Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 14.03.2018 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в открито съдебно заседание на четиринадесети март, две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова

 

При участието на секретаря Румяна Димитрова, като разгледа  АНД86 по описа за 2018 година, и прокурора при ЛРП Росен Станев, докладвано от съдията Миронова, взе предвид следното:

Производството е по реда на Глава ХХVІІІ от НПК.

Районна Прокуратура Лом е внесла в съда Постановление от 15.02.2018 г., с което предлага Т.Б.Т., ЕГН **********,***, обвиняем по досъдебно производство № 60/2018 год. по описа на РУ МВР – Лом, респ. пр.пр. № 139/2018 год. по описа на РП – Лом, да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание, на основание чл. 78а от НК, за това, че на 01.02.2018 год., в гр. Лом, ж.к. Зорница № 4-2, ет. 5, ап. 15, в имот, обитаван от него, в маловажен случай,  без надлежно разрешително държал високо рисково наркотично вещество – суха растителна маса от рода на конопа /канабис/, с нетно тегло 11,30 грама, с активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 23,26%, установено с физикохимична експертиза № 18/НАР 347/05.02.2018 год. на НТЛ при ОД на МВР Монтана, поставено под забрана съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, според който е включен в Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, на обща стойност 67,80 лв., съгласно Постановление на МС № 23/98г. – престъпление по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1 НК.

            В съдебно заседание представителят на РП Лом поддържа предложението като основателно и доказано и счита, че са налице предпоставките за освобождаване на обв. Т. Т.  от наказание за извършеното от него престъпление по чл. 345а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1 НК и налагане на административно наказание – на осн. чл.78а НК.

Обвиняемият, редовно призована не се явява в съдебното заседание. Представлява се от защитника си, адв. П. П., МАК, редовно упълномощен. Признава фактическите положения и правните изводи в Постановлението на прокуратурата за освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК и пледира за наказание в минимален размер.

            Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От фактическа страна:

Обвиняемият-нарушител Т.Б.Т., ЕГН **********, е роден на *** ***. Българин, българска гражданин, със средно образование, неженен, не работи, реабилитиран по право.

Видно от приложената по делото Справка за съдимост, обв. Т. Т.  е осъждан, но е реабилитиран по право и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК.

Обвиняемият живее в гр. Лом, на на посочения по делото адрес.

На 01.02.2018 год., по повод получен оперативен сигнал, в РУ МВР Лом била сформирана дежурна оперативна група, която в присъствието на поемни лица извършила претърсване и изземване в дома на обв. Т.. Били намерени и иззети суха листна маса, която при направен полеви тест реагирала на наркотично вещество коноп /канабис/.

Видно от приетата по делото физикохимична експертиза № 18/НАР 347/05.02.2018 год. на НТЛ при ОД на МВР Монтана, държаната от обвиняемия  суха растителна маса от рода на конопа /канабис/, с нетно тегло 11,30 грама, с активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 23,26%.

Видно от приложеният протокол за оценка на наркотични вещества, общата стойност на държаните от обвиняемия наркотични вещества – марихуана, са на обща стойност 67,80 лв.

Разпитана в хода на досъдебното производство, а и пред съда, обв. Т. Т.    се признава за виновен и съжалява за деянието си. Заявява, че наркотичното вещество е било за негова лична употреба.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява от направеното от обвиняемия-нарушител самопризнание, подкрепено изцяло и безпротиворечиво от всички събрани на досъдебното производство и приобщени от съда по съответния процесуален ред доказателства – показанията на свидетелите Борислав Нешев и Мартин Василев, протокол за претъсване и изземване и фотоалбум, Протокол  за извършена физикохимическа експертиза, протокол за оценка на наркотични вещества, справка за съдимост, всички приобщени по чл.283 НПК.

Тези доказателства в своето единство и логическа взаимовръзка изясняват по несъмнен начин всички обстоятелства имащи съществено значение за правилното решаване на делото - факта на извършване на престъплението, неговото авторство, механизма и начина на извършване, личността и субективното отношение на дееца към извършеното.

От правна страна:

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обв. Т.Б.Т. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1 НК, като на 01.02.2018 год., в гр. Лом, ж.к. Зорница № 4-2, ет. 5, ап. 15, в имот, обитаван от него, в маловажен случай,  без надлежно разрешително държал високо рисково наркотично вещество – суха растителна маса от рода на конопа /канабис/, с нетно тегло 11,30 грама, с активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 23,26%, установено с физикохимична експертиза № 18/НАР 347/05.02.2018 год. на НТЛ при ОД на МВР Монтана, поставено под забрана съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, според който е включен в Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, на обща стойност 67,80 лв., съгласно Постановление на МС № 23/98г.

От обективна страна изпълнителното деяние е извършено с действие. Обв. Т. Т.  е държал забранени от закона вещества – марихуана, като случаят е маловажен.

От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл като форма па вината по смисъла на чл.11, ал. 2 НК. Както към момента на деянието, така и към настоящия момент деецът, макар и непълнолетен, е могъл да осъзнава свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Същият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, в т.ч. рисковия характер на наркотичното вещество, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици.

За престъплението по чл. 345а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1 НК е предвидено наказание „Глоба“ от 1000 лв.

Обвиняемият не е осъждан и не е освобождавана от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на Гл. 28 НПК.

От извършеното деяние не са настъпили имуществени вреди.

Ето защо съдът намира, предложението на РП – Лом е законосъобразно и че са налице условията за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК – за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – обществено порицание.

Обвиняемият Т.Б.Т. следва да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното деяние, като му се наложи административно наказание глоба в мономалния предвиден от законодателя размер – 1000 лв.

Съдът отчете ниската обществена опасност на личността на дееца, предвид чистото съдебно минало, направените признания в хода на досъдебното производство, ниската възраст – на границата на пълнолетието, както и обществената опасност на деянието, която прецени на съответстваща на обичайната за този вид престъпления.

Съдът намира, че така определеното по вид и размер наказание ще изпълни целите на наказанието визирани в чл.36 от НК.

Процесното наркотично вещество – Суха листна маса, съцветия, които при направен полеви тест реагират на коноп /канабис/ - с нетно тегло 11,30 грама, изпратено на съхранение в ЦМУ – гр. София, Отдел МРР-НОП, на осн. чл. 354а, ал. 6 НК следва да се отнеме в полза на държавата.

На осн. чл. 189, ал. 3, вр. ал. 1 НПК, обв. Т.Б.Т. следва да бъде осъден да заплати и сторените по досъдебното производство разноски, общо в размер на 101,72 лв.

При тези мотиви и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Т.Б.Т., ЕГН **********,  роден на *** ***. Българин, българска гражданин, със средно образование, неженен, не работи, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 01.02.2018 год., в гр. Лом, ж.к. Зорница № 4-2, ет. 5, ап. 15, в имот, обитаван от него, в маловажен случай,  без надлежно разрешително държал високо рисково наркотично вещество – суха растителна маса от рода на конопа /канабис/, с нетно тегло 11,30 грама, с активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 23,26%, установено с физикохимична експертиза № 18/НАР 347/05.02.2018 год. на НТЛ при ОД на МВР Монтана, поставено под забрана съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, според който е включен в Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, на обща стойност 67,80 лв., съгласно Постановление на МС № 23/98г.– престъпление по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1 НК КАТО на основание чл. 78а НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – ГЛОБА в полза на държавата в размер на 1000.00 лв..

 

ОТНЕМА – на осн. чл. 354а, ал. 6 НК, в полза на Държавата, наркотично вещество – коноп, с нетно тегло 11,30 грама, с активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 23,26%, изпратено на съхранение в ЦМУ – гр. София, Отдел МРР-НОП с Писмо, изх. № 000-1654/07.02.2018 год. на РУ на МВР Лом, веществено доказателство по делото.

ОТНЕМА – на осн. на осн. чл. 53, ал. 1, б. „а“ НК, в полза на Държавата, веществените доказателства: Електронна везна, сива на цвят, пластмасова, в горната си част с метална ламаринка за замерване. На гърба има изписани: “500gx0.01g”, “2xAAA BATTERIES”, “NOT LEGAL FOR TRADE”, “Made in China” и Пластмасова кутия, състояща се от две части, с изобразено отгоре растение със седем броя листа, при отварянето на която се установява, че вътре има пластмасови шипове, предназначени за раздробяване на листна маса, предназначени при завъртане да раздробяват.

 

ОСЪЖДА, на основание чл. 189, ал. 3, вр. ал. 1 НПК, обвиняемият Т.Б.Т., ЕГН **********,***, да заплати в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР Монтана, направените в досъдебното производство деловодни разноски в общ размер на 101,72 лв., а по сметка на ЛРС – 5 лв. в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Решението подлежи на обжалване или протест по реда на Глава ХХІ от НПК пред Окръжен съд Монтана, в 15/петнадесет/ дневен срок от днес.

 

 

                                                                       РАЙОНЕН   СЪДИЯ: