НАХД № 201/18г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият А.Н.А. ***, за това че на 09.01.2018г. в землището на с.Сталийска махала, обл.Монтана, на път ІІІ-114 в маловажен случай, без редовно писмено позволително транспортира с товарен автомобил, марка „Форд“, модел “Транзит“ с рег…… незаконно придобит от другиго дървен материал – 3пр.куб.м. дърва за огрев от вида „дъб“ и „акация“, немаркирани с КГМ, ЕГМ и без превозен билет, на стойност 180лв – престъпление по чл.235, ал.6 във вр. с ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.235, ал.6 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минималния размер предвиден в закона.

      Обвиняемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен по повдиганото му обвинение и дава кратки обяснения за обстоятелствата при които е извършил престъпното деяние.

      Доказателствата по делото са писмени - събраните по ДП 18/18г. по описа на РУ МВР гр.Лом писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

         Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

        На 09.01.2018г. около 07ч. в землището на с.Сталийска махала, на път ІІІ-114 служителите на ДГС Лом – свидетелите Б. И. С. и Т. Я. Т. спрели за проверка товарен автомобил, марка „Форд“, модел „Транзит“, с рег.№ …. При извършената проверка установили, че водач на спреният автомобил е обвиняемият А., като заедно с него в автомобила пътували и св.Л. А. и св.В. М.. При извършената проверка служителите на ДГС-Лом установили, че в товарният автомобил са натоварени и се превозват 3пр.куб.м. дърва за огрев от вида „дъб“ и „акация“, немаркирани с КГМ, ЕГМ и без превозен билет.

         На място св.Б. Т. съставил Констативен протокол № 130051/09.01.2018г. и АУАН  серия СЗДП № 063537/09.01.2018г- с който е иззет товарния автомобил, в който били транспортирани дървата, предмет на престъплението. С Разписка № 056747 иззетите вещи предмет на престъплението и средството, послужило за извършването му са предадени на отговорно пазене на СЗДП ТП ДГС Лом. Местопроизшествието било посетено от ОСГ, която извършила Оглед на местопроизшествие и било образувано ДП за престъпление по чл.235, ал.6 във вр. с ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

      Горното се установява от фактическа страна от обясненията на обвиняемият и приобщените по реда на чл.378, ал.2 от НПК писмени доказателства събрани в хода на ДП № 18/18г. по описа на РУ гр.Лом, както следва: Докладна записка на л.7; Протокол за оглед на местопроизшествие и албум с фотоснимки на л.8-11; Протоколи за разпит на свидетелите Б. И. С. на л.14, Т. Я. Т. на л.15, Л. А. А. на л.16, В. Т. М. на л.17, А.Н.А. на л.18, Й. С. И. на л.19, Г. К. Г. на л.20; Заверено копие на констативен протокол № 130051/09.01.2018г. на л.24; Разписка на л.25; 3бр. Актове от 09.01.2018 г. на л. 26-28; Съдебно-оценителна експертиза на л.30; Справка за съдимост на л.34-37;, както и актуална справка за съдимост от 14.06.2018г.

       Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият А.Н.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.235, ал.6 във вр. с ал.2 във вр. с ал.1 от НК, а именно, че на 09.01.2018г. в землището на с.Сталийска махала, обл.Монтана, на път ІІІ-114 в маловажен случай, без редовно писмено позволително транспортира с товарен автомобил, марка „Форд“, модел “Транзит“ с рег.№ … незаконно придобит от другиго дървен материал – 3пр.куб.м. дърва за огрев от вида „дъб“ и „акация“, немаркирани с КГМ, ЕГМ и без превозен билет, на стойност 180лв.

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.235, ал.6 от НК три алтернативни наказания „До една  година лишаване от свобода” или „Пробация“ или „Глоба” в размер от 100лв /сто лева/ до 1 300лв /триста лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият е осъждан, но реабилитиран по давност. Последното му наложено наказание е „Три месеца лишаване от свобода“ изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от Три години, наложено с присъда по НОХД І№ 455/09г. по описа на РС гр.Монтана, влязла в законна сила на 03.12.2009г. По отношение на всички осъжданията на 03.12.2017г. е настъпила реабилитация по давност на осн. чл.88а от НК, тъй като е изтекъл предвиденият в нормата на чл.82, ал.1, т.4 от НК срок.

       Съгласно т.4 от Постановление N 7 от 4.11.1985 г., по н.д. N: 4/85г. на Пленума на ВС „От наказателна отговорност по  чл.78а НК могат да се освобождават и лицата, които са осъждани, но са реабилитирани, както и тези, които са освободени по глава осма от НК, ако е изтекла една година от изпълнение на наложената мярка за обществено въздействие или на административното наказание по  чл. 78а НК“.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минималният размер от 1 000.00лв /хиляда лева/, което следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние.

        На осн. чл.235, ал.7 във вр. с чл.235, ал.6 във вр. с ал.2 във вр. с ал.1 от НК съдът отне в полза на държавата предмета на престъплението - 3пр.куб.м. дърва за огрев от вида „дъб“ и „акация“, немаркирани с КГМ, ЕГМ, които са оставени на съхранени в ДГС – Лом.

        Със своя съдебен акт съдът върна иззетият като веществено доказателства товарен автомобил, марка „Форд“, модел „Транзит“,с рег.№ … на неговият собственик Й. С. И. с ЕГН ********** ***.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

       С оглед изхода на делото съдът осъди обвиняемият да заплати по сметка на МВР гр.София направените в хода на досъдебното производство разноски в размер на 35,19лв, а по сметка на ВСС гр.София – 5лв държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

        Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ :