ПРИСЪДА

гр. Лом, 19.04.2019 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД гр.Лом, ІV съдебен наказателен състав в публично съдебно заседание на деветнадесети април две хиляди и осемнадесета година в състав:

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

при участието на секретаря Веселка М. и прокурор Райна П. при Районна прокуратура гр.Лом, като разгледа докладваното от съдията Александрова НОХД № 607 по описа за 2017г. на Районен съд гр.Лом, след тайно съвещание, съдът

 

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия В.Г.А. - родена на *** ***, обл.Монтана, българка, българска гражданка, със средно образование, омъжена, пенсионер, неосъждана, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВНА в това, че на 09.10.2013год. в с.Добри дол, обл.Монтана, в качеството си на длъжностно лице – кмет на с.Добри дол, обл.Монтана, в кръга на службата си съставила официален документ – Удостоверение за наследници на П. К. Р.с № 295/09.10.2013г.,в което удостоверила неверни обстоятелства - че Й.П. К., П. Й. П., И.Й.Л., Р.М.К. и М. П. В. са единствени наследници на П. Каменов Рангелова, б.ж. на с.Добри дол, общ.Лом, с цел да бъде използван този документ/удостоверение за наследници на п.к.р.с № 295/09.10.2013г./, като доказателство за тия обстоятелство, поради което на основание чл.311, ал.1 НК я ОСЪЖДА като й налага наказание - ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл.66,ал.1 НК отлага така наложеното наказание с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

ПРИЗНАВА подсъдимата И.Й.Л. - родена на *** ***, с постоянен адрес ***, българка, българска гражданка, със средно образование, омъжена, управител на ЕТ”И.Л.”***, неосъждана, с ЕГН **********, ЗА ВИНОВНА в това, че на 10.10.2013 г. в гр.Лом, обл.Монтана, в кантората на нотариус Станислав Станчев пред нотариус Станчев, съзнателно се ползвала от официален документ - Удостоверение за наследници на п.к.р.с № 295/09.10.2013г.,в което са удостоверени неверни обстоятелства - че Й. П. К., П. Й. П., И.Й.Л., Р.М.К. и М. П. В. са единствени наследници на п.к.р., б.ж. на с.Добри дол, общ.Лом, като за нея за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност, поради което на основание чл.316 във връзка с чл.311, ал.1 НК я ОСЪЖДА като й налага наказание - ТРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл.66,ал.1 НК отлага така наложеното наказание с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд Монтана, по реда на Глава ХХІ от НПК.

 

                                              РАЙОНЕН  СЪДИЯ :