Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 20.08.2018г.

                     

 

                             В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на осемнадесети април две хиляди и осемнадесета, година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Д.Ц., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 116/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

       С Наказателно постановление № 18-0294-000033 от 30.01.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР, на жалбоподателят  И.Г.Н. с ЕГН ********** ***, са му наложени следните административни наказания: на осн. чл.183, ал.4 т.7, пр.1 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/ и на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/, за извършени от него нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДвП и чл.100, ал.3 от ЗДвП.   

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като неправилно и незаконосъобразно.

       В с.з. жалбоподателят се явява лично, поддържа жалбата и моли съда да постанови решение с което да отмени отчасти издаденото НП, като незаконосъобразно.

       Въззиваемият редовно призован не се явява в с.з., не се представлява, не взема становище по жалбата.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 18-0294-000033 от 30.01.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР, на жалбоподателят  И.Г.Н. с ЕГН ********** ***, са му наложени следните административни наказания: на осн. чл.183, ал.4 т.7, пр.1 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/ и на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/, за извършени от него нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДвП и чл.100, ал.3 от ЗДвП, а именно за това, че на 04.01.2018г. около 14,30ч. в с.Трайково, на ул.“Г.Димитров“ , обл.Монтана, управлява лек автомобил, марка „Фиат“, модел „Типо“, с рег.№ ……. собственост на В. А. А.-А. от гр.С., като не е поставил обезопасителен колан по време на движение, с който МПС-то е оборудвано и няма залепен валиден винетен стикер на Застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“. 

        В с.з. жалбоподателят се явява лично, поддържа жалбата и моли съда да издаде решение с което отмени издаденото НП, в частта отностно наложеното му наказание за липсата на залепен валиден стикер за ЗГОА, тъй като е имал такъв, макар и с изтекъл срок на валидност. По отношение на другото нарушение не оспорва констатациите в АУАН и НП.

       Въззиваемият не се явява, не се представлява в с.з.

      Депозираната жалба, съдът намира за процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

       Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

       На 04.01.2018г. около 14,30ч. свидетелите Т.А. и Е.Ц., двамата служители в РУ гр.Лом се намирали на територията на с.Трайково, обл.Монтана, където били във връзка с установено ПТП, когато забелязали по ул.“Г.Димитров“ движещ се лек автомобил, марка „Фиат“, модел „Типо“, черен на цвят със софийска регистрация, водача на който управлявал МПС-то без поставен обезопасителен колан. Полицейските служители спрели автомобила за проверка, и установили, че последният се управлява от жалбоподателят, който не е поставил обезопасителен колан, с който е оборудвано МПС-то, както и че липсва залепен винетен стикер за валидно сключена ЗГОА.

       На място св.Т.А. в присъствието на св.Е.Ц. и нарушителят съставил АУАН № 14/ЗДвП от 04.01.2018г., в който описал установените нарушения на чл.137А, ал.1 и чл.100, ал.3 от ЗДвП.

       Впоследствие възоснова на съставения АУАН, АНО издал атакуваното НП с което за констатираните административни нарушения му наложил следните административни наказания: на осн. чл.183, ал.4 т.7, пр.1 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/ и на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/.

       Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Т.А. и Е.Ц., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

      В нормата на чл.137а, ал.1 от ЗДвП законодателят е регламентирал задължението на водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, да използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани. В конкретният случай безспорно е установено, което не се оспорва и от жалбоподателят, че непосредствено преди извършване на проверката, той е управлявал МПС без да е сложил обезопасителен колан, с който автомобила е бил оборудван, поради което правилно АНО е ангажирал неговата административно-наказателна отговорност по чл.183 ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП, като е наложил предвиденото, без възможност за отклонение, наказание „Глоба“ в размер от 50лв /петдесет лева/.

       С Наказателното постановление е ангажирана и административно наказателната отговорност на жалбоподателя и за нарушение  на чл.100, ал.3 от ЗДП, съгласно който текст, водачът на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака. От текста на посочената, като нарушена законова разпоредба е видно, че следва да са налице две кумулативни предпоставки – залепен стикер  за сключена застраховка и контролен талон към знака. От събраните по делото доказателства се установи, че към момента на извършване на проверката управляваното от жалбоподателят МПС не е имало валидно сключена ЗГОА. От представената копие на ЗП се установява, че срока на валидност на сключената застраховка е изтекъл в 23,59ч. на 02.01.2018г. и към момента на проверката - 04.01.2018г. на практика не е имало сключена валидна ЗГОА.

      В конкретния случай АНО правилно е ангажирал административно-наказателната отговорност на жалбоподателят по чл.179, ал.5 от ЗДвП, съгласно която разпоредба – „Водач, който управлява моторно превозно средство, което не е било спряно от движение и на което не е поставен валиден стикер съгласно чл. 100, ал. 3, и не носи валиден контролен талон от знака, издаден от Гаранционния фонд, за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите по чл. 487, ал. 1 от Кодекса за застраховането, се наказва с глоба 50лв /петдесет лева/“.

        Водим от горното, съдът

 

 

                                    Р  Е  Ш  И  :

 

 

          ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0294-000033 от 30.01.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР, с което на жалбоподателят  И.Г.Н. с ЕГН ********** ***, са му наложени следните административни наказания: на осн. чл.183, ал.4 т.7, пр.1 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/ и на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/, за извършени от него нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДвП и чл.100, ал.3 от ЗДвП, ИЗЦЯЛО, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

      

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.

                                                     

                                               

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ :