МОТИВИ по НОХД № 56/2016г. по описа на РС –Лом

 

Подсъдимият В.Ц.Р. е осъждан по НОХД 480/17 за извършено от него престъпление от общ характер.

С разпореждане от 18.09.2017г. съдията-докладчик е насрочил делото по реда на диференцираната процедура по Гл.Двадесет и седма от НПК „Съкратено съдебно следствие”, съгл. ТР №1 от 06 април 2009год., като за насроченото предварително изслушване е призовал подсъдимият, в присъствието на назначеният му служебен защитник , както и пострадалото от престъплението лице.

В проведеното първо с.з. на 11.10.2017г., подсъдимият и назначеният му служебен защитник правят искане делото да продължи по общият ред, поради което съдът отмени определението с което делото е насрочено по дифиренцираната процедура и същото продължи по общият ред.

В последното съдебно заседание подс. Р. се призна за виновен по повдигнатото му обвинение, призна фактите посочени в обвинителния акт, а назначеният му сл.защитник пледира наложеното наказание да бъде при условията на чл.55 НК т.е. при наличието на многобройно смекчаващи вината обстоятелства: самопризнание, възстановена щета, съдействие на разследващите органи, тежко семейно положение- безработен.

Прокурорът поддържа обвиненията което намира за доказано по безспорен и категоричен начин и пледира за налагане на конкретни по вид и размер наказания. Предлага на съда да наложи на подсъдимия И. наказание при условията на чл.58а, ал.1 НК – две години и половина лишаване от свобода.

Защитникът на подсъдимия,  пледира за определяне на наказание спрямо подсъдимия в предвидения законов минимум. Предлага съдът да приложи разпоредбата на чл.68 НК, като приведе в изпълнение наложеното наказание по НОХД № 287816г., тъй като деянието по настоящето дело е извършено в изпитателния срок по другото делот.

По делото пострадалото лице заявява,че няма да предявява граждански иск, не желае да бъде конституирана като ГИ и ЧО, тъй като инкриминираните вещи са възстановен изцяло.

Доказателствата по делото са посмени и гласни –направените от подсъдимия самопризнания, които се подкрепят от събраните в хода на досъдебното производство писмени доказателства приети и приобщени от съда, като подкрепящи самопризнанието на подсъдимия , както и от разпитаните по делото полицейски служители.

Съдът след като прецени събраните по делото доказателства в тяхната взаимна връзка и единство и като взе предвид доводите и становищата на страните, приема за установено следното:

Подс. В.Р. е криминално проявен. Осъждан е един път за извършено от него престъпление от общ характер, като с определение по НОХД № 287/2016 година по описа на Районен съд гр. Лом му е наложено наказание ТРИ месеца „лишаване от свобода”, като на основание чл.66, ал.1 от НК, изпълнението на наказанието е отложено с ТРИ години изпитателен срок, за извършено от него престъпление по чл.195, ал.1, т.З, във вр. чл.194, ал.1от НК. Определението е влязло в законна сила на 29.06.2016 година.

На неустановена дата, за времето от 22.03.2017 година до 31.03.2017 година, в гр. Вълчедръм, обл. Монтана, подс. Р. решил да извърши кражба от домът на свид. И.Ц., тъй като знаел, че същата се намирала в гр. София и периодично посещавала имота си в гр. Вълчедръм, обл. Монтана. Една вечер, необезпокояван, подс. Р. прескочил оградата на двора на имота и се насочил към постройка, която била обособена за лятната кухня. Разбил входната врата на постройката и проникнал вътре, откъдето извършил кражба на 1 брой дамски велосипед розов на цвят с 18 скорости, дървена маса и 2 броя бели пластмасови стола. Вещите взел със себе си и се прибрал у дома. На 01.04.2017 година, свид.Ц. се прибрала от гр. София и при проверка от нейна страна, установила, че входната врата на лятната кухня е разбита и горепосочените вещи, отнети. За случая сигнализирала органите на РУ гр. Лом. След намеса на органите на РУ гр. Лом, с протокол за доброволно предаване /л.10 от дозн./, обв.Р. предал доброволно отнетите от него вещи и с разписка /л. 11 от дозн./, същите били върнати на собственичката свид. Ц..

Назначена и изготвена е оценителна експертиза /л.23 от дозн./, от заключението на която е видно, че стойността на отнетите вещи, предмет на престъплението, възлизат на обща стойност 130,00 лева, като при оценката са взети предвид пазарните цени и процента на тяхното овехтяване.

Видно от изложеното по-горе, така извършеното от подс. В.Р. деяние, представлява „кражба”, отнети са чужди движими вещи от владението на другиго, без съгласието му с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като деянието се квалифицира от обстоятелствата, че е извършено като е разрушена преграда, здраво направена за защита на имот и в условията на повторност в немаловажен случай по смисъла на чл.28, ал.1 от НК, като от изтърпяване на наказанието не са изтекли 5 години, съгласно разпоредбата на чл.30, ал.1 от НК.

Деянието е извършено при форма на вината - пряк умисъл – подс. Р. е съзнавал общественоопасният характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал тяхното настъпване.

С така описаното деяние, подс. В.Р. е осъществил както от обективна, така и от субективна страна престъпния състав на чл.195, ал.1, т.З и 7, във вр. чл.194, ал.1 от НК.

С извършеното престъпление е засегната чужда собственост, която е защитена от законите в нашата страна.

Разпитан в хода на досъдебното производство и в с.з., подс. В.Р. се признава за виновен, като дава обяснения.

Обвинението се установява изцяло, по безспорен и категоричен начин от събраните в хода на досъдебното производство доказателства: Протокол за доброволно предаване /л.10 от дозн./; Разписка ; Протокол за разпит на свидетел /л. 16-21 от дозн./; Оценителна експертиза /л.23 от дозн./; Уведомително писмо /л.28 от дозн./; Постановление за назначаване на защитник /л.29 от дозн./; Справка за съдимост /л.35,36 от дозн./; Постановление за привличане на обвиняем /л.44 от дозн./; Протокол за разпит на обвиняем /л.45,46 от дозн./

Подс. В.Ц.Р. е роден на *** ***, български гражданин, неграмотен, неженен, безработен, адрес за призоваване в страната: гр. Вълчедръм, ул.“Райна Княгиня“ № 9, обл. Монтана, осъждан, ЕГН: **********.

Наказателната отговорност следва да се реализира при наличието на отегчаващи отговорността обстоятелства - минали осъждания и утвърден престъпен начин на живот и смекчаващи отговорността обстоятелства - критичност към извършеното деяние.

Причини за извършване на деянието - слаби морално-волеви задръжки, и неправилно отношение към чуждата собственост.

Мотив — стремеж към облагодетелстване по престъпен и непозволен начин.

  Горното се установява от фактическа страна от направените от подсъдимия в съдебно заседание самопризнание, което изцяло се подкрепя от събраните в хода на досъдебното производство и приети от съда писмени доказателства събраните по ДП № 200/2017г. по описа на РУ на МВР гр.Лом

Съдът изцяло дава вяра на показанията на всички разпитани свидетели, тъй като са последователни, непротиворечиви, относими към предмета на доказване и допринасящи за изясняването на фактите и обстоятелствата, включени в предмета на доказване.

Съдът дава вяра на обясненията на подсъдимия дадени на досъдебното и в съдебното производство, тъй като са подробни, последователни и логични, а освен това кореспондират на съвкупния доказателствен материал.

При изложеното съдът намира, че повдигнатото обвинение за деяние по чл195,ал.1,т.3 и 7 вр.чл.194 от НК е доказано по несъмнен начин. Съобразявайки принципите визирани в чл. 13, ал. 1, чл. 14, ал. 1 и ал. 3 и чл. 16 от НПК, съдът постанови осъдителна присъда, а не защото подсъдимия направи самопризнание .

При определяне вида и размерът на наказанието съдът счита, че е съобразил всички обстоятелства от значение за неговата индивидуализация, като го определи при условията на чл. 55,ал.1,т.1, вр. Чл. 195,ал.1,т.3 и 7,вр.чл.194,ал.1. Съобразено е  със закона, обстоятелствата по делото и личността на подсъдимия.

Наказанието бе определено при следните многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, свързани с направените на досъдебното и съдебно производство самопризнания, спомогнали за разкриване на обективната истина по делото, осъзнаването на вината, неговото социално и материално положение, както и факта че щетите са възстановени.  С оглед индивидуализиране наказателната отговорност на дееца, съдът съобрази степента на обществена опасност на деянието и  дееца, мотивите и подбудите за извършването му, личността на извършителят.

  Тъй като не бе предявен граждански иск, то не следва да му се търси и гр.отговорност.

 Разноски по ДП – 52,90 лв., като съдът осъди подс.Р. да заплати по сметката на ОД МВР Монтана за изготвената по делото ССЕ.

Водим от изложеното съдът постанови присъдата си.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :