О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                                            

 

                                                   Гр.Лом, 10.08.2018г.

 

 

В     И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Ломски районен съд, ІІ-ри граждански състав, в закрито съдебно заседание на десети август две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                           

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

като разгледа гражданско дело № 691/2018г. по описа на ЛРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

         Производството по гр.д. № 691/18г. по описа на ЛРС е образувано по  Исковата молба Ц.Н.Ц. с ЕГН ********** ***, чрез пълномощника си адв.П.П. *** против „……….“ ЕАД, ЕИК ……, със седалище и адрес на управление: гр……….., със законен представител А. В.Г.-изп.директор.

         С Разпореждане от 17.04.2018г. съдът е постановил размяна на книжа по чл.131 от ГПК.

         В срока за отговор на Исковата молба, ответника по делото е депозирал Отговор на ИМ с вх.№ 7799/14.05.2018г. по описа на ЛРС, с която е направил възражение за неподсъдност на делото на Ломски районен съд, с искане то да бъде прекратено и изпратено по подсъдност на СРС, където е седалището на ответника.       

         Съгласно разпоредбата на чл.105 от ГПК законодателят е предвидил възможност иска да се предяви пред съда, в района на който е постоянният адрес или седалището на ответника, а в нормата на чл.119, ал.3 от ГПК е регламентирал, че възражението за неподсъдност на делото може да се направи от ответника, най-късно до подаване на отговор на ИМ.

      Така направеното възражение съдът счита, за процесуално допустимо и основателно, тъй като ЛРС  не е компетентен да се произнесе по предявеният с Исковата молба иск по чл.124 от ГПК, с оглед обстоятелството, че седалището на ответника е в София.

        Компетентен в случая съгласно правилата на чл.105 от ГПК се явява СРС, поради което образуваното пред ЛРС производство следва да бъде прекратено и делото да бъде изпратено по подсъдност на СРС.

Водим от гореизложеното и на основание чл.118, ал.2 във вр. с чл.105 от ГПК, съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 691/2018г. по описа на ЛРС.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на СРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр.Монтана в едноседмичен срок от съобщаването му на ищеца, като заедно със съобщението да бъде изпратен и препис от молбата на ответника с възражението за неподсъдност.

                                                                                   

                                                                                   

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ :