Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 20.03.2018 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, трети състав, в открито съдебно заседание на двадесети март, две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова

 

При участието на секретаря Румяна Димитрова и прокурора Райна Петрова,  като разгледа  НАХД № 92 по описа за 2018 година, докладвано от съдията Миронова, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на Глава ХХVІІІ от НПК.

 

Районна Прокуратура Лом е внесла в съда Постановление от 23.02.2018 г., с което предлага С.С.К.,***, обвиняем по бързо производство № 89/2018 год. по описа на РУ – Лом, респ. пр.пр. № 213/2018 год. по описа на РП – Лом, да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание  глоба, на основание чл. 78а от НК, за това, че на 19.02.2018 год., в гр. Лом,  по ул. Людовико Миланези, в района на пътен възел „Надлез“, управлява МПС – л.а., м. Опел,  мод. Вектра, с рама № W0LCF3541145183, собственост на В.Д.П. от *****, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В съдебно заседание представителят на ЛРП поддържа предложението и счита, че са осъществени от обвиняемия обективните и субективни признаци на престъплението, в което е обвинен, както и предпоставките на чл. 78а НК за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба, като предвид данните за личността на обвиняемия предлага тя да бъде определена в минималния предвиден от законодателя размер.

Обв. С.К., редовно призован, се явява, лично и пледира за основателност на обективираното в Постановлението от 23.02.2018 год. предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а НК, което наказание да бъде определено в минимален размер.

От фактическа страна:

Обвиняемият-нарушител С.С.К. е роден на *** ***.,  българин, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, работи в ФСМП – гр. Лом като шофьор, с ЕГН **********.

Видно от приложената справка, издадена от КАТ Монтана, обв. С. К. е правоспособен водач.  

На 19.02.2018 год., обв. С. К. отишъл със свой приятел, свид. В.П., в района на складовата база в гр. Лом, за да си вземе последният закупения автомобил, м. Опел Вектра. Понеже нямало хенга, за да транспортират до дома на свидетеля закупеният автомобил, обвиняемият решил да го придвижи до дома му на собствен ход до ул. Хаджи Димитър. Автомобилът Опел Вектра бил без поставени регистрационни табели. Свид. В. П. управлявал своя автомобил. В района на пътен възел „Надлеза“ били спрени за проверка от служителите на РУ Лом, свидетелите К. Д. и А. Ц.

На място бил съставен АУАН.

Бил извършен оглед на местопроизшествието и изготвени фотоснимки.

В хода на досъдебното производство обв. С. К. се признава за виновен, като дава обяснения, кореспондиращи си с останалите доказателства по делото. Съжалява за постъпката си.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява от направеното от обвиняемия-нарушител самопризнание, подкрепено изцяло и безпротиворечиво от всички събрани на досъдебното производство и приобщени от съда по съответния процесуален ред доказателства – показанията на свидетелите Д. и Ц., протокол за оглед на местопроизшествие и фотоалбум, справка за съдимост, АУАН, справка за нарушител, справка за регистрация на МПС, служебна бележка, всички приобщени по чл.283 НПК, както и от доказателствата, събрани в хода на съдебното следствие.

Тези доказателства в своето единство и логическа взаимовръзка изясняват по несъмнен начин всички обстоятелства имащи съществено значение за правилното решаване на делото - факта на извършване на престъплението, неговото авторство, механизма и начина на извършване, личността и субективното отношение на дееца към извършеното.

От правна страна:

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че от обективна и субективна страна, обв. С. К.  е осъществил престъпния състав на чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, тъй като на 19.02.2018 год., в гр. Лом,  по ул. Людовико Миланези, в района на пътен възел „Надлез“, управлява МПС – л.а., м. Опел,  мод. Вектра, с рама № W0LCF3541145183, собственост на В.Д.П. от ****, което не е регистрирано по надлежния ред.

От обективна страна, изпълнителното деяние, изразяващо се в управление на МПС, нерегистрирано по съответния ред е било реализирано от обвиняемия посредством действията му по управление на МПС – л.а., м. Опел, мод. Вектра, което не е регистрирано по надлежния ред.

Самото деяние не е резултатно, а е формално такова.

Деянието се счита довършено с факта на управление на такова МПС, без законът да изисква настъпването на някакъв вредоносен резултат.

От субективна страна – деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл – обв. С. К.  е съзнавал обществено опасният му характер, предвиждал е обществено опасните му последици и е искал тяхното настъпване, а действията му са били мотивирани и съзнавани.

По делото се установи по безспорен и категоричен начин, че обвиняемият е съзнавал  че управляваното от него МПС изобщо не е било регистрирано в страната.

Към момента на осъществяване на процесното деяние обвиняемият е бил в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, което обосновава ангажирането на неговата отговорност.

За престъплението по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 НК е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или глоба от 500 до 1000 лева.

Обвиняемият не осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на Гл. 28 НПК.

От извършеното деяние не са настъпили имуществени вреди.

Ето защо съдът намира, предложението на РП – Лом е законосъобразно и че са налице условията за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК – за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба от 1000 до 5000 лв.

Обвиняемият С.С.К., роден на *** ***.,  българин, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, работи в ФСМП – гр. Лом като шофьор, с ЕГН ********** следва да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното деяние, като му се наложи административно наказание Глоба, в размер на 1000 лв.

Съдът определя санкцията в размер на минималния, предвиден в разпоредбата на чл. 78а, ал. 1 от НК поради чистото съдебно минало, имотното състояние и проявената критичност към деянието от страна на обвиняемия в хода на производството в двете му фази, ниският социален статус.

Съдът намира, че така определеното по вид и размер наказание ще изпълни целите на наказанието визирани в чл.36 от НК.

Водим от горното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът

 

Р   Е    Ш    И:

 

ПРИЗНАВА С.С.К., роден на *** ***.,  българин, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, работи в ФСМП – гр. Лом като шофьор, с ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че  на 19.02.2018 год., в гр. Лом,  по ул. Людовико Миланези, в района на пътен възел „Надлез“, управлява МПС – л.а., м. Опел,  мод. Вектра, с рама № W0LCF3541145183, собственост на В.Д.П. от ****, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, КАТО на основание чл.78а НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – глоба в полза на държавата в размер на 1000.00 лв.

 

 

Решението подлежи на обжалване или протест по реда на Глава ХХІ от НПК пред Окръжен Съд Монтана, в 15 /петнадесет/ дневен срок от днес.

 

 

 

 

                                                           РАЙОНЕН   СЪДИЯ: