Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 30.08.2018г.

                     

 

                              В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

 

      Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и осми юни две хиляди и осемнадесета, година, в състав :

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря А.Р., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 208/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

       С Наказателно постановление № 15/КОС от 19.10.2017г. на Началника на РУ гр.Лом В. В. на жалбоподателят В.Т.К. с ЕГН ********** ***, му е наложено на осн. чл.212 от ЗОБВВПИ административно наказание „Глоба” в размер на 500лв /петстотин лева/ и за извършено административно нарушение по чл.87, ал.1 от ЗОБВВП.

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като незаконосъобразно.

       В с.з. жалбоподателят редовно призован се явява лично, поддържа жалбата и моли съда да отмени издаденото НП, като незаконосъобразно.

       Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител, не взема становище по жалбата.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

        С Наказателно постановление № 15/КОС от 19.10.2017г. на Началника на РУ гр.Лом В. В. на жалбоподателят В.Т.К. с ЕГН ********** ***, му е наложено на осн. чл.212 от ЗОБВВПИ административно наказание „Глоба” в размер на 500лв /петстотин лева/ и за извършено административно нарушение по чл.87, ал.1 от ЗОБВВП, а именно за това, че на 01.10.2017г. около 11ч. в гр.Лом, ул……… при извършена полицейска проверка и от направена справка в Книга Приложение № 3 е установено, че лицето не е подало необходимите документи за подновяване на разрешителното за носене, употреба и съхранение на 1бр. ловно огнестрелно оръжие, придобито за ловни цели в едномесечен срок преди изтичане на предходното, като срока му е бил 09.07.2017г.

       В с.з. жалбоподателят се явява, поддържа жалбата, като моли съда да отмени наложеното му наказание, тъй като не е имал умисъл да нарушава закона, а е нямал финансова възможност да заплати таксата за подновяване на съответното разрешително, тъй като във фирмата, в която работи не получава редовно трудовото си възнаграждение. В представените писмени бележки сочи, че сочената за нарушена законова разпоредба на чл.87, ал.1 от ЗОБВВПИ не е императивна, а сочи каква е процедурата за снабдяване с тези документи, поради което не счита, че е извършил административно нарушение.

       Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

       Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

       На 01.10.2017г. св.М. Р. и П.П., двамата полицейски служители при РУ гр.Лом, участвали в специализирана полицейска операция за проверка на лица, с изтекли разрешителни за притежания на оръжие, по предварително изготвен списък от св.П.. Жалбоподателят  бил установен в с.Орсоя, където му бил съставен АУАН № 15/КОС от св.Р., в присъствието на св.П., за установено нарушение на чл.87, ал.1 от ЗОБВВПИ.

       Актът бил връчен на К., който при запознаването с него и подписването му направил възражения, че от година време има финансови затруднения и не е обърнал внимание, че срока е изтекъл.

       Впоследствие възоснова на така съставеният АУАН, АНО издал и атакуваното НП, с което наложил на жалбоподателят В.Т.К., на осн. чл.212 от ЗОБВВПИ  административно наказание „Глоба” в размер на 500лв /петстотин лева/, за извършено нарушение на чл.87, ал.1 от ЗОБВВПИ.

      Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели М. Р. и П.П., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        В правната норма на  чл.87, ал.1 от ЗОБВВПИ, законодателят е уредил процедурата по подновяване на разрешението за носене на оръжие: „В едномесечен срок преди изтичането на срока по чл.84, ал.2 лицето, получило разрешение за съхранение и/или носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, подава заявление по образец за подновяване на разрешението до директора на ГДОП на МВР или до съответния началник на РУ на МВР, придружено от...“.

        При тълкуване на тази разпоредба, се установява, че е регламентирана единствено възможността, която е предвидена пред собственик на огнестрелно оръжие, но не и задължение към него, защото цитираната правна норма е диспозитивна, не императивна, тъй като  подновяването на вече издаденото разрешение е изцяло предоставено на волята на правоимащото лице, то да решава дали да поднови или не действието на съответните разрешителни. При евентуално несъобразяване с нея, едно лице не осъществява състава на административно нарушение, а просто остава без валидно разрешение за носене на оръжие.

        В случая законодателят не е предвидил изискването на  чл.87, ал.1 от ЗОБВВПИ да се приема като административно нарушение на този текст. Бездействието на жалбоподателя може и да осъществява признаците на административно нарушение, но не и на такова по чл.87, ал.1 от този закон, тъй като по разбиране на съда тази разпоредба не може да бъде нарушена, което налага извода, че е налице неправилно приложение на относимия към установената фактическа обстановка материален закон.

          Водим от горното съдът намира, че издаденото НП се явява неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено, поради което и на осн. чл.63 от ЗАНН,

 

 

 

                                                Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

         ОТМЕНЯВА  НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 15/КОС от 19.10.2017г. на Началника на РУ гр.Лом В. В., с което на жалбоподателят В.Т.К. с ЕГН ********** ***, му е наложено на осн. чл.212 от ЗОБВВПИ административно наказание „Глоба” в размер на 500лв /петстотин лева/ и за извършено административно нарушение по чл.87, ал.1 от ЗОБВВП, ИЗЦЯЛО, като НЕПРАВИЛНО и НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Началника на РУ МВР гр.Лом за сведение.

 

       

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ :