Р Е Ш Е Н И Е

Гр. Лом, 06.08.2018 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Ломският Районен съд, ІІІ състав, в открито заседание, на осми май, две хиляди и осеммнадесета година, в състав:

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: А. МИРОНОВА

 

При секретаря Румяна Димитрова, като разгледа докладваното от съдията АНД № 109/2018 год. по описа на РС – Лом, за да се произнесе, намери за установено следното:

 

Производството е по реда на чл. 59 и следв. от ЗАНН.

 

С Наказателно постановление № 13/17.10.2017 год. на Д.С.С., Директор на Регионална Инспекция по околната среда и водите – Монтана /РИОСВ – Монтана/, на М.Я.М., ЕГН **********,***, с постоянен адрес:***, е наложено административно наказание – Глоба в размер на 1 400 (хиляда и четиристотин) лв., на осн. чл. 151, ал. 1, т. 4 ЗУО /Закона за управление на отпадъците/, за нарушение на чл. 112, ал. 1, т. 1 ЗУО – за това, че като отговорно лице – кмет на населено място, определен със Заповед № 1429/24.11.2015 год. на Кмета на Община Вълчедръм /издадена на осн. чл. 44, ал. 2 от ЗМСМА, чл. 15, ал. 1, т. 10 и чл. 15, ал. 2 ЗООС, чл. 112, ал. 1 ЗУО, предписание, изх. № 3133/18.11.2015 год. на Директора на РИОСВ – Монтана да отговаря за осъществяване на дейностите по управление на околната среда и контрол по управление на отпадъците на територията на Кметството, не е осъществила контрол по дейностите с отпадъците – извършване на проверки за чистота на територията на с. Черни връх, не е установил замърсяванията с отпадъци в границите на населеното място, не е уведомила кмета на Община Вълчедръм за наличие на замърсявания с отпадъци и не е предприел незабавни мерки за почистване на замърсените с отпадъци терени. Нарушението е установено на 04.04.2017 год., в територията на с. Черни връх, общ. Вълчедръм, обл. Монтана, при извършена теренна проверка от експерти на РИОСВ – Монтана. В резултат на неупражнен контрол от страна на оправомощеното лице при проверката на 04.04.2017 год. са констатирани замърсявания в границите на с. Черни връх в следните участъци:

1.     По цялата дължина на ул. Първа единични разпилени отпадъци от опаковки и локални замърсявания;

2.     Вдясно до табелата на входа на населеното място – замърсяване с площ от 1 кв.м. – купчини смесени битови отпадъци /СБО/;

3.     Вдясно на ул. Първа, на кръстовището с ул. Втора, посока р. Цибрица, на отстояние 50-60 м. от ул. Втора – замърсяване с площ от около 6 кв.м. – 5 купчини със СБО, стари дрехи, пластмасови опаковки, стар чадър, найлонови чували;

4.     На ул. Първа, вляво срещу № 18 и № 20 – разпилени отпадъци от опаковки;

5.     Началото на ул. Пета, вляво на ул. Първа – разпилени отпадъци от опаковки и купчини строителни отпадъци;

6.     На ул. Първа,  срещу барчето – разпилени единични отпадъци и опаковки;

7.     В началото на ул. Тринадесета, вдясно от ул. Първа – отпадъци от опаковки, замърсена площ около 2 кв.м.;

8.     На ул. Десета, пред № 1 – замърсена площ с размер 6х2 м. – изхвърлени пластмасови опаковки;

9.     На ул. Тридесет и четвърта, вляво на ул. Първа – замърсяване с разпилени опаковки от двете страни на улицата;

10.  На ул. Седемнадесета срещу № 2 - замърсяване с площ от около 1 кв.м. – изхвърлени опаковки на купчина;

11.  В края на ул. Седемнадесета до стадиона – замърсена площ от 700 кв.м. – разпилени отпадъци на купчини, натрупани СБО, биоразградими, найлонови пликове, бутилки, картони и др.

12.  На ул. Двадесет и седма № 1 – разпилени опаковки;

13.  На ул. Втора № 3 – замърсяване на опаковки, изхвърлени на малка купчина;

14.  На ул. Двадесета, срещу № 4 и № 2 – замърсяване с отпадъци от опаковки, има и следи от изгаряне;

15.  На ул. Първа № 78 вляво – замърсен терен с площ 2 кв.м. – изхвърлени СБО на купчини.

За констатираните замърсявания в с. Черни връх, кметът М.Я.М. не е давала предписания за почистването им и не е съставяла актове на виновните лица, причинили замърсяванията.

Проверката на място на 04.04.2017 год. в с. Черни връх, общ. Вълчедръм е извършена в присъствието на кмета на населеното място.

С Жалба от 31.10.2017 год., М.Я.М. ***, обл. Монтана обжалва така издаденото Наказателно постановление. В жалбата се навеждат доводи за отмяната му, като се твърди, че АНО неправилно не е приложил разпоредбата на чл. 28, б. „а“ от ЗАНН и наложеното наказание е явно несправедливо. Не оспорва фактическите констатации в АУАН и НП, като излага съображения, че поради изтичането на сключените договори по програмите за временна заетост, не е разполагал с работна ръка за ефикасно почистване. Твърди се, че веднага след проверката са били предприети мерки по почистване и връчване на предписания на населението. За това не са настъпили вредни общественоопасни последици.

В с.з. жалбоподателят, редовно призован не се явява, не се представлява. В писмена защита поддържа доводите от жалбата и въвежда твърдения за нарушение на процесуалните правила и на материалния закон.  Счита, че в НП е допуснато нарушение на чр. 57, ал. 1, т. 5, т. 6 и т. 7 ЗАНН.

Въззиваемата страна, редовно призована, се представлява от ю.к. Н.Н., редовно упълномощена, която оспорва жалбата и счита за доказано нарушението за което е санкциониран въззивника, а твърденията за допуснати нарушения на административнонаказателнопроцесуалните правила за неоснователни. Моли да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно обжалваното наказателно постановление.

Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, доводите на въззиваемата страна и на жалбоподателя, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Със Заповед № 1429/24.11.2015 год. на Кмета на Община Вълчедръм, са определени длъжностни лица, отговорни за осъществяване дейностите по управление на околната среда и контрол по управление на отпадъците.

Жалбоподателят, като кмет на с. Черни връх е посочена под № 4.

Същите лица са определени за длъжностни лица, които могат да съставят АУАН по ЗООС и ЗУО.

С Констативен протокол № УО мм, ма, бг, цп-10/04.04.2017 год., служители на РИОСВ Монтана – свидетелите М.М.А., М. Н. А., Б.С.Г. и Цветанка Павлинова Цекова, извършили планова проверка на населените места в Община Вълчедръм – селата Черни връх, мокреш, Ботево, Разград, Златия, Игнатово, Септемврийци и гр. Вълчедръм. Установените нарушения са описани подробно, като констатациите касаещи с. Черни връх са на стр. 3, разд. І от протокола.

Предписано е – на осн. чл. 113, ал. 3 от ЗУО:

1.     Да се предприемат действия за почистване на замърсените терени от битови отпадъци, СО, БО и отпадъци от опаковки, подробно описани в протокола, в изпълнение задълженията на кмета, регламентирани в чл. 19, ал 3, т. 15 от ЗУО.

Определен е срок – 12.05.2017 год., като изпълнението на предписанието е възложено на кмета на Община Вълчедръм.

Приложени са  График за сметосъбиране и График за сметопочистване в Община Вълчедръм, както и Договор за сътрудничество, сключен на 10.07.2014 год. между БУЛЕКОПАК АД и ОБЩИНА ВЪЛЧЕДРЪМ. Към договора е приложен списък на площадките за разполагане на контейнери за разделно събиране на отпадъци за населените места от общината.

С покана, получена от въззивника на18.04.2017 год., тя е поканена да се яви на 21.04.2017 год., в РИОСВ – Монтана, за съставянето на АУАН.

АУАН № УОма-3/21.04.2017 год. отразява, че при проверката са констатирани замърсени участъци /така, както са отразени и в Констативния протокол/, както и, че тези замърсени участъци са резултат от това, че кметът на населеното място не е осъществил контрол по дейностите с отпадъците – извършване на проверки за чистота на територията на селото, не е установил замърсяванията с отпадъци в границите на селото и не е уведомил кмета на Община Вълчедръм за наличие на замърсявания с отпадъци, както и не е предприел незабавни мерки за почистване на замърсените с отпадъци терени.

Като нарушен закон е посочена нормата на чл. 112, ал. 1, т. 1 от ЗУО.

АУАН е съставен в присъствие на нарушителя, предявен и редовно връчен.

В срока по чл. 44, ал. 1 ЗАНН, въззивникът се е възползвал от правото си на възражение. В него твърди, че поради смяната на ръководството на Общинско предприятие – Вълчедръм, в началото на м. Април, 2017 год., допълнително била затруднена организацията и извършването на почистването на отпадъци.

Твърди се, че веднага след проверката в населеното място било извършено ръчно и механизирано почистване на терените, отразени в констативния протокол, а също така били връчени предписания на населението.

Обжалваното Наказателно постановление въз основа на гореописаният АУАН, като фактическото описание на нарушението приповтаря отразеното в него. 

НП е връчено на въззивника на 30.10.2017 год. /видно от приложеното на л. 18 известие за доставяне/.

Жалбата е подадена на 31.10.2017 год., видно от входящия печат.

Жалбата е допустима, но разгледана по същество – неоснователна.

В хода на съдебното следствие се събраха и гласни доказателства – свидетелските показания на М.А., М.А. и Б.С. в подкрепа на извършеното нарушение. В тази насока са и събраните в хода на производството писмени доказателства – административнонаказателната преписка.

Съдът, анализирайки всички гласни доказателства в контекста на разпоредбата на чл. 112, ал.1, т.1 от ЗУО, намира, че нарушението е доказано за извършено и правилно са били съставен АУАН и издадено НП.

Със Заповед № 1429/24.11.2015 г. на кмета на Община Вълчедръм са определени отговорните за осъществяване на дейностите по управление на околната среда и контрол по управление на отпадъците лица и жалбоподателят, като кмет на населено място в рамките на общината е включен в заповедта поименно.

Разпоредбите на чл. 112, ал.1, т.1 от ЗУО и чл. 151, ал.1, т.4 от ЗУО въвеждат задължение за упражняване на контрол от длъжностни лица, каквото качество има жалбоподателя.

Съдът констатира, че са спазени и всички процесуални изисквания при установяване на нарушението, без да са допуснати каквито и да е съществени процесуални нарушения, които да имат за последица отмяна на обжалваното НП – спазени са изискванията на чл. 42, чл. 52, ал.4 и чл. 57 от ЗАНН, подробно са обсъдени възраженията на въззивника и са изложени доводи защо не следва да се прилага чл. 28 от ЗАНН.

При условията на чл. 151, ал.1, т.4 от ЗУО правилно е наложена глоба на виновното и оправомощено длъжностно лице извършило нарушение по смисъла на чл. 112, ал.1, т.1 от ЗУО.

Извършвайки цялостен съдебен контрол в т. ч. и за законосъобразността на преценката за маловажност на случая, настоящия съд установява, че наказващия орган правилно не е приложил чл. 28 от ЗАНН, имайки предвид тежестта на нарушението и значимостта му – допуснатото бездействие може да доведе до сериозни екологични щети, човешки жертви и имуществени вреди, преодолявани впоследствие с години.

Значимостта на защитените със ЗУО обществени отношения в контекста на доказателствата по делото, не извеждат до извод за маловажност на нарушението по чл. 28 от ЗАНН.

При служебна проверка, съдът установява, че не са налице условия и за изменение размера на наложената глоба, тъй като тя е определена в минималният предвиден размер от 1400 лева.

Ето защо обжалваното НП следва да се потвърди като правилно и законосъобразно.

Предвид изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление № 13/17.10.2017 год. на Д.С.С., Директор на Регионална Инспекция по околната среда и водите – Монтана /РИОСВ – Монтана/, с което на М.Я.М., ЕГН **********,***, с постоянен адрес:***, е наложено административно наказание – Глоба в размер на 1 400 (хиляда и четиристотин) лв., на осн. чл. 151, ал. 1, т. 4 ЗУО /Закона за управление на отпадъците/, за нарушение на чл. 112, ал. 1, т. 1 ЗУО.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок, считано от деня на получаване на съобщението на страните, че решението е изготвено.

 

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: