Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

        

 

                                               

 

 

                                         Гр.Лом, 21.08.2018г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на  четвърти април две хиляди и осемнадесета, година, в състав:            

 

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Д.Ценкова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 100/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

        Административнонаказаното дружество „………, гр.С………., представлявано от управителя Е.И.Б., чрез пълномощника си адв.В.К. от САК обжалва издаденото от Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр.Монтана Д. В. П. Наказателно постановление № 12-001236 от 13.02.2018г. с което на осн. чл.416, ал.5 във вр. с чл.414, ал.1 от КТ, му е наложено административно наказание „ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ”, в размер на 1 500лв /хиляда и петстотин лева/, за извършено административно нарушение на чл.264 от КТ, с искане да бъде отменено изцяло като неправилно и незаконосъобразно.

         В с.з. административнонаказаното дружество не изпраща процесуален представител.

        Въззиваемият не се явява, изпраща процесуален представител в лицето на ст.юрисконсулт С. К., която взема становище за неоснователност на  жалбата.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

        С Наказателно постановление № 12-001236 от 13.02.2018г. издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр.Монтана Д. В. П. на „………, гр.С……., с управителя Е.И.Б., му е наложена, на осн. чл.416, ал.5 във вр. с чл.414, ал.1 от КТ „ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ”, в размер на 1 500лв /хиляда и петстотин лева/, за извършено административно нарушение на чл.264 от КТ, а именно за това, че при извършена проверка на място на 09.01.2018г. и на 16.01.2018г. по документи изпратени по куриер по спазване на трудовото законодателство от ДИТ гр.Монтана в Комплекс „Алексия“ /кравеферма/, находящ се в с.Добри дол, обект на „….., е установено, че дружеството в качеството си на работодател, представлявано от Е.И.Б. не е  заплатило и начислило за работа на официален празник 06.09.2017г. видно от графика на м.септември 2017г. и ведомост /фишове/ според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на трудовото възнаграждение на Л. Ц. М. и Л. К. Г. - назначени, като охранители, работили дневна смяна на посочената по-горе дата – официален празник. Нарушението е констатирано с Протокол от извършена проверка на 17.01.2018г.

        В с.з. административнонаказаното дружество не изпраща процесуален представител. В жалбата си пълномощника на дружеството излага твърдения за допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, които са довели до незаконосъобразност на издаденото НП

         Процесуалният представител на въззиваемият ст.юрисконсулт С. К. оспорва подадената жалба, която намира изцяло за неоснователна. Намира, че извършеното административно нарушение е доказано по безспорен и категоричен начин, поради което моли съда да издаде решение с което потвърди НП изцяло, като правилно и законосъобразно.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       Разгледана по същество жалбата се явява неоснователна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

         На 09.01.2018г. свидетелите В.Х. и М.Т., двамата инспектори в ДИТ гр.Монтана посетили Кравекомплекс „Алексия“ в с.Добри дол, който е обект и се охранява от „…“ във връзка с получен сигнал от работещ в комплекса за неизплатени трудови възнаграждения. Св.Х. написал Призовка управителя на дружеството на 15.01.2018г. да представи необходимите документи, тъй като на мястото на проверката не се съхранявали такива.

        На 16.01.2018г. била извършена проверка на изпратените от дружеството по куриер документи във връзка със спазване на трудовото законодателство и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в обектите на дружеството, която проверка приключило със съставянето на Протокол от 17.01.2018г. За съставянето на същият представляващият дружеството бил уведомен по телефона от св.Х., а самият акт от извършената проверка бил изпратен по пощата с писмо с обратна разписка на адреса на който е седалището на дружеството и получен на 19.01.2018г..

        На 25.01.2018г. била изпратен покана до управителя на дружеството, който следвало да се яви на 31.01.2018г. в ДИТ гр.Монтана за съставянето на 4бр. АУАН за извършени нарушения на чл.224, т.1, чл.264 и чл.415, ал.1 от КТ. Поканата била изпратена с писмо обратна разписка и получена на 26.01.2018г.

        Тъй като на 31.01.2018г. в ДИТ гр.Монтана не се явил представляващият дружеството или упълномощено от него лице св.В.Х. в присъствието на св.М.Т. и отсъствието на нарушителя съставил АУАН № 12-001236 от 31.01.2018г., в който описал установеното по време на проверката административно нарушение на чл.264 от КТ, за това, че дружеството в качеството си на работодател не е  заплатило и начислило за работа на официален празник 06.09.2017г. видно от графика на м.септември 2017г. и ведомост /фишове/ според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на трудовото възнаграждение на Л. Ц. М. и Л. К. Г. - назначени, като охранители, работили дневна смяна на посочената по-горе дата – официален празник. Същият бил изпратен за връчване с писмо с обратна разписка заедно с останалите 3бр. съставени АУАН и получен на 02.02.2018г.

       Впоследствие възоснова на съставеният АУАН, АНО – Директора на ДИТ гр.Монтана издал обжалваното НП, с което на осн. чл.416, ал.5 във вр. с чл.414, ал.1 от КТ наложил на дружеството „….гр.Лом, в качеството на работодател административно наказание „Имуществена санкция” в размер на 1 500лв.

       Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели В.Х. и М.Т., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        Съгласно разпоредбата на чл.264 от КТ - за работа през дните на официалните празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на трудовото му възнаграждение. Дори по график денят на официален празник да е определен като работен, за работа през този ден работникът или служителят следва да получи най-малко удвоения размер на трудовото си възнаграждение, договорено като обичайно. Предвид установеното задължение за работодателя в тази норма от КТ, и предвид констатираното от съда по –горе, безспорно налице е административно нарушение по чл.264 от КТ.

      За извършеното от жалбоподателят /работодател/ нарушение в нормата на чл.414, ал.1 от КТ е предвидено административно наказание "имуществена санкция" в размер от 1 500 до 15 000 лв. Съдът намира, че наложената на жалбоподателя "имуществена санкция" в размер на 1 500лв е съобразена с обстоятелствата по случая. Наказващият орган е наложил наказание в минимален размер, поради което съдът приема, че правилно е приложен чл.27 от ЗАНН при определяне размера на наказанието.

         Водим от горното, съдът намира, че издаденото НП е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло, за това и

 

 

                                           Р  Е  Ш  И  :

                

 

           ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 12-001236 от 13.02.2018г. издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр.Монтана Д. В. П., с което на „……., гр.С……, с управител Е.И.Б., му е наложена, на осн. чл.416, ал.5 във вр. с чл.414, ал.1 от КТ „ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ”, в размер на 1 500лв /хиляда и петстотин лева/, за извършено административно нарушение на чл.264 от КТ, ИЗЦЯЛО, като ПРАВИЛНО  и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

     Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

    

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Директора на Д „ИТ”  гр.Монтана за сведение и изпълнение.

 

 

                                                            РАЙОНЕН  СЪДИЯ :