ПРОТОКОЛ

гр. Л О М, 12.07.2018 г.

 

Ломски районен съд, наказателна колегия, втори наказателен състав в публично съдебно заседание на дванадесети юли две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                    Председател: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

 

при участието на секретар: Л. П. и прокурора ИВАН КАРАГЬОЗОВ, сложи за разглеждане НОХД № 316 по описа за 2018 год. докладвано от СЪДИЯТА СЛАВЧЕВА.

 На именното повикване в 09.00 часа  се явиха:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

На основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

 

                                 О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА постигнатото между страните адв. Н.А. от МАК в качеството на защитник на подсъдимия К.Р.М. *** от една страна и от друга страна прокурор при ЛРП Иван Карагьозов, Споразумение, за следното:

Подсъдимият К.Р.М. роден на ***г. в гр. Лом, българин, български гражданин, средно образование, с постоянен адрес ***, неженен, безработен, осъждан, с  ЕГН **********, Е  ВИНОВЕН в това, че

На 26.06.2018 г. около 09,20 часа в с. Медковец, обл. Монтана, по ул. „К. и Методи“ управлявал моторно превозно средство, лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Голф“ с ДК № ……, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и тетрахидроканабинол, установени по надлежния ред с техническо средство „Drug Check 3000“, като деянието е извършено повторно поради което и на основание чл. 343б, ал. 4 във вр. с ал. 3 НК, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание «ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА», което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален «общ» режим на основание чл. 57, ал. 1, т. 3 от ЗИНЗС.

На основание чл. 55, ал. 3 НК, НЕ НАЛАГА на подсъдимия К.Р.М. кумулативно предвиденото наказание „Глоба“.

На основание чл. 343г във връзка с чл. 37, т. 7 от НК, ЛИШАВА подсъдимия К.Р.М. от правото да управлява МПС, за срок от ЧЕТИРИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 53, ал. 1, б. „а“ от НК, приложените веществени доказателства – 1 бр. опаковка, съдържаща техническо средство „Drug Check 3000“, приложено по делото, ОТНЕМА в полза на Държавата, за унищожаването му.

        На основание чл. 24, ал. 3 от НПК, ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №316/18 г. по описа на ЛРС, поради постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, за решаване на наказателното производство.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЖАЛБА И ПРОТЕСТ.

          

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

Производството е по реда на чл. 306, ал. 1, т. 3 от НПК.

След одобряване на Споразумението, съдът постави за разглеждане въпросът за приложение разпоредбата на чл. 68, ал. 1 от НК, по отношение на подсъдимия К.Р.М., като дава възможност на страните да се запознаят с актуалната справка за съдимост на подсъдимия и същите заявиха:

Прокурорът Карагьозов: Видно от справката за съдимост на подсъдимия К.М. е видно, че същия е осъждан по НОХ № 1371/2017 г. по описа на РС-Монтана, с влязла в сила присъда на 18.08.2017 г., с която му е наложено шест месеца лишаване от свобода изтърпяването, на което е отложено на основание чл. 66, ал. 1 НК, за срок от три години. Деянието, за което е образувано настоящото наказателно производство е извършено на 26.06.2018 г., тоест в изпитателния срок по предходното осъждане. Ето защо считам, че са налице предпоставките за приложение на чл. 68, ал. 1 НК и наложеното наказание в размер на 6 м. лишаване от свобода по НОХ № 1371/2017 г. на РС-Монтана, следва да бъде изтърпяно отделно, като на основание чл. 57, ал. 1, т. 3 от ЗИНЗС, следва да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим.

Адв. А.: Разпоредбата на закона е ясна, налице са предпоставките на чл. 68, ал. 1 НК. Съдът следва да приведе в изпълнение наказанието, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок, като това следва да стане при „общ“ режим.

Съдът, след като се запозна със справка за съдимост на подсъдимия М., становището на страните и като взе предвид, че днес в съдебно заседание нас определение по чл. 382 НПК, е одобрил споразумение за решаване на наказателното производство, като подсъдимия се е признал за виновен в извършеното от него престъпление по чл. 343б, ал. 4, вр. ал.3 НК, с което му е определено наказание „шест месеца лишаване от свобода“ - ефективно изтърпяване при „общ“ режим намира, че са налице законовите предпоставки за приложение разпоредбата на чл. 68, ал. 1 НК, по отношение отложеното наказание по НОХД № 1371/2017 г. на РС – Монтана, по което производство на подсъдимия е определено наказание от „шест месеца лишаване от свобода“ с изпитателен срок от три години, на основание чл. 66, ал. 1 НК, за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 3. Споразумението е одобрено с определение на съда влязло в сила 18.08.2017 г., от която дата започва да тече изпитателния срок. Именно, преди изтичането на този изпитателен срок подсъдимия е извършил престъплението предмет на настоящото производство от 26.06.2018 г., поради което, съдът

                                   О П Р Е Д Е Л И :

На основание чл. 68, ал. 1 НК, ПРИВЕЖДА в изпълнение наложеното на подсъдимия К.Р.М. роден на ***г. в гр. Лом, българин, български гражданин, средно образование, с постоянен адрес ***, неженен, безработен, осъждан, с  ЕГН **********, наказание по НОХД № 1371/2017 г. на РС-Монтана, „ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок на основание чл. 66, ал. 1 НК, считано от 18.08.2017 г., което следва да бъде изтърпяно ефективно при „общ“ режим съгласно разпоредбата на чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС, ОТДЕЛНО от наложеното му настоящото производство наказание „лишаване от свобода за срок от шест месеца“.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва и протестира пред МОС, в 15-дневен срок, считано от днес, по реда на Гл.Двадесет и първа от НПК.

След влизане в сила на Определението препис от него да бъде изпратен на ЛРП, Началника на Затвора гр.Враца за сведение и изпълнение и на БС при ЛРС, за отбелязване в съответната справка за съдимост.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: