Мотиви по НАХД № 319/2018 г. по описа на ЛРС.

                 Производството е по реда на Глава XXVIII-ма от НПК.

         Против обвиняемия Б.Д.Д., е било образувано БП № 459/2018 г. по описа на РУ”Полиция” Лом за извършено престъпление по чл.345,ал.2,вр. с ал.1 от НК. След приключване на същото с мнение за съд, наблюдаващият прокурор е установил, че са налице основанията по чл.78а от НК, поради което и на осн.чл.375 НПК е изготвил постановление за освобождаването му от наказателна отговорност по реда на Глава ХХVIII-ма НПК за това, че „04.07.2018 год. около 15,20 часа в с.Станево, обл.Монтана по ул.Ппетнадесета”  управлява МПС, Мерцедес“, модел „Ц 180“, което не е регистрирано по надлежния ред  съгласно Наредба № І-45 от 24.03.2000г.” - престъпление по чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК  и Наредба № І-45 от 24.03.2000 г.

         Обвиняемият Д., нередовно призован,  се явява лично в с.з., представлява се от надлежно упълномощен процесуален представител адв.А. от МАК, която не оспорва констатациите по внесеното постановление, пледира за приложение на чл.9 НК, респ.налагане на минимално наказание глоба.

         Районна прокуратура–гр.Лом, чрез прокурор Цветанов поддържа постановлението, пледира за налагане на минимално административно наказание.

         Съдът, след запознаване с доказателствата по приложеното БП № 459/2018 г.по описа на РУ”Полиция” Лом и постановлението на РП-Лом, както и с оглед разпоредбите на чл.378, ал.2  и ал.3 от НПК, в рамките на събраните по делото доказателства : На 04.07.2018 година около 15,20 часа в с.Станево, обл.Монтана на ул. „Петнадесета“ полицейските служители от РУ гр.Лом Мл.автоконтрольор Г.Е.Г. и полицейски служител св.М.Г.Г. при изпълнение на полицейските си задължения по охрана на обществения ред и безопасността на движението извършили проверка на водача на лек автомобил марка „Мерцедес“, модел „Ц 180“ с рама №****собственост на Н.Ц.Н. от гр.София. При проверката констатирали че лекия автомобил се управлява от обв. Б.Д.Д. с българска транзитна табела чиито срок е изтекъл на 14.02.2018год. За констатираното нарушение Мл.автоконтрольор Г.Е.Г. съставил акт за установено административно нарушение №664/04.07.2018 год., след което уведомил ОДЧ при РУ гр.Лом, за това че водача на лек автомобил „Мерцедес“, модел „Ц 180“ Б.Д.Д. *** управлява моторно  превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. След подаване на сигнала до ОДЧ при РУ гр.Лом своевременно е изпратена дежурна следствено-оперативна група, която на 04.07.2018 г. за времето от 16,25 часа до 16,50 часа извършила оглед на местопроизшествието. В хода на разследването по бързото производство е приложена справка от Централна база данни на КАТ от която е видно че лек автомобил „Мерцедес“, модел „Ц 180“ с рама №****е без регистрационни табели т.е. не е регистриран по надлежния ред в системата на КАТ.

Или видно от горното, на 04.07.2018 год., обв. Б.Д.Д. към 15,20 часа в с.Станево, обл.Монтана по ул.“Петнадесета“ е управлявал МПС - лек автомобил марка „Мерцедес“, модел „Ц 180“ с рама №****собственост на Н.Ц.Н. от гр.София, което не е регистрирано по надлежния ред /автомобила е с поставени временни регистрационни табели с №**** с изтекъл срок на валидност на 14.02.2018 год./

         Обвиняемият Д. е със средно  образование, безработен е и не е осъждан.

         Така възприетата  фактическа обстановка се установява и подкрепя по неоспорим начин от събраните в с.з. доказателства, посредством приложените по БП № 459/2018 год. по описа на РУ”Полиция” Лом доказателствени средства, преценени от съда по реда на чл.378,ал.2 НПК.

         При съвкупната оценка на приобщеният по делото доказателствен материал съдът направи категоричен правен извод за това, че обв.Б.Д.Д.,  е осъществил състава на инкриминираното престъпно деяние, описано в постановлението на Поповска районна прокуратура, за което следва да се ангажира отговорността му. Самият обвиняем в разпита си в ДП признава, че е извършил деянието, разкайва се и съжалява за стореното.

         Непосредствен обект за престъплението по  чл.345 от НК са обществените отношения във връзка с регистрирането на моторни превозни средства. Законът за движение по пътищата императивно установява, че по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определени за това места. Съгласно чл. 140, ал.2 от ЗДвП, условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи, съгласувано с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на отбраната. В конкретният случай се касае за управление на л.а.м“Мерцедес“, която рег.табела е  е била валидна до 14.02.2018 г.,съгласно §3,ал.1 от ПЗР на Наредба №І-45. След тази дата и доколкото не са предприети действия по пререгистрация на автомобила. Следователно, към инкриминираната дата обвиняемият е управлявал МПС – мотопед, който няма нужната съгласно Наредба №45 регистрация. От субективна страна, обвиняемият е извършил престъплението умишлено с пряк умисъл, като е съзнавал общественоопасния характер на деянието си и е и управлявал процесното МПС до спирането от полицейските служители.

         Съдът обсъди и искането на защитата за приложение на чл.9,ал.2 от НК, която предлага, че конкретното деяние разкрива явно незначителна обществена опасност, за да не е престъпно. Касае се за формално престъпление, при което следва да се приеме, че съгласно законодателната логика осъществяването на признаците на престъплението от обективна и субективна страна разкрива достатъчно висока степен на обществена опасност, за да бъде криминализирано и без да е необходимо да са настъпили някакви други вредни последици. По принцип, при сравнително зачестилия брой на ПТП-та, в резултат на грубо нарушаване на правилата за движение по пътищата и обществената нагласи са особено чувствителни към недисциплинирани водачи, поради което обвиняемият е следвало да прояви повече усърдие при изпълнение на задълженията си като водач и да не управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. Хипотезата на чл.9, ал.2 от НК можеше успешно да се коментира ако важни обстоятелства са налагали управлението на нерегистрирано МПС и обвиняемият не е имал друга възможност, освен да го използва. Следва да се посочи и това, че незнанието на обстоятелството, че управлението на нерегистрирано МПС е престъпно, не е извинително обстоятелство /"Ignoratio juris neminem excusat" - незнанието на закона не е извинително/. Видно от справката за нарушител /приложена л.9/, обв.Д. е правоспособен водач  МПС,като е санкциониран неколкократно с влезли в сила НП и фишове за различни нарушения по ЗДвП. Според този състав, така отчетените обстоятелства допълнително завишават обществената опасност на извършеното деяние.

         С оглед на установената фактическа обстановка, съдът намира, че са налице кумулативните условия за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност с налагане на административно наказание: 1.) за извършеното престъпление е предвидено наказание до 1 г. лишаване от свобода или глоба ; 2.) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Глава VIII, раздел IV на НК; 3.) не са причинени имуществени вреди от престъплението. При определяне размера на глобата, съдът съобрази размера и с тежестта на престъплението, както и с материалното и имотното състояние на дееца. Същит посочва, че е безработен – обстоятелства, при наличието на които, съдът определи наказанието "глоба" в минималния по чл. 78а,ал.1 НК размер от 1000 лв. /хиляда лева/.  

         Всички обсъдени по-горе обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с невисока степен на обществена опасност, а обществената опасност на деянието му е отчетена в предвиденото по закон наказание за този род престъпления. Ето защо съдът счете, че с така наложеното административно наказание глоба ще се постигне както специалната превенция, така и генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

         По делото няма данни за извършени разноски, които да се възложат на обвиняемия.

         Мотивиран от горните съображения съдът обяви решението си.

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪСТАВА: