НАХД № 290/18г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият Р.А.Й. ***, за това че на 20.08.2017г. около 16,27ч. в гр.Лом, по ул.“Белоградчишко шосе“ си служил с регистрационни табели с №……, издадени за друго МПС – лек автомобил, марка „Опел“, модел „Астра“, с рама ……. собственост на Е. Й.Й. ***, монтирани на лек автомобил, марка „Ауди“, модел „А6“, с рама № …… – престъпление по чл.345, ал.1 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.1 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минимален размер на 1 000лв.

      Обвиняемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен и дава кратки обяснения при които е извършил престъплението, за което се предлага освобождаването му от наказателна отговорност.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на ДП № 673/17г. по описа на РУ гр.Лом писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, а именно: Справка на л. 4,5; Приложение към преписка /фотоснимка/ на л. 6; Справка от централна база КАТ на л. 7; Сведение от Е. Й.Й. на л. 8; Протокол за оглед на веществени доказателства на л. 11; Албум за оглед на веществени доказателства на л.12-13; Протокол за доброволно предаване на л. 14; Справка на л. 17; Първоначална регистрация на л. 18, 22; 2 бр. Декларации на л. 20 и 21; Декларация на л. 24; Справка за автомобил на л. 25, 26; Справка за нарушител на л. 27; Протоколи за разпит на свидетелите Е. Й.Й. на л. 42, 43, Б.Д. Л. на л. 44; Справка за съдимост на л. 45 и 47.

         Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

        Обвиняемият е млад човек, с чисто съдебно минало.

        През 2011г. св.Е. Й. закупил лек автомобил, марка „Опел“, модел „Астра“ ,с рама № ………., който регистрирал в КАТ Монтана, вследствие на което за него били издадени регистрационни табели с …... Няколко години по-късно продал МПС-то на свой познат от гр.Лом, без да сключват договор за покупко-продажба. През 2016г. въпросното лице върнало на Й. регистрационните табели, като му казал, че мотора на автомобила е счупен. Свидетелят прибрал регистрационните табели в сервиза на баща си, находящ се в гр.Лом, у……, където работел. В същият сервиз работи и обвиняемият, който през м.август 2017г. си закупил лек автомобил   марка „Ауди“, модел „А6“, с рама № ………., който бил повреден и оставен в същият сервиз за ремонт.

        На 20.08.2017г. обвиняемият решил да изпробва отремонтирания лек автомобил, но тъй като същият не бил регистриран, поставил намиращите се в сервиза регистрационни табели от автомобила на св.Е. Й. с рег.№ …. В 16,27ч. св.Б. Л. - автоконтрольор при РУ гр.Лом, който бил на смята между 16ч. и 17ч. осъществявал контрол за скорост на движещите се по ул.“Белоградчишко шосе“ леки автомобили, когато техническото средство отчело движение с много висока скорост от управляваният от обв. Й. лек автомобил, марка „Ауди“, модел „А6“ – 105км/ч при допустима скорост в населено място от 50км/ч. Нарушението било отразено в Клип № 2453 от АТС TFR-1 и Протокол за изполване на АТС № 294р-15389/20.08.2017г. по описа на РУ гр.Лом. 

       Водачът на управляваният автомобил бил спрян за проверка, като полицейските служители установили, че въпросният автомобил не е регистриран по съответния законов ред, а поставените регистрационни табели са предназначени на друго МПС - марка „Опел“, модел „Астра“, с рама № ……, собственост на Е. Й.Й.

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че Р.А.Й. *** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.1 от НК, а именно, че на 20.08.2017г. около 16,27ч. в гр.Лом, по ул.“Белоградчишко шосе“ си служил с регистрационни табели с № М 67 59 ВВ, издадени за друго МПС – лек автомобил, марка „Опел“, модел „Астра“, с рама № .., собственост на Е. Й.Й. ***, монтирани на лек автомобил, марка „Ауди“, модел „А6“, с рама № …...

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.1 от НК две алтернативни наказания „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда  лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание “Глоба” в размер близък до минималният такъв, а именно от 1 200лв /хиляда и двеста лева/, която следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние.

       Съдът намира, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне, както индивидуалната, така и генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.       

        С настоящият съдебен акт съдът постанови иззетите като веществено доказателства 2бр.  регистрационни табели с № М 67 59 ВВ да бъдат изпратени на Служба „КАТ“ при ОД МВР гр.Монтана за връщането им на собственика на регистрираното МПС – – лек автомобил марка „Опел“, модел „Астра“ – Е. Й.Й. с ЕГН **********.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :