Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                 

 

 

                                        Гр.Лом, 27.08.2018г.

                     

 

                             В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на трети юли две хиляди и осемнадесета, година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Л.П., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 170/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

       С Наказателно постановление №17-0294-001478 от 06.11.2017г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен с Заповед № 301з-670/18.03.2016г. на Директора на ОД МВР гр.Монтана на жалбоподателят З.С.А. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.638, ал.3 от КЗ му е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 400лв /четиристотин лева/ за нарушение на чл.638, ал.3 от КЗ.

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като неправилно и незаконосъобразно.

       В с.з. жалбоподателят не се явява лично, представлява се от договорен защитник адв.Р.Б. от МАК, който поддържа жалбата и моли съда да отмени издаденото НП изцяло, като незаконосъобразно.

       Въззиваемият редовно призован не се явява и не се представлява.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 17-0294-001478 от 06.11.2017г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен с Заповед № 301з-670/18.03.2016г. на Директора на ОД на МВР на жалбоподателят З.С.А. с ЕГН ********** ***,на осн. чл.638, ал.3 от КЗ му е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 400лв /четиристотин лева/ за нарушение на чл.638, ал.3 от КЗ, за това, че на 12.10.2017г. около 13,40ч. в гр.Лом, на ул.“Белоградчишко шосе“, с посока на движение ул.“Славянска“, като водач на лек автомобил, марка „Форд транзит“ с рег.№ ….., собственост на Е.Б. Н. с ЕГН ********** от гр.Лом и като ползвател на посочения автомобил няма сключен действащ Договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“ за 2017г.

      Жалбоподателят не се явява лично в с.з. лично, представлява се от пълномощник, който моли съда да издаде решение с което отмени обжалваното НП изцяло като незаконосъобразно, тъй като видно от направеното запитване до ЗК „Лев инс“ на процесната дата, управляваният от жалбоподателят автомобил е имал сключена и валидно действаща ЗЗ „ГОА“ за 2017г.  

       Въззиваемият не взема становище по жалбата.   

       Депозираната жалба, съдът намира за процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

       Разгледана по същество жалбата е основателна.

       На 12.10.2017г. свидетелите М.М. и К.Ц., двамата полицейски служители в РУ гр.Лом се намирали на територията на гр.Лом, ул.“Белоградчишко шосе“ и осъществявали контрол по спазване на ЗДвП. Около 13,40ч. спрели за проверка движещият се по пътното платно товарен автомобил „Форд транзит“, с рег.№ ….. По време на извършената проверка установили, че автомобилът се управлява от жалбоподателят, но е собственост на трето лице Е. Б. Н.. Полицейските служители поискали водача да представи Договор за ЗЗ “ГОА“ за 2017г., но такъв не им бил представен. Провереното МПС нямало и залепен винетен стикер.

      На място св.М.М. в присъствието на св.К.Ц. и на жалбоподателят съставил АУАН № 124/КЗ от 12.10.2017г., в който описал установеното при проверката нарушение на чл.638, ал.3 от КТ.

       Впоследствие възоснова на съставения АУАН АНО издал атакуваното НП с което на жалбоподателят на осн. чл.638, ал.3 от КЗ му е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 400лв /четиристотин лева/ за нарушение на чл.638, ал.3 от КЗ.

     

      Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели М.М. и К.Ц., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

       В нормата на чл.638, ал.3 от КЗ е предвидено наказание за лице, което не е собственик и управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. За това лице е предвидено административно наказание „ГЛОБА“ в размер  от 400лв /четиристотин лева/.

       Видно от отговора на направеното в хода на делото запитване до ЗК „Лев Инс“ АД гр.София изх.№ 4474 от 30.04.2018г. се установява, че в ЗК „Лев Инс“ АД гр.София има сключена полица по застраховка „Гражданско отговорност“ с № BG/22/117000899711 за товарен автомобил „Форд Транзит“ с рег.№ …., собственост на Е. Б. Н. от гр.лом, ул……, която полица към 12.10.2017г. е била валидна.

        Водим от горното, съдът намира, че издаденото НП се явява неправилно и незаконосъобразно, и като такова следва да бъде отменено, за това

 

 

                                  Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

            ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ  № 17-0294-001478 от 06.11.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен с Заповед № 301з-670/18.03.2016г. на Директора на ОД МВР гр.Монтана, с което на жалбоподателят З.С.А. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.638, ал.3 от КЗ му е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 400лв /четиристотин лева/ за нарушение на чл.638, ал.3 от КЗ  ИЗЦЯЛО, като НЕПРАВИЛНО и НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на РУ гр.Лом за сведение.                                                       

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :