Р Е Ш Е Н И Е

Гр.Лом , 02.05.2018 г.

 

В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

 

Районен съд-гр.Лом, ІV наказателен състав, в открито съдебно заседание на 24 април на две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

При секретаря Веселка Младенова, разгледа докладваната от съдия Александрова АНД № 141 по описа за 2018 г.и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 59 и сл.от ЗАНН.

С Наказателно постановление № 12-001179 от 22.02.2018 г.на Директора на Дирекция"Инспекция по труда"-гр.Монтана,на "Давила"ЕООД-гр.Лом е наложено административно наказание-имуществена санкция в размер на 200 лв.,на основание чл. 416, ал.5, във вр. с чл. 415в, ал.1 от КТ,за нарушение на  чл. 200, ал.1, т.3 от Наредба № 7 от 23.09.1999 г.на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, във вр. с чл. 267, ал.2 от Наредба № 16-116 от 08.02.2008 г.за техническа експлоатация на енергообзавеждането.

Недоволно от издаденото наказателно постановление е останало административнонаказаното дружество,което чрез управителя си  го обжалва с молба, съдът да постанови решение с което отмени наказателното постановление,като неправилно и незакосоъобразно.Изтъква доводи за допуснати нарушения на процесуалния и материалния закон .

 Въззиваемата страна Дирекция"Инспекция по труда"-гр.Монтана, чрез процесуалния си представител,моли съда да потвърди наказателното постановление,като правилно и законосъобразно.В съдебно заседание оспорва жалбата и представя писмена защита.

Съдът,след като обсъди и прецени събраните по делото доказателства във връзка със становищата на страните и оплакванията в жалбата,приема за установено следното:

Жалбата е процесуално допустима-подадена е в срока по чл. 59, ал.2 от ЗАНН,от надлежна страна,с изискуемото по закон съдържание.Разгледана по същество, е НЕОСНОВАТЕЛНА.

На жалбоподателя е съставен АУАН № 12-001179/05.02.2018 г. за това,че при извършена проверка на място на 01.02.2018г. по документи по спазване на трудовото законодателство в хранителен магазин,находящ се в гр.Вълчедръм, ул.България № 99, обект „Давила“ ЕООД  , представлявано от Д.И.Д. е констатирано,че дружеството в качеството си на работодател, не е организирало измерването на импеданса на защитния контур"фаза-защитен проводник" в обекта. Като нарушен е отбелязан  чл. 200, ал.1, т.3 от Наредба № 7 от 23.09.1999 г.на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, във вр. с чл. 267, ал.2 от Наредба № 16-116 от 08.02.2008 г.за техническа експлоатация на енергообзавеждането.

Видно от приложените към делото писмени доказателства, дружеството е поканено да се яви в Дирекция"ИТ"-гр.Монтана и на 05.02.2018 г.в присъствието на управителя, е съставен АУАН в който същият е написал,че няма възражения. Като в законния срок па чл.44,ал.1 ЗАНН представя такива, в т.ч. протоколи от извършени замервания, поради което и АНО е приел, че констатираното нарушение е отстранено веднага след проверката, и че не са настъпили вредни последици за работещите там. Поради което на жалбоподателя е наложено наказание по чл.413в, ал.1 КТ – където санкцията е 400 лв., а не е приложил предвидената по чл.413,ал.2 санкция – която е в значително по голям размер. След това наказващият орган е издал атакуваното наказателно постановление, с което на жалбоподателя-нарушител е наложено административно наказание-имуществена санкция в размер на 200 лв.,на основание чл. 416, ал.5, във вр. с чл. 415в, ал.1 от КТ.

Разпитаните в съдебно заседание свидетели З.А.-актосъставител, М.Т. и В.Х. установяват фактическата обстановка такава,каквато е отразена в АУАН и пренесена в атакуваното наказателно постановление.Техните показания напълно съвпадат с приложените в административнонаказателната преписка писмени доказателства.Жалбоподателят и не отрича извършването на вмененото с НП нарушение на трудовото законодателство.

Съгласно разпоредбата на  чл. 200, ал.1, т.3 от Наредба № 7 от 23.09.1999 г.на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване "При проектиране,строежа и експлоатацията на електрически уредби,съоръжения,уреди,инструменти и др.работно оборудване,за което това е необходимо,се спазват изискванията за безопасността на труда при експлоатация на електрическите уредби и съоръжения".Това е едно от основните задължения на работодателя, тъй като е свързано с опазване здравето и живота на работниците престиращи работната си сила.

С оглед на изяснената по-горе фактическа обстановка,съдът намира,че с поведението си, работодателят е нарушил разпоредбата  чл. 200, ал.1, т.3 от Наредба № 7 от 23.09.1999 г.на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, във вр. с чл. 267, ал.2 от Наредба № 16-116 от 08.02.2008 г.за техническа експлоатация на енергообзавеждането и правилно наказващият орган го е санкционирал за това негово бездействие.

Съдът намира,че оспореното НП е съставено съобразно императивните правила на чл. 57, ал.1 от ЗАНН,като съдържа всички изискуеми от закона елементи,отразени в т.т.1 до 6 на същия член.Издадено е от компетентен орган,отразена е датата на издаване и номер на НП,както и датата на съставянето на акта, въз основа на който се издава,името, длъжността и местослуженето на актосъставителя.Правилно е индивидуализиран нарушителя по наименование и адрес,нарушението е написано обстоятелствено и пълно,с отразена дата и място на извършването му и обстоятелствата при които е извършено,както и доказателствата,които го подкрепят.При постановяване на НП административнонаказващият орган изцяло се е позовал на АУАН и правилно е възприел същият,като надлежно доказателствено средство,което безспорно и категорично доказва описаната фактическа обстановка.

Неоснователно е възражението на пълномощника на жалбоподателя за допуснато нарушение в НП, където в обстоятелствената част е записано, че наказаното дружество е „Давила“ЕООД Вълчедръм, а не каквото е в действителност „Давила“ ЕООД – Лом. Съдът намира, че това е техническа грешка, тъй като в диспозитива на НП правилно е отразено както името на наказаното дружество, така и ЕИК на същото, като по този начин не е накърнено правото му на защита.

С оглед разпоредбата на чл. 27 от ЗАНН,съдът намира,че наказващият орган правилно е определил размерът на санкцията от 200 лв.Същият е в размер, предвиден в разпоредбата на чл. 415в, ал.1 от КТ и като такъв е справедлив и адекватен на характера и тежестта на административното нарушение.

Съдът намира,с оглед на изяснената по-горе фактическа обстановка,че естеството на административното нарушение, както и вредоносните последици посочени по-горе изключват прилагането на чл. 28 от ЗАНН.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал.1 от ЗАНН,съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 12- 001179 от 22.02.2018 г.на Директора на Дирекция"Инспекция по труда"-гр.Монтана,с което на "Давила „ ЕООД-гр.Лом е наложено административно наказание-имуществена санкция в размер на 200 лв.,на основание чл. 416, ал.5, във вр. с чл. 415в, ал.1 от КТ,за нарушение на  чл. 200, ал.1, т.3 от Наредба № 7 от 23.09.1999 г.на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, във вр. с чл. 267, ал.2 от Наредба № 16-116 от 08.02.2008 г.за техническа експлоатация на енергообзавеждането,като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва пред Административен съд-гр.Монтана в 14 дневен срок от съобщението на страните,че е изготвено .

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: