НАХД № 314/18г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият А.С.Н., за това, че за периода от м.август 2017г. до края на м.януари 2018г., като пълнолетен, без да е сключил граждански брак заживял на съпружески начала с ненавършилата 16-годишна възраст Р. М. Г. с ЕГН ********** от гр.Лом – престъпление по чл.191, ал.1 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.191, ал.1 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като и наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в размер на 1 000лв.

      Обвиняемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен по повдиганото му обвинение дава кратки обяснения във връзка с повдигнатото му обвинение.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на ДП № 91/18г. по описа на РУ гр.Лом писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, а именно: Справка на л.5; Протокол за полицейско предупреждение на л.10; Докладна записка на л.11; Протоколи за разпит на свидетелите Р. Г. на л.14-15, 16, М. Г. на л.17; Б. Ц. на л.23, С. А. на л. 24, Н. Н. *** на л.30; Справка за съдимост на л.36.

         Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

        Обвиняемият е млад човек, с чисто съдебно минало.

        Свидетелката Р. М. Г. е родена на ***г. През лятото на 2017г. се прибрала от Германия, където живеела със семейството си. Към онзи момент тя била на 14-годишна възраст. Останала да живее при св.Б. С. Б. и неговата съпруга – дядо и баба на св.Р.Г.. Непосредствено след пристигането си в гр.Лом тя се запознала с обвиняемият, и малко след това двамата решили да заживеят на семейни начала, в едно домакинство, като семейство. Поради честите скандали помежду им на 09.01.2018г. св.Г. напуснала дома на обвиняемият и се прибрала при близките си. 

         От събраните по делото доказателства е установено, че обвиняемият е навършил пълнолетие на 01.04.2012г., а св.Р. Г. към момента на заживяването на съпружески начала с него – през лятото на 2017г. е била на 14-годишна възраст.

 

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият А.С.Н. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.191, ал.1 от НК, а именно, че за периода от м.август 2017г. до края на м.януари 2018г., като пълнолетен, без да е сключил граждански брак заживял на съпружески начала с ненавършилата 16-годишна възраст Р. М. Г. с ЕГН ********** от гр.Лом.

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.191, ал.1 от НК две алтернативни наказания „Лишаване от свобода до две години” или „Пробация”, както и едно кумулативно наказание „Обществено порицание“.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минимален размер, а именно от 1 000лв /хиляда лева/, която следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :