Р  Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

гр.Лом,  02.07.2018 година

 

Районен съд, гр.Лом, първи състав, в закрито съдебно заседание на втори юли две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : НИНА КАМЕНОВА

 

като изслуша докладваното от съдията Каменова гр.д. № 893/2000 година по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

Производството е по реда на чл. 247 от ГПК.

Постъпили се две молби, от  Л.Н.Т., вх.№ 3943/13.03.2017 година и молба, вх.№ 5793 от 10.04.2017 година от Н.Ц.Д..

С молбата от Л.Н.Т.  се иска да бъде извършена корекция в имената на С. М. К., като заявява, че представя удостоверение за смъртта и наследниците.

С молбата на Н.Ц.Д., се иска да бъде извършена поправка на очевидна фактическа грешка   , по отношение на ЕГН, което е **********, а не така както е посочено в решението от 19.06.2001 година, по гр.дело № 893,  ЕГН: **********.

Препис от двете молби са изпратени на страните и в даденият им 7-дневен срок от тях, не е постъпил отговор.

След като се  запознах с депозираните молби и съдържащото се в тях искане за поправка на явна фактическа грешка, намирам искането за допустимо и основателно, по отношение на  молбата на Н.Ц.Д..

Видно от представеното ксерокопие от личната карта на лицето, ЕГН: е **********, а не така както е посочено в решението на съда-ЕГН: **********, поради което и следва да се допусне исканата поправка на очевидна фактическа грешка.

По отношение на молбата на Л.Н.Т., съдът намира, че същата е неоснователна, по следните съображения.

На първо място, настоящият съдебен състав намира, че молба на основание чл. 247 от ГПК, е лична и такова искане за поправка на лично име, може да подаде само лицето, по отношение на което се касае.

От друга страна, името на  въпросната съделителка, така фигурира както в исковата молба, така и в представеното удостоверение за смъртта и наследниците от 01.09.2000 година и в последвалите решения на съда.

С оглед изложеното, съдът намира, че молбата на Л.Н.Т. е неоснователна и следва да бъде оставена, без уважение.

Водим от горното и на основание, чл.247 от ГПК съдът  намира, че следва да бъде допусната поправка на очевидна фактическа грешка, като в издаденото решение от 19.06.2001 година, постановено по гр.дело № 893/2000 година,  като вместо посоченото ЕГН на Н.Ц.Д.- ********, се чете: ЕГН: **********.

Молбата на Л.Н.Т., следва да се остави, без уважение.

Водим от горното, съдът:

 

Р  Е   Ш   И:

 

 

На основание чл.247 от ГПК допуска поправка на очевидна фактическа грешка в издаденото решение от 19.06.2001 година, постановено по гр.дело № 893/2000 година по описа на РС, гр.Лом, като вместо посоченото ЕГН на Н.Ц.Д.- ********, се чете: ЕГН: **********.

Оставя без уважение молбата на Л.Н.Т. за извършване на поправка на очевидна фактическа грешка по отношение имената на С. М. К., като неоснователна.

Решението  е неразделна част към издаденото на 19.06.2001 година, Решение постановено по гр.дело № 893/2000 година по описа на ЛРС.

Решението подлежи на обжалване пред МОС в двуседмичен срок от връчването му на молителите.

 

 

 

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: