П Р И С Ъ Д А

гр. Лом,  14.03.2018 год.

 

В  И М Е Т О     Н А    Н А Р О Д А

 

ЛОМСКИЯТ  РАЙОНЕН  СЪД,  на  четиринадесети март, две хиляди и  осемнадесета  година, в открито съдебно заседание, в следния  състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА МИРОНОВА

 

При участието на  секретаря Румяна Димитрова, като  разгледа докладваното от съдията  МИРОНОВА НЧХД №   620  по описа за 2017 год., въз основа на закона и доказателствата по делото,

 

П Р И С Ъ Д И:

П Р И З Н А В А

Ш.К.К. – роден на *** г. в ****, живущ ***, българин, бълг. гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, с ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 13.11.2017 год., в *****, обл. Монтана, в съучастие като съизвършител с Н.Ш.К. от с.с., нанесъл на Н.Ш. ***, с ЕГН **********, лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание /контузия на главата, тялото и горен десен крайник – отоци и кръвонасядания/ – престъпление по чл.130, ал. 2, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, за което и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1000,00 (хиляда) лв., като го признава за НЕВИНЕН в това, че на същата дата и същото място, в съучастие като съизвършител с Н.Ш.К. от с.с., е причинил на Н.Ш. ***, с ЕГН **********, лека телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК – престъпление по чл. 130, ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА по първоначално предявеното му обвинение в тази му част.

 

 

П Р И З Н А В А

Н.Ш.К. – роден на *** г. в ****, живущ ***, българин, бълг. гражданин, с основно образование, неженен, работещ, неосъждан, с ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 13.11.2017 год., в *****, обл. Монтана, в съучастие като съизвършител с Ш.К.К. от с.с., нанесъл на Н.Ш. ***, с ЕГН **********, лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание /контузия на главата, тялото и горен десен крайник – отоци и кръвонасядания/ – престъпление по чл.130, ал. 2, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, за което и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1000,00 (хиляда) лв., като го признава за НЕВИНЕН в това, че на същата дата и същото място, в съучастие като съизвършител с Ш.К.К. от с.с., е причинил на Н.Ш. ***, с ЕГН **********, лека телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК – престъпление по чл. 130, ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА по първоначално предявеното му обвинение в тази му част.

 

ОСЪЖДА, на осн. чл. 45 ЗЗД, Ш.К.К. и Н.Ш.К., със снета по-горе самоличност ДА ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО на Н.Ш. ***, с ЕГН **********, сумата от 600 лв. /шестстотин лева/, обезщетение за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на увреждането - 13.11.2017 г. до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ гражданския иск над уважения до претендираният размер от 3000 лв., като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

ОСЪЖДА Ш.К.К. и Н.Ш.К., със снета по-горе самоличност да заплатят на Н.Ш. ***, с ЕГН **********, припадащата им се част от направените по водене на делото разноски за първата инстанция, в общ размер на 560 лв., или по 280 /двеста и осемдесет/ лева всеки от тях.

ОСЪЖДА подсъдимите Ш.К.К. и Н.Ш.К., със снета по-горе самоличност, да ЗАПЛАТЯТ по сметка на РС Лом сумата от 50 лв., представляваща  държавна такса върху уважения размер на гражданския иск, както и 5 лв. държавна такса в случай за служебно издаване на изпълнителен лист.

          Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок от днес пред ОС МОНТАНА, по реда на ГЛ. ХХІ от НПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: