Р Е Ш Е Н  И  Е

гр.Лом,20.07.2018 год. 

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 Ломският районен съд, гражданска колегия, ІV състав, в откритото заседание на  16 юли две  хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

     При секретаря – В. Младенова, като разгледа докладваното от съдията Александрова гр.д. 2636/17 год. по описа на ЛРС и за да се произнесе съдът взе предвид следното:

                                  Иск с правно основание. чл.49 СК..

         Производството е образувано по искова молба с правно основание чл.49,ал.1 СК за развод, поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака.

Ищеца ,чрез пълномощника си по делото- адв. Н . А. ***, моли съда да постанови решение, с което прекрати брака му със ответницата , като дълбоко и непоправимо разстроен, по вината на ответницата,издръжка не си дължат, нямат вещи СИО,  имат две  деца,родени от брака .

        Ответницата , редовно призована не се явява , не се представлява. В проведеното на 29.03.2018г. с.з., ответницата е заявила,че желае делото да бъде спряно за да постигнат съгласие с ищеца по делото. Такова не е постигнато, поради което производството е възстановено и продължило по общият ред.

                  Съдът, след преценка – поотделно и в съвкупност на събрания по делото доказателствен материал, доводите на страните, приема за установено следното:

      От фактическа страна:

        Страните са сключили граждански брак на 15.11.2000 год., в с. Долни Цибър, обл.Монтана, видно от приложеното заверено копие на Удостоверение за сключен граждански брак ,издадено от Кметство с.*** ,обл. Монтана,въз основа на акт за граждански брак № 55/15.11.2000 година.

      От кореспондиращата част на твърденията на ищеца в исковата молба  и от събраните писмени и гласни доказателства ,безспорно се установи,че бракът е първи и за двамата, от съвместното си брачно съжителство съпрузите имат едно две ненавършили пълнолетие деца – М. И А..

      В самото начало семейните им отношения били добри,но с течение на времето се влошили и от доста време бракът им е разстроен. През 2017 г. ответницата напуска семейното жилище и заживява в друго населено място. От тогава са във фактическа раздяла, като и  двамата не са правили опити да заживеят отново съвместен живот.

    Имат две непълнолетни деца, които след раздялата живеят при ищеца, той се грижи за тях и ги издържа.

          От правна страна:

           Липсата в съпружеските им  отношения на хармония, доверие и духовна близост,сочат, че брака им , не изпълнява своята социална функция,понеже е дълбоко и непоправимо разстроен,съществуването му е формално и не е в интерес на съпрузите и обществото,поради което следва да бъде прекратен чрез развод.

          От друга страна двете непълнолетни деца живеят при ищеца, той се грижи за тях и ги възпитава, а ответницата не участва нито във издръжката, нито във възпитанието им, поради което следва да бъде осъдена да заплаща дължимата ежемесечна издръжка за двете им деца, като родителските права бъдат предоставени на бащата, а на майката бъде определен подходящ режим на контакти с тях.

               Видно и от изготвения и защитен по делото социален доклад, двете деца живеят при ищеца, пой е този който се грижи за тях и ги възпитава. Живеят в неговото жилище, осигурени са им самостоятелни стаи, посещават редовно училище и се чувстват добре там, обгрижвани са и им е осигурено всичко необходимо.

           

         Воден от гореизложеното  съдът

 

                                    Р      Е       Ш          И        :

 

           ПРЕКРАТЯВА  с развод сключения на 15.11.2000 год. в с . *** обл. Монтана с акт за граждански брак № 55 от същата дата граждански брак между Е.Й.К. ***, с ЕГН **********,  и А.А.К. с ЕГН **********, като дълбоко и непоправимо разстроен по вина на А. А. К...

          Запазва брачното фамилно име на съпругата А.А.К..

        След прекратяване на брака страните няма да си дължат издръжка един на друг.

    ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права на бащата Е.Й.К., по отношение на децата : М.Е.Й. ,род. ***г. и А.Е.Й. род. На ***г., и определя режим на лични отношения между майката А.А.К. и двете деца: М.Е.Й. и А.Е.Й. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10,00 ч. на съботния ден до 17,00 ч. в неделя, както и един месец през лятото несъвпадащ с годишният отпуск на бащата.

   ОСЪЖДА А.А. Климентона да заплаща на:

-          М.Е.Й., със съгласието на баща си Е.Й.К. по 150,00 лв., месечна издръжка

-         Е.Й.К., в качеството му на баща и законен представител на малолетната А.Е.Й. по 150 лв., месечна издръжка

 считано от 06.10.2017 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до промяна на обстоятелствата за това.

           ОСЪЖДА :

 1. А.А.К.  да заплати сумата от 432 лв., държавна такса по сметката на ЛРС.

    2.  Е.Й.К. и А.А.К.  да заплатят по сметката на ЛРС – държавна такса в размер на 50,00 лв.

 

                   Решението подлежи на въззивно обжалване пред МОС,във двуседмичен срок от получаване на съобщението за изготвянето му .

 

             

                              

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: