Р Е Ш Е Н И Е

гр.Лом, 24 юли 2018 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

               Ломският районен съд, ІV наказателен състав, в открито съдебно заседание проведено на 17 юли две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

                                                                                                    

    При секретаря Веселка Младенова като разгледа, докладваното от съдията Александрова 

НАХ  дело    171  по описа за 2018  год.  за да се произнесе, съдът взе предвид следното:

Производството е образувано по жалба на З.С.А. с ЕГН **********, чрез пълномощника му по делото адв.Б.Б. срещу Наказателно Постановление №17-0294-001387/06.11.2017г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана , РУ Лом, с което на жалбоподателя са наложени наказания:

- „Глоба” в размер на 10,00 лева по чл.183,ал.1,т.1,предл.1,2 от ЗДвП ,за нарушение по чл.100,ал.1, т.1 от ЗДвП

- „Глоба“ в размер на 10,00 лв. по чл.183,ал.1, т.2 от ЗДвП, за нарушение по чл.100,ал.1, т.3 ЗДвП

- и „Глоба“ в размер на 50 , 00 лв. по чл.179,ал.5 от ЗДвП, за нарушение по чл.100,ал.3 ЗДвП.

Жалбоподателя редовно призован, не се явява, не се явява и упълномощеният от него адв.Р.Б. – АК Монтана. В жалбата си иска отмяна на НП, не оспорва фактическата обстановка  . Има искане да се изиска служебно от ЗК“Лев инс АД справка, за това към 12.10.2017г. имал ли е сключен действащ договор за задължителна застраховка ГО- т.а.м.Форд транзит, с рег.№ М 5355 АМ, както и да се изиска цялата преписка от АНО .

Въззиваемата страна-РУ на МВР-Лом, редовно призована за участие,не се явява представител в с.з. Предоставила е писмено становище ,като счита жалбата за неоснователна, а НП правилно издадено.

Актосъставителя редовно призован, потвърждава констатациите по АУАН,заявява,че на посочената дата заедно с колегата си М.М. контрол по безопасността на движението в Община Лом. Заявява, че м гр.Лом по ул.“Белоградчишко шосе“ с посока на движение към ул.“Клавянска, спрели за проверка товарен автомобил, управляван от жалбоподателя. Установили, че не носи СУМПС и контролен талон към него, не носи документ за задължителна застраховка „ГО“ и няма залепен валиден стикер гражданска отговорност, който да е залепен в долния ляв ъгъл па предното стъкло на МПС-то..При съставяне на АУАН не е оспорил нарушението.

Съдът като разгледа жалбата,изложените в нея доводи и като се запозна  с материалите по делото,намира за установено от фактическа и правна страна следното:

На 10.12.2017г. в 13,40 часа в гр.Лом, на ул.“Белоградчишко шосе“ с посока на движение към ул.“Славянска“, жалбоподателя управлявал товарен автомобил”Форд транзит” с рег.№ **** собственост на Е. Б. Н. ,  без да носи СУМПС и контролен талон към него, не носи и документ за платена задължителна застроховка ГО за 2017г., няма залепен валиден стикер на знак за задължителна застраховка гражданска отговорност за 2017г.

За констатираното нарушение съставил АУАН, серия Г , №1362/ЗДвП от 12.10.2017г.,в който е посочено че са нарушени нарушени разпоредбите на чл.100,ал.1, т.1 и 2 и чл.100,ал.3 от ЗДвП.       

Жалбоподателя ,се запознал с констатациите и подписал акта ,без възражения.

В законноустановения тридневен срок по чл.44,ал.1 от ЗАНН не е направил писмени възражения по него пред Административно-Наказващият Орган. На следващият ден – 13.10.2017г. представил пред наказващите органи СУМПС и ЗГО.

Въз основа на Акта е издадено и обжалваното Наказателно Постановление.

Наказателното постановление  е издадено от оправомощен за това орган съгласно чл.47 от ЗАНН.

Началник сектор към ОДМВР, РУ Лом, е упълномощен да издава наказателни постановления, съгласно Заповед №8121з-748/24.06.2015г. на Министъра на Вътрешните работи.

НП е връчено на жалбоподателя на 16.04.2018г.

На 17.04.2018г. е подадена жалбата против НП,с оглед на това  съдът приема,че жалбата е процесуално допустима а по същество разгледана е неоснователна, като мотивите на съда за това са следните:

При съставянето на АУАН  и издаването на атакуваното НП са спазени изискванията,визирани в императивните разпоредбите на чл.42 и 57 от ЗАНН.

В АУАН  и издаденото въз основа на него НП е вписана дата ,час  и мястото където е извършено нарушението,както е и направено описание на конкретното нарушение,посочени са законовите разпоредби ,които са били нарушени виновно.

По делото като свидетел е разпитан актосъставителя ,чиито показания кредитира изцяло,т.к.се подкрепят от събраните други доказателства и възприета от съда фактическа обстановка.Самият той лично е възприел нарушението,за което е съставен АУАН.

Описаната фактическа обстановка съдът прие  за установена въз основа на събраните по делото гласни доказателства- показанията на св.Ц. и М.  ,дадени в  хода на съдебното следствие и от приложените по делото писмени доказателства, приети от съда:АУАН,предоставеното писмено становище на въззиваемата страна,справка за нарушител от сектор ПП при ОД на МВР-Монтана.

При така очертаната фактическа обстановка се налагат следните правни изводи:

По същество жалбата е неоснователна.

Съдът приема,че АУАН е съставен съгласно изискванията на чл.42 от ЗАНН ,Фактическите констатации отразени в Акта не се опровергават от събраните по делото гласни и писмени доказателства.Жалбоподателя не е ангажирал никакви доказателства които  да обосноват извода,че отразената в акта фактическа обстановка не отговаря на действителната, дори напротив самият той не оспорва нито нарушението нито фактическата обстановка около извършването му и съставянето на АУАН.

Съставеният от длъжностно лице при РУ на МВР-Лом -мл.полицейски инспектор, АУАН се ползва с доказателствена сила до доказване на противното на осн.чл.189,ал.2 от ЗДвП, а както съдът посочи по горе прие за доказано описаното в него нарушение на правилата по ЗДвП.

Издаденото НП е в съответствие с разпоредбите на чл.52  и сл. от ЗАНН.

По  отношение на констатираното в НП нарушение на ЗДвП:

Съдът приема за безспорно ,че жалбоподателя е управлявал на 12.10.2018г.около 13,40 часа в гр.Лом,по ул.”Белоградчишко шосе”в посока ул.“Славянска процесното МПС,  с рег.№ ***, собственост на Е. Б. Н. ,  без да носи СУМПС и контролен талон към него, не носел и документ за платена задължителна застроховка ГО за 2017г., нямало залепен валиден стикер на знак за задължителна застраховка гражданска отговорност за 2017г.

С което е нарушил норми по ЗДвП,: чл.100,ал.1,т.1, чл.100,ал.1,т.3 и чл.100,ал.3.

Деянието е извършено умишлено и като такава е обявено от закона за наказуемо с административно наказание,съгласно разпоредбата на чл.183,ал.1,т.1 и2 от ЗДвП и чл.100,ал.3 ЗДвП.

Според санкционната разпоредбата на чл.183,ал.1,т.1, и т.2 от ЗДвП, на водач който не изпълнява задължението да носи СУМПС и ЗГД се налага наказание „глоба”,чийто размер е фиксиран в закона,а именно 10,00 /петдесет /лева за всяко едно от нарушенията. За нарушението пък по чл.179,ал.5 ЗДвП глобата е 50 лв.

Съгласно тази разпоредба “Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи документ за сключена застраховка “Гражданска отговорност” за моторното превозно средство,което управлява.”Съдът намира,че посочената разпоредба е ясна и тя именно вменява като задължение на водачите на МПС да се НОСИ и ПРЕДСТАВЯ посочената застраховка,сключена за управляваното от тях МПС.

От разпоредбата на чл.183,ал.1,т.1 и 2 от ЗДвП и чл.179,ал.5 ЗДвП, е видно,че законодателя не е предвидил минимум и максимум и не е предоставил на АНО възможността  за преценка при определяне на размера на наказанието.Следователно при установяване на всички елементи от хипотезиса на правната норма,Административно-Наказващият Орган ще наложи  посоченото наказание в законоустановеният им ,фиксиран размер а именно десет лева, респ.50 лв..

АУАН и НП са съставени при спазване изискванията на ЗДвП и ЗАНН и съдът не намира основание за тяхната отмяна,както съдът посочи и по-горе и в този смисъл направените  в Жалбата  възражения от страна на жалбоподателя за отмяната им не се споделят от настоящият състав на съда поради което и същите съдът приема като неоснователни.

На следващо място Съдът намери, че в случая не се констатират основания за приложение разпоредбата на чл.28 от ЗАНН. Конкретно установените нарушения, не разкриват по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с тази на други нарушения от същия вид. Напротив по делото се установиха отегчаващи обстоятелства, посочени по-горе, и отчетени при  индивидуализия

 

Воден от гореизложеното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, СЪДЪТ,

 

Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно Постановление №17-0294-001387/06.11.2017г. на Началника Сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом, с което на ,З.С.А., с ЕГН ********** са наложени наказания:

- „Глоба” в размер на 10,00 лева по чл.183,ал.1,т.1,предл.1,2 от ЗДвП ,за нарушение по чл.100,ал.1, т.1 от ЗДвП , „Глоба“ в размер на 10,00 лв. по чл.183,ал.1, т.2 от ЗДвП, за нарушение по чл.100,ал.1, т.3 ЗДвП  и „Глоба“ в размер на 50 , 00 лв. по чл.179,ал.5 от ЗДвП, за нарушение по чл.100,ал.3 ЗДвП,  като законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Окръжен Съд гр.Монтана в 14-дневен срок от получаването му от страните .

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ :