ПРОТОКОЛ

гр. Л О М, 26.06.2018 г.

Ломски районен съд, наказателна колегия, втори наказателен състав в публично съдебно заседание на двадесет и шести юни две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

           Председател: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

                      Съдебни заседатели: С.С.С.

                                                  З.Г.З.    

 

при участието на секретар: Л. П. и прокурора РАЙНА ПЕТРОВА, сложи за разглеждане НОХД № 186 по описа за 2018 год. докладвано от СЪДИЯТА СЛАВЧЕВА.

 На именното повикване в 09.40 часа се явиха:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

На основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

 

                                 О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА постигнатото между страните адв. Н. А. от МАК, в качеството на защитник на подсъдимата Х.М.Ц. ***, от една страна и от друга страна прокурор при ЛРП Райна Петрова Споразумение, за следното:

Подсъдимата Х.М.Ц. родена на *** ***, българка, българска гражданка, средно образование, живуща ***, омъжена, работи като продавач консултант в …….. неосъждана, с ЕГН **********, Е ВИНОВНА В ТОВА, че

         На 24.10.2017 г. в частен имот – едноетажна масивна сграда, находяща се в гр. Лом, ул. „….., в обитавана стая, обособена като антре, в стая обособена като спалня и прилежащия двор към жилищната къща, както и в двор към жилищен имот, находящ се в гр. Лом, ул. „…….. в  4 / четири/ броя РVC съдове - кофи, в сив сак без надписи и 1 брой кухненски съд - тенджера, държи акцизни стоки без български акцизен бандерол, какъвто се изисква по закон – чл. 2, т. 2 от ЗАДС: „На облагане с акциз подлежат, точка 2 „тютюневите изделия”, чл. 11, ал. 1, т. 1 от ЗАДС – „Цигари” са годни за пушене цилиндрични тела от тютюн, които не отговарят на изискванията за пури и пурети по чл. 10, чл. 99, ал. 2, т. 2 от ЗАДС: „Забранява се държането, пренасянето, превозването, предлагането и продажба на тютюневи изделия без бандерол, когато такъв е задължителен… и чл. 28, ал. 1 от Закона за тютюна, тютюневите изделия и свързаните с тях изделия: „Тютюневите изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти, само с бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията и реда на Закона за акцизите и данъчните складове, а именно: 189 броя кутии цигари, всяка с по 20 къса /3780 къса/ от марката Corset Superslims без български акцизен бандерол, като всяка кутия е на стойност 4,90 лева, всички на стойност 926,10 лева  и 390 бр. кутии цигари, всяка с по 20 къса /7800 къса/ от марка „,Roseman King size 80, без български акцизен бандерол, като всяка кутия е на стойност 7,50 лева, или всичко на стойност 2925 лева, като  цялото количество цигари е на обща пазарна стойност 3851,10 лева, а стойността на неплатения избегнат акциз е в размер на 1922,13 лева, и деянието не представлява маловажен случай, поради което и на основание чл. 234, ал.1, предложение „второ”от НК, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 36 от НК, Й СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от „ПЕТ МЕСЕЦА”, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание СЕ ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 381, ал. 5, т. 4 от НПК, във вр. чл. 67, ал. 1 от НК, възпитателната работа по отношение на условно осъдената подсъдима Х.М.Ц., СЕ ВЪЗЛАГА на районен инспектор при РУ гр. Лом на района по местоживеене на подсъдимия.

 

На основание чл. 55, ал. 3 от НК, НЕ НАЛАГА на подсъдимата Х.М.Ц. по-лекото предвидено в закона наказание „ГЛОБА”, наред с наказанието лишаване от свобода.

 

На основание чл. 234, ал. 3 от НК, ОТНЕМА в полза на Държавата акцизните стоки без български акцизен бандерол - 189 броя кутии цигари с по 20 къса/ 3780 къса/ от марката Corset Superslims  и 390 бр. кутии цигари всяка с по 20 къса /7800 къса/ от марка „,Roseman King size 80 на обща стойност 3851,10 лева, предадени на съхранение в Митница-Лом, за тяхното унищожение, чрез изгаряне.

На основание чл. 189, ал. 1 от НПК, подсъдимата Х.М.Ц. със снета по делото самоличност, следва да заплати по сметка на МВР - София направените по делото разноски за изготвяне на съдебно-оценителна експертиза в размер на 63.48 лв. /шестдесет и три лева и четиридесет и осем стотинки/, както и 5 лв. /пет лева/ - държавна такса за евентуално служебно издаване на изпълнителен лист, в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на РС- Лом.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК, ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 186/2018 г. по описа на ЛРС, поради постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, за решаване на наказателното производство.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЖАЛБА И ПРОТЕСТ.

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                           СЪДЕБЕН ЗАСЕДАТЕЛ:  1.

                                                                                              /С. С./

                                                                                                   2.

                                                                                         /З. З.