ПРОТОКОЛ

гр. Лом, 17.05.2018 г.

 

Ломски районен съд, наказателна колегия, трети състав, в публично съдебно заседание на седемнадесети май, две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                            Председател: АЛБЕНА М.

 

    Съдебни заседатели:

    1. В.К.О.

    2. М.Б.Х.

 

при участието на секретар: Р.Д., прокурор Р. СТАНЕВ сложи за разглеждане НОХД  № 385 по описа за 2016 год. докладвано от съдия М..

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Съдът констатира, че с обвинителния акт, който е актът определящ обвинението, съответно предмета на доказване, с който подсъдимия е даден на съд  за това, че за времето от м. юни 2012 г. до настоящият момент в гр. Лом, обл. Монтана, с цел да набави за себе си имотна облага …., подсъдимият е възбудил и подържал заблуждение в изброените свидетели, че ще започнат работа по трудово правоотношение и им е причинил имотна вреда с изброена конкретна сума, за всеки, или всичко на обща  сума 6 210 лв. Престъпление по чл. 210, ал.1, т.4, във вр. с чл. 209, ал.1 във вр. с чл. 26, ал.1 от НК.

Освен неустановеният период на престъплението, което има начален, но няма краен момент и това поставя обвинението в състояние на висящност, не се знае кога е приключило изпълнителното деяние, така за разследващия полицай  настоящият момент е бил 30.04.2014 г. – последното привличане. За прокурора е бил 30.05.14 г., когато е внесъл обвинителния акт, за съда постановил първата присъда, настоящият момент е бил датата на постановяване на присъдата, което е 02.04.2015 г.

Съдът намира, че така  формулираното обвинение не е в състояние  да определи рамката на доказване, моментът на довършване на деянието, което е съществено процесуално нарушение ограничаващо правото на защита на подсъдимия, същевременно нарушението е от кръга на отстранимите, поради което и в случая са налице основанията на чл.288, ал.1, т.1 в редакцията на ДВ бр. № 42/2015 г. във връзка с параграф 113, ал.3 от ПЗР на ЗИДНПК, ДВ бр. № 63/2017 г.

При тези мотиви, съдът

 О П Р Е Д Е Л И :

 ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по НОХД № 385/2016 г. по описа на ЛРС и ВРЪЩА делото на РП - Лом, за отстраняване на описаното в мотивната част на определението, нарушение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване или протест с частна жалба пред МОС, в 7 дневен срок от днес.

На съдебните заседатели да се изплатят по 36.10 лв. от бюджета на съда.

Протоколът приключи в 16.00 ч. и се изготви в съдебно заседание.

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                       /В.С.-О./

                                                 2.

                                                 /М.Х./

                              СЕКРЕТАР: