Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

гр.Лом, 03.04.2018год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 Ломският районен съд, гражданска колегия, ІV състав, в откритото заседание на  29 март две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

     При секретаря – Веселка Младенова, като разгледа докладваното от съдията Александрова гр.д. 3099/17 год. по описа на ЛРС и за да се произнесе съдът взе предвид следното:

          Иск с правно основание чл.49 ал.1 СК.

         Производството е образувано по искова молба с правно основание чл.49,ал.1  и сл. От СК за развод, поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, за родителски права и издръжка.

         Ищцата , Ю.А.С. чрез процесуалният представител , упълномощеният от нея адв. П.П. от МАК,  моли съда да постанови решение, с което прекрати брака й с А.А.Я., като дълбоко и непоправимо разстроен,представя писмени и ангажира  гласни доказателства.

        Ответника,редовно призован се явява лично и взема становище по иска. Признава исковете изцяло. Смята, че съдът следва да прекрати брака му с ищцата, тъй като от дълго време не живеят заедно, без съда да се произнася за вината. Иска ответницата за в бъдеще да му заплаща месечна издръжка за роденото от брака им дете по 200 лв., както и издръжка за минал период в размер на 115 лв.

        Съдът, след преценка – поотделно и в съвкупност на събрания по делото доказателствен материал, доводите на страните, приема за установено следното:

      От фактическа страна:

        Страните са сключили граждански брак на 13.01.2015 година в гр.Лом, обл.Монтана, видно от приложеното Удостоверение за сключен граждански брак от 13.01.2015 година,издадено от Община гр.Лом,въз основа на акт за граждански брак №0011/13.01.2015 година.

      От кореспондиращата част на твърденията на ищеца и показанията на разпитаните свидетели,безспорно се установи,че бракът е първи и за двамата, от съвместното си брачно съжителство съпрузите имат родено едно  дете - Б..

      В самото начало семейните им отношения били добри,но с течение на времето се влошили,след което бракът им е разстроен,съпътстван от скандали и разпри помежду им,като понастоящем са във фактическа раздяла от няколко години , двамата  поддържат контакти заради детето, като цяло помежду им липсва желание за  в бъдеще за съвместен живот,  видно и от  обясненията  на разпитаните свидетели по делото, и обстоятелството, че ищцата живее и работи в Германия.

        Съдът  кредитира показанията на разпитаните по делото свидетели, родителите на ищцата, макар и близки роднини на ищцата, съдът кредитира показанията им, тъй като същите не са изолирани от останалите доказателствени средства, а напротив кореспондират им.

        Социален доклад по делото не е изготвен, тъй като страните по делото заявяват, че такъв не е необходим, ищцата не оспорва факта,че упражняването на родителските права следва да се предоставят на бащата, а на нея се определи режим на котакти, няма спор между страните и за размера на издръжката за бъдещ период – 200 лв., а за минал период – 115 лв., поради което съдът прима ,че е в интерес на детето да живее при ответника.

          Гореизложеното не означава, че детето няма нужда от контакти с майката. Съдът намира, че следва да му бъде предоставена възможност да осъществява такива, тъй като съществува естествена привързаност и това налага тяхното осъществяване и те са в интерес на детето.

        Относно издръжката, възрастта на детето е почти седемнадесет години.Съдът намира,че възможната месечна издръжка за непълнолетния Б.  е 400 лв., от които майката следва да заплаща по 200 лв., а останалите следва да поеме бащата, ведно с грижите по възпитанието и отглеждане на детето.

          От правна страна: 

         При така приетата и установена фактическа обстановка, съдът намира,че брачният иск е доказан по основание.Анализът на доказателственият материал налага извода,че бракът е изпразнен от съдържание при това състояние на съпружеските отношения, в брачният им съюз не могат да се постигнат целите на брака,заложени в СК, и той съществува само формално.Брачната криза,продължила твърде дълго, и настъпилата фактическа раздяла водят до извода,че не може да се очаква възстановяване на нормални съпружески отношения между ищцата и ответника, поради което запазването на брака е безпредметно и не е в интерес на съпрузите и обществото. От дотук изнесените факти,съдът направи извода,че личните отношения между съпрузите не са на основата на взаимното уважение, общи грижи за семейството,разбирателство и вярност,необходими за съществуването на взаимност между съпрузите. В тази насока съдът констатира,че брачната връзка между ищцата и ответника е изпразнена от съдържание, по вина на двамата съпрузи, установена от гореизложените обстоятелства.

        Нямат вещи СИО, които да поделят.

        Нямат претенции за издръжка и упражняване на родителски права, по отношение на синът им Б..

         Воден от гореизложеното съдът

 

                                    Р      Е       Ш          И        :

 

           ПРЕКРАТЯВА  чрез развод , сключения на 13.01.2015 год. в град Лом , обл.Монтана с акт № 0011 от същата дата граждански брак между А.А.Я. ЕГН ********** и Ю.А.С. ЕГН **********, като дълбоко и непоправимо разстроен.

           ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на Б. А.Я. на бащата А.А.Я., а на майката – Ю.А.С. определя РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ с детето Б. А.Я. – всяка първа и трета събота и неделя от месеца, за времето от 9,00 часа на съботния до 18,00 часа на неделния ден, както и един месец през лятото , несъвпадащ с годишния отпуск на майката, както и по време на коледните празници през всяка четна календарна година.

        ОСЪЖДА Ю.А.С., с горепосочен адрес и данни да заплаща на Б. А.Я., със съгласието на своят баща А.А.Я. с посочен по горе адрес и данни месечна издръжка в размер на 200,00 лв., начиная от 06.12.17 г., ведно с лихвата за всяка просрочена вноска от падежа до окончателното изплащане на сумата или до настъпване на законни причини за изменението или прекратяването на тази издръжка.

              ОСЪЖДА Ю.А.С., с горепосочен адрес и данни да заплаща на Б. А.Я., със съгласието на своят баща А.А.Я. с посочен по горе адрес и данни издръжка за минал период за времето от 6.12.2016г. до 5.12.2017г.  в размер на 1380,00 лв.

         Осъжда Ю.А.С. да заплати по сметката на ЛРС държавна такса в размер на 368 лв.

           Осъжда Алексанър А.Я.  горепосочени адреси и ЕГН да заплати по сметката на ЛРС сумата от 50 лв.-държавна такса.

              Решението подлежи на въззивно обжалване пред МОС,във 2-седмичен срок от получаване на съобщението за изготвянето му .

 

                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: