Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

гр. Лом, 11.07.2018 година

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд, гр. Лом, първи наказателен състав, в открито съдебно заседание на двадесети юни две хиляди и осемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА КАМЕНОВА

 

При секретаря, Б. Костова,  като разгледа докладваното от съдия Нина Каменова, АНД № 621/2017 година по описа на Районен съд, гр. Лом,  за да се произнесе, намери за установено следното:

Производство по реда чл. 59 и следващите ЗАНН.

С Наказателно постановление № 18  от 01.11.2017 година на Директор на Регионална инспекция по околната среда и водите, гр.Монтана, на Н.И.Н. с ЕГН: ********** в качеството му на кмет на **********, на основание чл. 151, ал.1, т. 4 от ЗУО, за нарушение на чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗУО  му е наложено административно наказание глоба в размер на 1400 лева, за това, че като отговорно лице- кмет на населено място, на когото е възложено със Заповед № 162 от 11.12.2015 година на кмета на Община, с.Якимово, издадена на основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местното самоуправление, месната администрация, чл. 15, ал.2 от  ЗООС и чл. 112, ал.1 от Закона за управление на отпадъци, изпълнението на задълженията и контрола на дейностите с отпадъците, регламентирани в чл. 112, ал.1 от ЗУО, не е осъществил контрол по дейностите с отпадъците: извършване на проверки за чистотата на територията на с.Д.Церовене, не е установил замърсяванията с отпадъци в границите на населеното място, не е уведомил кмета на Община, с.Якимово за наличието на замърсявания с отпадъци и не е предприел незабавни мерки за почистването на замърсените с отпадъци терени. Нарушението е установено на 11.04.2017 година на територията на с.Долно Церовене.

Недоволен от така издаденото НП е останал жалбоподателя, кмет на с.Д.Церовене,  който обжалва същото с оплакване за незаконосъобразност, развива подробни доводи за това. Моли, обжалването НП, да бъде отменено, изцяло.

Въззиваемите, чрез процесуалният си представител, юрисконсулт, Н., поддържат правилността на наказателното постановление и молят, същото, като законосъобразно да бъде потвърдено, за което развиват подробни доводи с представената писмена защита.

Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена от активно легитимирано лице, в законоустановения 7-дневен срок, срещу акт, подлежащ на съдебен контрол и е  процесуално допустима.

От фактическа страна:

На 11.04.2017 година, при извършена теренна проверка от експерти на РИОСВ, гр.Монтана, свидетелите,  М.Н.А.,  М.М.А. и Ц.П.Ц. е извършена проверка по ЗУО, а именно във връзка със задълженията и контрола на дейностите с отпадъците на територията на с.Долно Церовене, при което са констатирани замърсявания в границите на населеното място, в следните участъци:

1-по ул.”Ленин” от кметството до моста, за изход към гр.Лом от двете страни на улицата- единични разпилени отпадъци от опаковки,

2.в началото на ул.”Янтра” вляво от бивша нафтоколона-замърсена  площ от около 100 кв.м., купчини СБО, бутилки, битова пластмаса, найлони, метални опаковки,

3. срещу ул.”Радецки” до трафопост № 4 поляната е замърсена с единични отпадъци от опаковки, бутилки-замърсения терен е с площ от около 500 кв.м., от моста до цер има следи и от изгаряне на отпадъци,

4.  края на ул.”Антон И.” отдясно- замърсена площ от около 15 кв.м., отпадъците са изхвърлени на купцини-7 бр., биоразградими, СБО и строителни отпадъци,

5. на ул.”Бенковски” срещу № 5-купчина с площ 4 кв.м., СБО и биоразградими отпадъци,

6. на ул.”Ленин”, вдясно след стадиона- купчина СБО, найлони, бутилки, касетки, строителни отпадъци, хартия, керемиди, тухли- замърсен терен с площ от 60 кв.м./30х 20 м/,

7.терен, ситуиран зад бензиностанция на входа на делото до гробищен парк- единични разпилени отпадъци от опаковки,

8.на ул.”Ленин”-вляво, срещу къщи с № 1-7, посока Монтана- с.Долно Церовене- купчини СБО и разпилени опаковки,

9.стар път за Монтана, от двете страни- замърсен терен с площ от около 1.5 дек., отпадъците са изхвърлени на купчини-СБО, строителни отпадъци, биоразградими, разпилени отпадъци от опаковки, наличие на следи от изгаряне, замърсения терен се вижда в ляво от път Е 79- Монтана-с.Долно Церовене,

10.замърсен терен, успоредно на ул.”Ком”, с площ повече от 1.5 дек., ситуиран между път Е 79 и стар разсадник-полянката е замърсена с отпадъци от различни опаковки, купчини оборска тор и слама,

11.Местност”Разсадника”, вдясно на ул.”Ела”-замърсен терен от около 2 дек., с купчини СБО, СО и разпилени отпадъци от опаковки,

12.поляна ситуирана срещу ул.”Теменуга”- замърсена площ от около 3 дек.- купчини СБО тор и разпилени отпадъци от опаковки,

13.вдясно от път Е79, до последните къщи- купчина СБО с площ 50 кв.м.

При тези констатации, АНО е приел, че жалбоподателя, в качеството му на оправомощено лице- кмет,  по чл. 112, ал.1 от ЗУО  не е упражнил контрол, поради което и е ангажирана административно наказателната му отговорност по чл.  151, ал.1, т. 4, за нарушение на разпоредбата на чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗУО.

Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Въз основа на така установеното контролните органи съставили акт за установяване на административно нарушение № УОма-11 от 09.05.2017 година,  извършено от  Н.И.Н., в качеството му на  Кмет на Кметство с. Долно Церовене, връчен лично на жалбоподателя, който е посочил, че в законоустановеният 3 дневен срок ще депозира възражение.

Въз основа на акта е издадено и обжалваното НП № 18 от 01.11.2017 година,  в което АНО е приел, че Н. виновно е нарушил разпоредбата на чл.112, ал.1, т. 1 от ЗУО, чрез бездействие - не е осъществил контрол по управление на отпадъците и на дейността свързана с образуване на битови и строителни отпадъци, в резултат на което са замърсени терени от стари натрупвания и скоро изхвърлени битови отпадъци. Не е извършил следните дейности: не са установени лицата, извършили замърсяването; не е извършена проверка и установено констатираното замърсяване; не е уведомил кмета на Община, с.Якимово.

АНО е приложил санкционната норма на чл.151, ал.1, т. 4 от ЗУО и е наложил административно наказание "глоба" в размер на 1 400.00 лева.

При тази фактическа обстановка, настоящият съдебен състав, намира, че НП е незаконосъобразно, тъй като АНО не е приложил съответната на описаното деяние правна норма, както и че при издаване на НП е нарушена разпоредбата на чл.57, ал.1 т. 6 от ЗАНН, което е довело до нарушаване правото на защита на нарушителя – да разбере за нарушение на коя точно правна норма е наказан..

Съдът намира, че описаното в НП деяние изпълва състава на чл. 151, ал.2, т. 6 от ЗУО,  който е специален по отношение на общата санкционна норма на чл. 151, ал. 1, т. 4 и изключва нейното приложение.

На следващо място съдът приема, че посочената като нарушена материалноправна норма на чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗУО не предвижда конкретно правило за поведение, а само общо задължение за извършване на контрол, като конкретните правила за контрол и правомощията на органите са регламентирани в следващи норми от закона и подзаконови нормативни актове.

Ето защо, съдът приема, че описаното деяние  изпълва от обективна страна състава на чл.151, ал.2, т. 6 от ЗУО, съгласно който кмет на община и/или длъжностно лице, не предприеме мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и/или създаването на незаконни сметища и/или организиране на почистването им се наказва с глоба от 3000 до 10 000 лева, ако не подлежи на по-тежко наказание. Тази санкционна норма кореспондира с вменената с чл.19, ал. 3, т. 15 от ЗУО отговорност на кмета на общината за предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и/или създаването на незаконни сметища и организиране на почистването им.

След като деянието осъществява състава на чл. 151, ал.2, т. 6 от ЗУО, тази норма се явява специална по отношение на чл.151, ал.1, т. 4от ЗУО, която предвижда санкции за неупражнен общ контрол по  чл. 112 от ЗУО и изключва нейното приложение.

От друга страна, съдът намира, че е нарушена разпоредбата на чл. 57, ал.1, т. 6 от ЗАНН, тъй като при издаване на НП АНО не е посочена точно правната норма, предвиждаща конкретното правило за действие, което наказаното лице не е изпълнило. Административният контрол както всяка административна дейност, е правнорегламентиран, т.е. действията, с които той се осъществява и правомощията на контролните органи, са конкретно описани в правни норми. Именно неизпълнението на тези правнорегламентирани действия, т.е. бездействието води до неизпълнение на вменените контролни функции от страна на съответното длъжностно лице, т.е. до извършване на административно нарушение.

В случая АНО е посочил в НП като нарушена материално правната норма чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗУО, към която препраща, приложената от АНО санкционна норма на чл.151, ал.1, т. 4 от ЗУО.

Нормата на  чл. 112, ал.1, т. 1 обаче не предвижда конкретно правило за поведение на задължените длъжностни лица, а посочва само общото задължение да осъществяват контрол. Конкретните правила за извършване на този контрол и правомощията на длъжностните лица са подробно регламентирани в следващи норми от закона и от наредбите, издадени въз основа на него. АНО не е посочил в НП коя конкретно правна норма предвижда описаните в НП дължими действия, които Н. в качеството си на кмет на кметство не е изпълнила и по този начин е извършил виновно нарушението, за което е наказан.

За пълнота на изложението, съдът намира, че следва да се има предвид, че съгласно чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗУО, към който препраща разпоредбата на чл. 59 от ЗООС, Кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице контролира дейности, свързани с образуване, събиране, включително разделното, съхраняване, транспортиране, третиране на битови и строителни отпадъци.". При анализа на тази разпоредба е видно, че същата урежда правомощията на кметовете на общините, свързани с контролната дейност по управление на отпадъците и както бе упоменато и по-горе, тези правомощия по отношение кмета на всяка община следват по силата на самия закон. От анализа на посочената разпоредба е ясно, че кметовете на общините могат да делегират тези свои правомощия и на други длъжностни лица, което следва да стане с изрично оправомощаване, но съгласно закона, делегирането на такива правомощия може да се извършва само от кмета, какъвто опит всъщност е направен в настоящият случай с посочената  Заповед № 162 от 11.12.2015 година на Община, с.Якимово, на която въззиваемите се позовават.

Съдът намира, че за да носи отговорност за неупражняване на правомощие, това друго длъжностно лице, най-напред следва да е било конкретно оправомощено със същото, а по делото липсват доказателства в тази насока, а именно - кметът на община Якимово, към която община териториално се числи кметството на с.Д.Церовене, изрично и конкретно да е оправомощавал кмета на с.Долно Церовене, с правомощието да упражнява контрол върху дейностите, свързани с образуване, събиране, включително разделното, съхраняване, транспортиране, третиране на битови и строителни отпадъци на територията,  на с. Д.Церовене.

Представената по делото Заповед№ 162 от 11.12.2015 година на кмета на Община- Якимово с която е възложено на кметовете и кметствата в общината, изпълнение на задължението и контрол на дейностите с отпадъците, регламентирани в чл. 112, ал.1 от ЗУО, не може да бъде възприета като нарочен акт, оправомощаващ конкретно кмета на с.Д.Церовене, с правата и задълженията по чл. 112, ал.1, т. 1 от закона,  какъвто следва да е налице по силата на цитираната разпоредба, доколкото, както бе посочено и по-горе, същата въвежда законово определено правомощие в тази насока единствено по отношение на кмета на съответната община, но не и на кметовете на кметства, числящи се към съответната община.

По изложените съображения, и на основание чл. 63 от ЗАНН, съдът:

 

Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18 от 01.11.2017 година на Директор на Регионална инспекция по околната среда и водите, гр.Монтана, с което на Н.И.Н. с ЕГН: ********** в качеството му на кмет на **********, на основание чл. 151, ал.1, т. 4 от ЗУО, за нарушение на чл. 112, ал.1, т. 1 от ЗУО  му е наложено административно наказание глоба в размер на 1400 лева, ИЗЦЯЛО, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Препис  от  решението  да се изпрати на Директор на Регионална инспекция по околната среда и водите, гр.Монтана, за сведение и изпълнение.

Решението   подлежи на касационно обжалване пред Административен съд, гр. Монтана,  в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: