Р Е Ш Е Н И Е

 

Гр. Лом, 02.08.2018 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Районен съд – гр. Лом, в открито съдебно заседание, на първи март,  две хиляди и осеммнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: А. МИРОНОВА

 

            При секретаря Р. Димитрова, като разгледа докладваното от съдия Миронова АНД № 58/2018 год. по описа на РС – Лом, за да се произнесе, намери за установено следното:

 

            Производството е по реда на чл. 59 и следв. от ЗАНН.

            С Наказателно постановление № НП-242/29.11.2017 год., на П.Н.П., Кмет на Община Лом,  на П.Д.А., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложено административно наказание – „Глоба” в размер на 100 лв. – на осн. чл. 53, ал. 1 ЗАНН, вр. чл. 11, ал. 3 от Наредба № 1 на Община Лом – за това, че на 13.09.2017 год., около 15,00 часа, в гр. Лом, ул. Славянска, пред магазин „Тик-Так“ управлява товарен автомобил „Опел-Комбо“ с ДК № ВР 99 58 ВТ по пешеходната зона на ул. Славянска, без да представя необходимият пропуск за тази цел.

            Недоволен от издаденото Наказателно постановление, П.А. ***  го обжалва в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН, като оспорва фактическите констатации в АУАН и НП с твърдения, че не е управлявал посоченият автомобил на процесната дата, а в действителност е бил спрял до знак, забраняващ влизането в пешеходната зона без да паркира и без да напуска автомобила. Твърди, че не са му били поискани обяснения от служителя на РУ Лом, нито е бил уведомен, че има право да направи възражения при съставянето на АУАН.

            В съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован не се явява и не се представлява.

            Административно наказващият орган не изпраща процесуален представител, не изразява становище по жалбата.

            Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, доводите на въззиваемата страна и на представителя на жалбоподателя, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

            С Наказателно постановление № НП-242/29.11.2017 год., на П.Н.П., Кмет на Община Лом,  на П.Д.А., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложено административно наказание – „Глоба” в размер на 100 лв. – на осн. чл. 53, ал. 1 ЗАНН, вр. чл. 11, ал. 3 от Наредба № 1 на Община Лом – за това, че на 13.09.2017 год., около 15,00 часа, в гр. Лом, ул. Славянска, пред магазин „Тик-Так“ управлява товарен автомобил „Опел-Комбо“ с ДК № ВР 99 58 ВТ по пешеходната зона на ул. Славянска, без да представя необходимият пропуск за тази цел.

            Наказателното постановление е връчено на жалбоподателя на 11.01.2018 год. /известие за доставяне на л. 5/.

            Жалбата е подадена на 17.01.2018 год., т.е. в законоустановеният срок, от лице, имащо право и интерес да обжалва и като така, е процесуално допустима.

            Разгледана по същество, е неоснователна.

При извършване проверка законността на правораздавателната дейност на административно наказващия орган, настоящата инстанция констатира, че НП не страда от пороци, които да обуславят незаконосъобразност на последното, респективно отмяна на същото само на формално основание, без съдът да се произнася по същество.

Двата акта – АУАН и НП са редовни от външна страна, отговарят на императивните изисквания на закона, визирани в чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН. Издадени са от компетентни лица – съгл. чл. 33 и следв. От Наредба № 1 на Община Лом.

Възражението на жалбоподателя,че не му е било разяснено правото на възражения е неоснователно. Видно от приложеният на л. 6 АУАН, при предявяването на акта той собственоръчно е написал, че няма възражения по него.

            От показанията на свидетелите С.М. /актосъставител/ и З.М. /свидетел при установяване на нарушението и съставяне на АУАН/, двамата – служители на РУ Лом се установява, че на посочената в АУАН дата те били на работа и при обход по маршрут забелязали автомобил, който паркирал на пешеходната зона пред магазин „Тик-Так“ – на ул. Славянска в гр. Лом. Извършили проверка на водача, като поискали пропуск за пешеходната зона, но такъв не бил представен. Жалбоподателят заявил, че ще разтоварва стока до магазина. Устно обяснил, че е сменил колега и за първи път извършва доставка в този магазин. Точно там, където бил минал товарният автомобил имало поставени знак „Пешеходна зона“ и знак „Забранено влизането“ – на кръстовището на улиците „Славянска“ и „Панайот Волов“. Жалбоподателят бил навлязъл след знака, в пешеходната зона.

            АУАН бил съставен в присъствие на нарушителя, предявен, подписан от него без възражения и връчен.

АУАН № 270/НОС от 13.09.2017 год. е съставен срещу жалбоподателя за това, че на 13.09.2017 год., около 15,00 часа, в гр. Лом, ул. Славянска, пред магазин „Тик-Так“ управлява товарен автомобил „Опел-Комбо“ с ДК № ВР 99 58 ВТ по пешеходната зона на ул. Славянска, без да представя необходимият пропуск за тази цел, с което е нарушил чл. 11, ал. 1 от Наредба № 1 на Общиннски Съвет гр. Лом.

Наказващият орган издал обжалваното НП.

Така установената в хода на съдебното следствие фактическа обстановка не се оспорва от нарушителя-жабоподател.

            Съгласно посочената разпоредба на чл. 11, ал. 1 от Наредба № 1 на ОбС Лом, се забранява движението, паркирането и спирането на МПС и ППС с животинска тяга по пешеходните зони в централната част на града, Дунавския парк и района на градския плаж, като нарушителите се наказват с глоба от 100 до 500 лв.

            Съдът намира, че показанията на актосъставителите – С.М. и З.М. са логични, взаимосвързани и безпротиворечиви помежду си и с писмените доказателства по делото, поради което следва да ги кредитира.

            Не са ангажирани в хода на съдебното следствие доказателства, установяващи възраженията на жалбоподателя, поради което съдът ги приема за защитна теза, която е останала недоказана.

            Предвид гореизложеното съдът намира, че описаните деяния в съставения против жалбоподателя АУАН съдържат всички обективни и субективни признаци на административни нарушения по смисъла на чл. 6 от ЗАНН и осъществяват както от субективна така и от обективна страна състав на административно нарушение, визирано в разпоредбите на чл. 11, ал. 1 от Наредба № 1 на Община Лом, за което жалбоподателят основателно е бил санкциониран.

            Не са налице основания за приложение разпоредбата на чл. 28 ЗАНН, доколкото не е налице липса или заниженост на обществената опасност при конкретното нарушение – управление на МПС в пешеходна зона в централната градска част, където и особено по това време на деня е нормално и възможно да има пешеходци, в т.ч. малки деца.

Ето защо, правилно наказващият орган е санкционирал жалбоподателя.

Неправилно обаче санкцията е наложена на основание чл. 11, ал. 3 от Наредба № 1 на Община Лом.

Чл. 11 от посочената наредба гласи:

Забранява се:

            /1/ Движението, паркирането и спирането на моторни превозни средства и пътни превозни средства с животинска тяга по пешеходната зона в централната част на града, Дунавския парк и района на градския плаж.

            Нарушителите се наказват с глоба от 100 до 500 лв.

/2/ Забраните, въведени с пътни знаци В2, В3, В14, В27 и В28 не се отнасят за моторни превозни средства  при обслужване на инвалид в негово присъствие.

/3/ Движението на моторни превозни средства и пътни превозни средства  с животинска тяга по площадите, с изключение на автомобилите със специален режим, когато се ползват по предназначението им..

Очевидно е, че в случая нарушението следва да се квалифицира по чл. 11, ал. 1 от Нар. № 1 – така, както е посочено в АУАН, който е предявен и редовно връчен на жалбоподателя.

Фактическото описание на нарушението в АУАН и в НП съвпада. Наказанието, предвидено в двата фактически състава е еднакво.

Следва да се отбележи, че административно-правната доктрина приема  /"Процесът по ЗАНН", Л. П., Р. И., Изд.Сиела, 2009, стр. 124-125/, че е възможно да има допуснато нарушение по чл.42, т.6 от ЗАНН, изразяващо се в непосочване на нарушената правна норма, неправилно посочване  на нарушената правна норма (например едновременно посочване на взаимноизключващи се разпоредби) или липса на конекситет между фактологията и правната й квалификация.

В тези случаи наказващият орган разполага с възможността надлежно да отстрани нарушението, като посочи действително нарушената правна норма или прецизира правната квалификация, но само ако последната се извежда недвусмислено от фактите и обстоятелствата, при които е прието за извършено нарушението.

Настоящият въззивен състав намира, че следва на осн. чл. 337, ал. 1, т. 2 НПК, вр. чл. 84 ЗАНН, да се измени правната квалификация на нарушението, така, че да съответства цифровото с фактическото описание на нарушението.

            Наказателното постановление следва да се измени, като се квалифицира като такова по чл. 11, ал. 1 на Наредба № 1 на Община Лом.

 

            Водим от горното и на осн. чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № НП-242/29.11.2017 год., на П.Н.П., Кмет на Община Лом,  на П.Д.А., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложено административно наказание – „Глоба” в размер на 100 лв. – на осн. чл. 53, ал. 1 ЗАНН, вр. чл. 11, ал. 3 от Наредба № 1 на Община Лом – за това, че на 13.09.2017 год., около 15,00 часа, в гр. Лом, ул. Славянска, пред магазин „Тик-Так“ управлява товарен автомобил „Опел-Комбо“ с ДК № ВР 99 58 ВТ по пешеходната зона на ул. Славянска, без да представя необходимият пропуск за тази цел, КАТО КВАЛИФИЦИРА НАРУШЕНИЕТО по чл. 11, ал. 1 от НАРЕДБА № 1 на ОБЩИНА ЛОМ.

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателното постановление в останалата му част.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок, считано от деня на получаване на съобщението на страните, че решението е изготвено.

 

Препис от Решението, след влизането му в сила, да бъде изпратен на Кмета на Община Лом – за сведение.

 

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: