О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

Гр.Лом,  18 октомври 2018г.

 

    Боряна Александрова, съдия-докладчик по гр.д. 19/18г. по описа на ЛРС, след като се запознах с доказателствата по делото, установих следното:

Производството по делото е образувано по  иск за делба , предявен от В.П.М. и Е.П.Ц..

В хода на размяна на книжа , а по късно и в съдебно заседание се установява, че ответницата е починала. Съдът е оставил ИМ без движение, като е указал на двамата ищца да отстранят нередовностите, т.е. да представят удостоверение за наследници, указал им е ,че при неотстраняване на нередовностите исковата им молба ще бъде върната, дал им е и подходящ срок . Съобщението за оставяне на ИМ без движение е получено от втората ищца на 9 октомври 2018г.

Съдът в изпълнение на задълженията по чл.140 от ГПК, след като извърши проверка на редовността на предявената искова молба след изтичане на срока, определен горните определения констатира, че въпреки изрично дадените указания по отношение на нередовността на исковата молба към настоящия момент същите не са отстранени. В законовия срок, който е изтекъл на 16.10.2018 г., втората ищца не е отстранила нередовностите нито е поискала  продължаване на срока по реда на чл.63, ал.1 от ГПК.

Неизпълнението на дадените от съда указания по привеждането на исковата молба в съответствие с изискванията на закона е процесуално бездействие, имащо за последица връщане на нередовната искова молба, тъй като процесуалните срокове са преклузивни и след изтичането им се погасява правото за извършване на съответното процесуално действие.

Мотивиран от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВРЪЩА исковата молба на Е.П.Ц., въз основа на която е образувано гр. дело № 19 по описа за 2018 г. на РС-Лом.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 19 по описа за 2018 г. на РС-Лом, по отношение на ищцата Е.П.Ц..

Определението подлежи на обжалване с частна жалба, подадена чрез РС-Лом до ОС-Монтана, в едноседмичен срок, считано от датата на връчването му на ищеца.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:..................