Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 13.03.2018г.

                     

 

                             В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на пети декември две хиляди и седемнадесета, година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Д.Ценкова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 586/17г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

       С Наказателно постановление № 15 от 17.10.2017г. на Директора на регионална инспекция по околната среда и водите-Монтана Д.С.С. на жалбоподателят И.Х.Б. с ЕГН **********, в качеството му на Кмет на Община Вълчедръм е наложено на осн. чл.151, ал.2, т.6 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ административно наказание „Глоба” в размер на 3 000лв /три хиляди лева/, за извършено административно нарушение по чл.19, ал.3, т.15 от ЗУО.

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено като незаконосъобразно.

       В с.з. жалбоподателят не се явява и не се представлява. Постъпила е Писмена защита, в която жалбоподателят поддържа жалбата, като моли съда да я уважи, а издаденото НП да отмени, като незаконосъобразно.

       Въззиваемият се явява лично, оспорва жалбата, като моли съда да постанови решение с което потвърди изцяло издаденото НП, като правилно и законосъобразни.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 15 от 17.10.2017г. на Директора на регионална инспекция по околната среда и водите-Монтана Д.С.С. на жалбоподателят И.Х.Б. с ЕГН **********, в качеството му на Кмет на Община Вълчедръм е наложено на осн. чл.151, ал.2, т.6 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ административно наказание „Глоба” в размер на 3 000лв /три хиляди лева/, за това, че като отговорно лице – Кмета на община, организиращ управлението на битовите и строителни отпадъци на територията на общината не е предприел мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и не е организирал почистването им, като вследствие на неправомерното му бездействие са установени замърсявания в следните населени места и терени: гр.Вълчедръм, с.Черни връх, с.Разград и с.Септемврийци, като с това свое деяние виновно е нарушил чл.19, ал.3, т.15 от ЗУО.

       В представената Писмена защита жалбоподателят поддържа жалбата, като моли съда да я уважи и отмени изцяло, като незаконосъобразно издаденото НП. Намира, че същото е издадено в нарушение на чл.54 от ЗАНН, тъй като събраните в хода на административнонаказателната преписка писмени доказателства водят на извода, че той не е извършил административното нарушение, което му се вменява във вина. На следващо място счита, че е нарушен чл.53, ал.1, от ЗАНН, тъй като са налице основания за приложението на чл.28 и чл.29 от ЗАНН.

       Въззиваемият се явява лично, моли съда да потвърди изцяло издаденото НП, като правилно и законосъобразно, тъй като събраните по делото доказателства по безспорен начин доказват извършеното административно нарушение от страна на жалбоподателят и неговата вина.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

       Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

       Жалбоподателят е Кмет на Община гр.Вълчедръм. В това му качество за него съществува задължението регламентирани в нормата на  чл.19, ал.3, т.15 от ЗУО, да отговаря за предотвратяването на изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и/или създаването на незаконни сметища и организиране на почистването им.

        На 04.04.2017г. е извършена Планова проверка от експерти на РИОСВ гр.Монтана на населените места в Община Вълчедръм – с.Черно връх, с.Мокреш, с.Ботево, с.Разград, с.Златия, с.Игнатово, с.Септемврийци и гр.Вълчедръм във връзка с утвърден план за контролната дейност на РИОСВ–Монтана за 2017г.по прилагане на ЗУО–изпълнение задълженията на кметовете и кметските наместници за осигуряване чистотата на населените места.

       По време на тази проверка е констатирано, че в четири населени места на територията на Община Вълчедръм, а именно: гр.Вълчедръм, с.Черни връх, с.Разград и с.Септемврийци, има замърсени терени със смесени видове отпадъци и разпилени отпадъци от опаковки. За констатациите по време на проверката бил съставен Констативен протокол № УО-10 от 04.04.2017г. от извършилите проверката служители на РИОСВ гр.Монтана – М.А. – гл.експерт, инж.М.А. - гл.експерт, Б.Г. - мл.експерт и инж.Ц. Ц. - ст.експерт. По време на проверката участие взел мл.експерт в Община Вълчедръм – Р. Е., който подписал съставения КП.

        На жалбоподателят била изпратена Покана да се яви в РИОСВ гр.Монтана на 21.04.2017г. за съставяне на АУАН. На 21.04.2017г. св.М.А. в присъствието на свидетелите инж.М.А. и Б.Г., както и нарушителят съставила АУАН № УОмм-5/21.04.2017г., който бил връчен срещу подпис на жалбоподателят.

       Жалбоподателят се възползвал от правото си на възражение в 3-дневен срок и депозирал такова, в което оспорил констатациите в АУАН, посочвайки, че както в предишните, така и през цялата 2016г. е организирал извършването на редовно почистване, както на територията на гр.Вълчедръм, така и на населените места в състава на общината, като не са установени допуснати нарушения на ЗУО. В края на м.март 2017г. е изтекъл сключения договор между Агенция по заетостта и Община Вълчедръм, поради което договорите с ангажираните по временна заетост лица са били прекратени, което е довело и до липса на работна ръка за ефикасно почистване. В началото на м.април 2017г. се наложило и смяна на ръководството на Общинско предприятие Вълчедръм, което организира сметосъбиране и сметоизвозване, което допълнително затруднило организацията и извършването на почистването. По горните съображения моли АНО да извърши преценка за приложение на чл.28, б.”а” от ЗАНН, тъй като веднага след проверката е било организирано ръчно и механизирано почистване на терените, отразени в КП за извършената проверка.

       Впоследствие възоснова на така съставеният АУАН, АНО издал и атакуваното НП, с което наложил на жалбоподателят административно наказание на осн. чл.151, ал.2, т.6 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ административно наказание „Глоба” в размер на 3 000лв /три хиляди лева/.

      Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели М.М.А., М.Н.А., Б.С.Г., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        В нормата на чл.19, ал.3, т.15 от ЗУО, законодателят е регламентирал задължението на кмета на общината, съгласно което последният отговаря за предотвратяването на изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и/или създаването на незаконни сметища и организиране на почистването им.  При неизпълнение на задължението, предвидено в тази разпоредба се ангажира отговорността му, тъй като по този начин нарушава правилата в ЗУО. В случая жалбоподателя в качеството си на Кмет на Община Вълчедръм, като е допуснал наличието на описаното в констативния протокол замърсяване с битови отпадъци на посоченото място, безспорно е реализирал състава на горното нарушение.

       Съдът намира за неоснователно възражението на жалбоподателя, че същият е предприел след проверката мерки имащи за цел да предотвратят изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места. Така наведените съображения не водят до отпадане на отговорността му, тъй като задължение на кмета на Общината е да създаде организация за постигане на необходимия резултат. В случая това не е сторено. Констатирането на непочистени територии сочи, че жалбоподателят не е изпълнил своето задължение. Законът изисква да са предприети такива мерки, в резултат на които да се попречи на изхвърлянето на отпадъци на неразрешените за това места,  тъй като въведеното от законодателя задължение за кмета на Общината е да отговаря за предотвратяването на изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и/или създаването на незаконни сметища и за организиране на почистването им. За съставомерността на деянието в случая има значение само факта, че е допуснато натрупване на отпадъци на общински терен и не е организирано почистването им.

        В случая съдът намира за безспорно установено, че административнонаказаното лице, в качеството си на Кмет на Община Вълчедръм не е изпълнило задължението си по чл.19, ал.3, т.15 от ЗУО, съгласно което последният отговаря за предотвратяването на изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и/или създаването на незаконни сметища и организиране на почистването им.   

       За неизпълнение на това задължение законодателят е въвел и санкционна норма с текста на  чл.151, ал.2, т.6 от ЗУО, която предвижда административно наказание „ГЛОБА” в размер от 3 000лв /три хиляди/ до 10 000лв /десет хиляди лева/ . В случая определеното от АНО наказание е в минимален размер и е правилно индивидуализирано съгласно нормата на чл.27, ал.2 от ЗАНН.

       В случая не е налице и маловажност на нарушението по чл.28 от ЗАНН и съдът намира, че наказващият орган правилно не е приложил този институт. Независимо от предприетите след проверката мерки за отстраняване на констатираните замърсявания, настоящият състав счита, че процесното деяние не се характеризира с по-ниска обществена опасност в сравнение с други нарушения от посочения вид. С оглед характера на засегнатите обществени отношения случаят не може да се квалифицира като маловажен. За да е маловажен един случай същият следва да се отграничава от обикновените случаи на нарушения от същия вид, каквото процесното нарушение не е. Без наличие на други смекчаващи отговорността обстоятелства или изключително такова същото не представлява нарушение с по-ниска от степента на обществена опасност, в сравнение с останалите деяния от този вид и предвиждането за административна санкция при реализирането им.

        Водим от горното, съдът намира, че издаденото НП е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло, за това

 

 

 

 

                                    Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

          ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 15 от 17.10.2017г. на Директора на регионална инспекция по околната среда и водите-Монтана Д.С.С., с което на жалбоподателят И.Х.Б. с ЕГН **********, в качеството му на Кмет на Община Вълчедръм е наложено на осн. чл.151, ал.2, т.6 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ административно наказание „Глоба” в размер на 3 000лв /три хиляди лева/, за извършено административно нарушение по чл.19, ал.3, т.15 от ЗУО, ИЗЦЯЛО, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на РИОСВ гр.Монтана за сведение и изпълнение.

                                                      

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :