деяния обявени за престъпни по смисъла на НК. Факта, че съхраняваните дърва документално са на отговорно пазене при конкретно лице, категорично определя тези вещи като налични, поради което неправилно е приложена разпоредбата на чл. 275, ал.2 от ЗГ възлагаща на жалбоподателя да заплати парична равностойност на липсващи вещи., поради което НП в тази част, следва да се отмени.

Мотивиран при горните съображения, съдът на основание чл. 63, ал.1 от ЗАНН:

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 795 от 18.09.2017 година на ********, упълномощен  на основание чл. 275, ал.1, т. 2 от ЗГ, със Заповед №  РД-49-199/16.05.2011 година на Министъра на земеделието и храните, с което на Д.Ц.Д. с ЕГН: ********** ***, с което на основание чл. 266, ал.1, във вр. с чл. 213, ал.1, т. 1 и т. 2 от ЗГ, е санкциониран с административно наказание от по 100 лева, за нарушение на разпоредбата на чл. 213, ал.1, т. 1 и т. 2 от ЗГ, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

ОТМЕНЯ като неправилно наказателно постановление 795 от 18.09.2017 година на ********,, в  частта с която основание чл. 275, ал.2 от ЗГ е определено равностойността на липсващите вещи предмет на нарушението -3,00 пр. кубически метра дърва за огрев от дървесен вид цер в размер на 118.80 лв. да бъдат заплатени от Д.Ц.Д.  в полза на Изпълнителна Агенция по Горите.

Препис  от  решението  да се изпрати на ********,   за сведение и изпълнение.

Решението  подлежи на касационно обжалване пред Административен съд, гр. Монтана,  в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: