Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 20.08.2018г.

                     

 

                             В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и осми юни  две хиляди и осемнадесета, година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря А.Р., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 207/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

       С Наказателно постановление № 18-0294-000245 от 09.03.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР, на жалбоподателят  Т.Й.С. с ЕГН ********** ***, са му наложени следните административни наказания: 1./ на осн. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/, 2./ на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 20лв /двадесет лева/, 3./ на осн. чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1/един/ месец“, 4./ на осн. чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП - „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 /един/ месец“, за извършени от него нарушение на чл.20, ал.2 от ЗДвП, чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП, чл.123, ал.1, т.3, б.“а“ от ЗДвП и чл.123, ал.1, т.3, б.“в“ от ЗДвП.   

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като неправилно и незаконосъобразно.

       В с.з. жалбоподателят се явява лично, поддържа жалбата и моли съда да постанови решение с което да отмени издаденото НП, изцяло като незаконосъобразно.

       Въззиваемият редовно призован не се явява в с.з., не се представлява, не взема становище по жалбата.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 18-0294-000245 от 09.03.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР, на жалбоподателят  Т.Й.С. с ЕГН ********** ***, са му наложени следните административни наказания: 1./ на осн. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/, 2./ на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 20лв /двадесет лева/, 3./ на осн. чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1/един/ месец“, 4./ на осн. чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП - „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 /един/ месец“, за извършени от него нарушение на чл.20, ал.2 от ЗДвП, чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП, чл.123, ал.1, т.3, б.“а“ от ЗДвП и чл.123, ал.1, т.3, б.“в“ от ЗДвП, за това, че на 13.02.2018г. около 9ч. в гр.Лом, по ул.“Софийска“, с посока на движение към центъра на гр.Лом, управлява лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Голф“, с рег.№…….. собственост на М. Н. И. от гр.Лом, с несъобразена скорост с пътните условия /мокър участък/, като при излизане от ляв завой губи контрол над МП-то и излиза в дясно извън пътното платно, блъска се в ограда на частен дом на ул.“Софийска“ № 61, като нанася материални щети по оградата и МПС-то. След реализираното ПТП, напуска мястото, с цел да се укрие и неуведомява органите на МВР. На 13.02.2018г. в 10,30ч. водача и МПС-то са установени в гр.Лом, на ул.“Училищна“.

        В с.з. жалбоподателят се явява лично, поддържа жалбата и моли съда да издаде решение с което отмени издаденото НП, в частта отностно наложеното му наказание „лишаване от правоуправление“, тъй като е безработен и СУМПС му е необходимо, за да изкарва прехраната си. Не оспорва констатациите в АУАН и НП.

       Въззиваемият не се явява, не се представлява в с.з.

      Депозираната жалба, съдът намира за процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

       Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

       На 13.02.2018г. около 9,10ч. свидетелите Г.Г. и Б.Л., двамата служители в РУ гр.Лом били изпратени от ОДЧ при РУ гр.Лом за проверка на получен сигнал за възникнало ПТП в гр.Лом, на ул…... При пристигането на място полицейските служители установило, че МПС се е бъснало в ограда на частен имот, след което водача е напуснал ПТП-то. На място  намерили части от червена броня. Собственикът на управляваното МПС и собственика на имота не били установени на мястото на произшествието. Свидетелите Г. и Л. предприели издирване в района на св.Младеново и около 10,30ч. установили жалбоподателят на ул.“Училищна“ пред автосервиз, да си ремонтира автомобила. След разговор със С., той обяснил на органите на МВР, че е „изпуснал завоя“, вследствие на което се е блъснал в оградата на свой съсед. По лекия автомобил също имало следи от ПТП-счупена и изкривена броня и счупени фарове.

       На място св.Г.Г. в присъствието на св.Б.Л. и нарушителят съставил АУАН № 220/ЗДвП от 13.02.2018г., в която описал установените нарушения на чл.20, ал.2 от ЗДвП, на чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП, и на чл.123, ал.1, т.3, б.“а“ и б.“в“ от ЗДвП.

       Впоследствие възоснова на съставения АУАН, АНО издал атакуваното НП с което за констатираните административни нарушения му наложил следните административни наказания: на осн. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/,  на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 20лв /двадесет лева/, на осн. чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1/един/ месец“, 4./ чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП - „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 /един/ месец“.

       Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Г.Г. и Б.Л., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

      По т.1 от НП:       

      Съгласно разпоредбата на чл.20, ал.2 от ЗДвП водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране на скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението. Неизпълнението на част от регламентираните в тази норма задължения е скрепено със санкция, която е уредена в чл.179, ал.2 от ЗДвП – „Глоба“ в размер от 100 лева до 200 лева, ако деянието не съставлява престъпление за лице, което се движи с несъобразена скорост.

      От събраните по делото доказателства безспорно е установено, че жалбоподателят е нарушил  разпоредбата на чл.20, ал.2 от ЗДвП, която изисква от водачите да съобразяват пътните условия при избора на скоростта на движение, така че да могат да спрат пред предвидимо препятствие. В случая завоя е тъкмо такова препятствие, доколкото не може да се очаква от водачите, че пътя ще бъде прав до крайната точка на пътуване. Освен това мократа настилка е изисквала от него да се движи с такава скорост, че да може да спре.

       По разбиране на съда правилно е ангажирана неговата административно-наказателна отговорност по чл.179, ал.2 от ЗДвП, като АНО е определил наказанието в  максималния предвиден в закона размер.

       По т.2 от НП:

      Съдът намира, че както актосъставителят, така и наказващият орган неправилно са квалифицирали описаното деяние като нарушение по чл.5, ал.1 от ЗДвП, в който се посочва, че “Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди”. Систематично цитираната норма се намира в Раздел І от ЗДвП и  е част от общите правила за движение по пътищата. В този смисъл с нея се очертават основните правила, насоки и принципи за движение по пътищата. Сама по себе си нормата не съдържа състав на нарушение, а вменява общо на водачите да съобразяват поведението си с цел безопасността на движение. По изложените причини, съдът намира, че деянието е неправилно квалифицирано, с което е допуснато съществено нарушение на императивните разпоредби на чл.42, т.5 от ЗАНН и съответно чл.57, ал.1, т.6 от ЗАНН и в тази му част издаденото НП се явява неправилно и незаконосъобразно, и като такова следва да бъде отменено.

       По т.3 и 4 от НП:

       В разпоредбите на чл.123, ал.1, т.3, б.”а” и б.”в” от ЗДвП законодателят е въвел задължение за водачите - участници в ПТП, при което са причинени имуществени вреди, да окажат съдействие за установяване на вредите от произшествието, и ако между тях няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, без да напускат местопроизшествието, да уведомят съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и да изпълняват дадените им указания.

       В настоящият случай безспорно е установено, че от възникналото ПТП са причинени имуществени вреди, както по отношение на оградата на частен имот на ул.“Софийска“ № 31, в която управляваното от нарушителя МПС се е блъснало, така и върху самият лек автомобил. Безспорно е установено и че жалбоподателят не бил на мястото на произшествието при пристигането на органите на МВР. Нещо повече, той е бил издирван и установен пред автосервиз, в момент в който е предприел действия да заличи следите от своето противоправно деяние. Не е изпълнил е задължението си като участник в произшествието да уведоми службата за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която то е настъпило. Т.е. законът поставя това задължение пред водача, извън обстоятелството какво е неговото и на другия участник отношение към  възникналото ПТП. Достатъчно е да възприема факта, че в резултат на предизвиканото пътнотранспортно произшествие са налице имуществени вреди, какъвто е и настоящият случай.

      С оглед изложеното, съдът приема, че нарушението по чл. 123, ал.1, т.3, б.”а” и б.”в” от ЗДвП е безспорно установено, поради което и правилно е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателят, както и че правилно за всяко от установените неизпълнения на задължение, като участник в ПТП с причинени имуществени вреди.

      В конкретния случай АНО орган е наложил наказанието “Глоба” в размер близък до минимума на предвиденото в санкционната норма на чл.175, ал.1 от ЗДвП, а наказанието “Лишаване от право да управлява МПС” – в минимален размер, като според съда същите са правилно индивидуализирани съгласно нормата на чл.27, ал.2 от ЗАНН.    

           Водим от горното, съдът

 

 

                                    Р  Е  Ш  И  :

 

 

          ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0294-000245 от 09.03.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР В ЧАСТТА, в която на жалбоподателят  Т.Й.С. с ЕГН ********** ***, са му наложени следните административни наказания:  на осн. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/, на осн. чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1/един/ месец“ и  на осн. чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП - „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 /един/ месец“,  за извършени от него нарушение на чл.20, ал.2 от ЗДвП, чл.123, ал.1, т.3, б.“а“ от ЗДвП и чл.123, ал.1, т.3, б.“в“ от ЗДвП, ИЗЦЯЛО, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

      

          ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0294-000245 от 09.03.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР В ЧАСТТА, в която на жалбоподателят  Т.Й.С. с ЕГН ********** *** му е наложено административно наказание на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 20лв /двадесет лева/, за извършено нарушение на чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.

                                                     

                                               

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ :