Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

                                                  

 

                                          Гр.Лом, 20.08.2018г.

                     

 

                             В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на четиринадесети март две хиляди и осемнадесета, година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Д.Ц., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 60/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

       С Наказателно постановление № 17-0996-005785 от 03.01.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, Сектор Пътна полиция Монтана Е. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР, на жалбоподателят  Е.А.Л. с ЕГН ********** ***, му е наложено административно наказание Глоба“ в размер на 150лв /сто и петдесет лева/, за извършени от него нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП.   

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като неправилно и незаконосъобразно.

       В с.з. жалбоподателят не се явява, не се представлява.

       Въззиваемият редовно призован не се явява в с.з., не се представлява, не взема становище по жалбата.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 17-0996-005785 от 03.01.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, Сектор Пътна полиция Монтана Е. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР, на жалбоподателят  Е.А.Л. с ЕГН ********** ***, му е наложено административно наказание Глоба“ в размер на 150лв /сто и петдесет лева/, за извършени от него нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП, а именно за това, че на 19.07.2017г. около 12,45ч. в гр.Лом, на кръстовището на ул.“Пристанищна“ и ул.“Дунавска“, като водач на МПС-лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Джета“, с рег.№ ….. извършва маневра-изпреварване на движещо се пред него МПС при наличието на пътна маркировка М-1 в зоната на пешеходна пътека и създава предпоставка за пътен инцидент.

       В с.з. жалбоподателят се явява, не се представлява.

       Въззиваемият не се явява, не се представлява в с.з.

      Депозираната жалба, съдът намира за процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

       Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

       На 19.07.2017г. свидетелите В.И. и С.И., двамата мл.автоконтрольори сектор ПП при ОД МВР гр.Монтана, участвали в специализирана полицейска операция в гр.Лом, свързана с нарушения на ЗДвП, като се намирали на ул.“Пристанищна“. Около 12,45ч. двамата забелязали движещ се по пътното платно лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Джета“, с рег.№….., който в зоната на кръстовището с ул.“Дунавска“ изпреварва спряло на автобусната спирка МПС, при наличие на непрекъсната маркировка М-1, забраняваща този вид маневри. Наред с това в зоната на спирката на пешеходната пътека в момента на предприетата маневра имало пресичащ пешеходец от другата страна. Водача бил спрян за проверка, като по време на същата полицейските служители установили, че това е жалбоподателят.

        На място св.В.И. в присъствието на св.С.И. и нарушителят съставил АУАН № 5785 от 19.07.2017г., в който описала установените нарушения на чл.6, т.1 и чл.25, ал.1 от ЗДвП.

       Впоследствие възоснова на съставения АУАН, АНО издал атакуваното НП с което за констатираните административни нарушения му наложил административно наказание на осн. чл.179, ал.1, т.5, пр.1 и 2  от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 150лв /сто и петдесет лева/.

       Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели В.И. и С.И., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съдът приема, че актът за установяване на административното нарушение и издаденото въз основа на него наказателно постановление са съставени съгласно изискванията на ЗАНН и надлежно са връчени на жалбоподателя. Фактическите констатации отразени в акта, не се опровергават от събраните по делото гласни и писмени доказателства

        Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

      В нормата на чл.6, т.1 от ЗДвП законодателят е регламентирал задължението на участниците в движението да съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да контролират и регулират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, пътните знаци и пътната маркировка. В случая повдигнатото фактическо обвинение на жалбоподателят е, че е нарушил пътна маркировка М-1.

        Предвид фактическата обстановка въз основа на доказателствата по делото, правилно и законосъобразно АНО не е приложил института на „маловажност” по чл.28 от ЗАНН. За посоченото нарушение в чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП е предвидено административно наказание „глоба” в размер е 150лв /сто и петдесет лева/.

        Водим от горното, съдът

 

                                    Р  Е  Ш  И  :

 

 

          ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17-0996-005785 от 03.01.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, Сектор Пътна полиция Монтана Е. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР, с което на жалбоподателят  Е.А.Л. с ЕГН ********** ***, му е наложено административно наказание Глоба“ в размер на 150лв /сто и петдесет лева/, за извършено от него нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП, ИЗЦЯЛО, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

      

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.                                                     

                                                      

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ :