Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

гр. Лом, 12.06.2018 година

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд, гр. Лом, първи наказателен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и осми февруари две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА КАМЕНОВА

 

При секретаря, Б. Костова,  като разгледа докладваното от съдия Нина Каменова,  АНД № 644/2017 година по описа на Районен съд, гр. Лом,  за да се произнесе, намери за установено следното:

Производство по реда чл. 59 и следващите ЗАНН.

С Наказателно постановление № 17-0294-001436 от 16.11.2017 година на Началник  сектор при ОДМВР, Монтана- РУ, гр.Лом на  И.Г.И. с ЕГН: ********** ***, на основание чл. 184, ал.4, т. 7 от ЗДП му е наложена глоба  размер на 50 лева, за това, че на 24.10.2017 година, около 21.30 часа в гр.Лом на ул.”Пристанищна в района на пътен възел”Надлеза”, управлява лек автомобил *******, собственост на р. м. к.с ЕГН: ********** от с.Разград, без поставен обезопасителен колан по време на движение, с  който е оборудван автомобила, нарушение на чл. 137а, ал.1 от ЗДП. На основание Наредба № I3-2539 на МВР са отнети  общо 6 точки.

Недоволен от така наложеното наказание е останал жалбоподателят, И.Г., който обжалва същото. Не оспорва констатациите по издаденото НП и акта, но намира, че НП следва да бъде отменено, тъй като наложеното му наказание- глоба е непосилно да заплати, с оглед обстоятелствата, че е безработен.

Административно наказващият орган редовно призован не се явява и не взема становище по жалбата.

Съдът след като прецени събраните по делото гласни и писмени доказателства намира за установено следното от фактическа страна: На 24.10.2017 година, свидетелите, С.И.И. и З.Ш.М.,  били на работа като автоконтрольори в РУ, гр.Лом, като извършвали обход и контрол на движението по ул.”Пристанищна” в района на пътен възел”Надлеза”. Около 21.30 часа, спрели за проверка, лек автомобил, марка *******, управляван от жалбоподателя и установили, че същият управлява автомобила, без поставен предпазен колан.

На място е съставен АУАН №  1431, за нарушение на разпоредбата на чл. 137а от ЗДП, връчен лично на жалбоподателя и подписан от него, без възражения.

На тази база е издадено и обжалваното Наказателно постановление.

От правна страна съдът установи следното: Постъпилата жалба е процесуално допустима, тъй като същата е подадена в законоустановеният 7- дневен срок видно от обжалваното наказателно постановление, което е връчено на жалбоподателя на  23.11.2017 година, а жалбата е подадена до административно- наказващия орган на датата 28.11.2017 година.

Както акта за установяване на административно нарушение, така и Наказателното постановление са надлежно връчени и оформени според задължителните реквизити на ЗАНН.

Нарушеният текст на чл. 137а, ал. 1, пр. 1 от ЗДП задължава водачите на МПС, когато са в движение, да използват обезопасителните колани, с които МПС са оборудвани. А чл. 183, ал. 4, т. 7, пр. 1 от ЗДП казва, че се наказва с глоба 50.00 лева, на  водач, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан. Като преди да се произнесе настоящата инстанция съобрази следното: За да представлява едно деяние- действие или бездействие- административно нарушение или престъпление, следва същото да е обществено опасно, да е обявено от закона за наказуемо и да е извършено виновно, като основната разлика между административното нарушение и престъпление е именно в степента на обществена опасност на деянието. Ако липсва която и да е от тези основни характеристики, съответното деяние не би могло да се квалифицира като нарушение, респективно престъпление. В настоящият случай безспорно се установи, че жалбоподателят И.Г. е осъществил от обективна и субективна страна нарушението, за което е санкциониран. Административнонаказващият орган е скрепил констатираното с приложимата правна норма на чл. 183, ал. 4, т. 7  от ЗДП и правилно е наложил наказание в единствено възможния размер от 50 лева.

Така е и по отношение на отнетите 6 контролни точки на основание Наредба № Із-2539 на МВР.

С оглед на изложеното, съдът намира, че НП, като законосъобразно и правилно, следва да бъде потвърдено, изцяло, поради което и на основание чл. 63, ал.1 от ЗАНН:

 

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17-0294-001436 от 16.11.2017 година на Началник  сектор при ОДМВР, Монтана- РУ, гр.Лом с което на  И.Г.И. с ЕГН: ********** ***, на основание чл. 184, ал.4, т. 7 от ЗДП му е наложена глоба  размер на 50 лева, за нарушение извършено на 24.10.2017 година,  ИЗЦЯЛО, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Препис  от  решението  да се изпрати на Началник Сектор към ОДМВР, гр. Монтана- РУ, гр. Лом, за сведение и изпълнение.

Решението  подлежи на касационно обжалване пред Административен съд, гр. Монтана,  в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

 

 

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ :