О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

Гр.Лом,  27 септември 2018г.

 

    Боряна Александрова, съдия-докладчик по гр.д. 800/18г. по описа на ЛРС, след като се запознах с доказателствата по делото, установих следното:

Производството по делото е образувано по установителен иск , предявен от ******.

В хода на размяна на книжа ответника не е намерен на посочиния от ищеца адрес. Призован е по реда на чл.47 ГПК. Следва да му се назначи особен представител. Съдът е указал на ищцовото дружество да внесе сумата, определена от МАК за да бъде определен адвокат от колегията,който да защитава интересите на ответника.

С определение , съдът е оставил исковата молба без движение, с указание да се внесе определената сума. Съобщението за оставяне без движение на молбата, ведно с приложения към него препис от определението е получено от пълномощника на ищеца на 23.07.2018 г. С цитираното определение съдът изрично е указал последиците при неотстраняване на нередовностите в едноседмичен срок от получаването на съобщението за настоящото определение на съда, а именно съгласно чл.129, ал.3 от ГПК производството по делото ще бъде прекратено, а исковата молба ще бъде върната.

Съдът в изпълнение на задълженията по чл.140 от ГПК, след като извърши проверка на редовността на предявената искова молба след изтичане на срока, определен горните определения констатира, че въпреки изрично дадените указания по отношение на нередовността на исковата молба към настоящия момент същите не са отстранени. В законовия срок, който е изтекъл на 30.07.2018 г., ищецът не е представил поправена вписана искова молба, нито е поискал  продължаване на срока по реда на чл.63, ал.1 от ГПК.

Неизпълнението на дадените от съда указания по привеждането на исковата молба в съответствие с изискванията на закона е процесуално бездействие, имащо за последица връщане на нередовната искова молба, тъй като процесуалните срокове са преклузивни и след изтичането им се погасява правото за извършване на съответното процесуално действие.

Мотивиран от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВРЪЩА исковата молба на „В и К“ ООД - Монтана, въз основа на която е образувано гр. дело № 800 по описа за 2018 г. на РС-Лом.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 800 по описа за 2018 г. на РС-Лом.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба, подадена чрез РС-Лом до ОС-Монтана, в едноседмичен срок, считано от датата на връчването му на ищеца.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:..................