Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 22.10.2018г.

                     

 

                             В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и първи септември две хиляди и осемнадесета, година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Л.П., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 267/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

       С Наказателно постановление № 17-0294-001624 от 10.01.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР, на жалбоподателят  П.В.С. с ЕГН ********** *** са му наложени следните административни наказания:

        1./ на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за извършено нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП,

        2./ на осн. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ за извършено нарушение на чл.20, ал.2 от ЗДвП, и

        3./ на осн. чл. 183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10лв /десет лева/ за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като неправилно и незаконосъобразно.

       В с.з. жалбоподателят не се явява лично и не се представлява Постъпила е молба от същият, в която последния поддържа жалбата и моли съда да постанови решение с което да отмени издаденото НП, изцяло като незаконосъобразно, издадено при съществени процесуални нарушения. Алтернативно моли съда да приеме, че случаят е маловажен и да отмени атакуваното НП на това основание.

       Въззиваемият редовно призован не се явява в с.з., не се представлява, не взема становище по жалбата.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 17-0294-001624 от 10.01.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР, на жалбоподателят  П.В.С. с ЕГН ********** *** са му наложени следните административни наказания:  1./ на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за извършено нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП, 2./ на осн. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ за извършено нарушение на чл.20, ал.2 от ЗДвП, и 3./ на осн. чл. 183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10лв /десет лева/ за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, за това, че на 14.12.2017г. около 08,50ч. управлява собственият си лек автомобил „Пежо 206“, с рег. № ВН 88 40АВ, с несъобразена скорост с релефа на местността на пътя и интензивността на движение, при излизане от ляв завой губи контрол върху МПС-то излиза в дясно извън пътното платно и се блъска в железобетонен стълб, като нанася материални щети по МПС-то и 1бр. осветително тяло. Не представя контролен талон към СУМПС. Съставен е Протокол за ПТП № 1369690. Водачът е изпробван за алкохол с техническо средство „Алкотест 75210“ с инв.№ ARDM-0225 което е отчело 0%  в издишания въздух.

        В с.з. жалбоподателят не се явява, не се представлява. В депозираната против издаденото НП жалба последният оспорва отразените в обстоятелствената част на НП факти, които счита, че не отговарят на обективната действителност, тъй като пътното платно е било силно заледено и непочистено, а по пътя е имало разлята течност, наподобяваща масло от двигател. Управлявал е автомобила със скорост съобразена с пътната обстановка, която е била неповеде от 40км/ч. В издаденото НП не е отразено размера на причинените материални щети, както и какво е състоянието и чия собственост е осветителното тяло.

      Депозираната жалба, съдът намира за процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

       Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

       На 14.12.2017г. свидетелите С.И. и Б.В. – полицейски служители в РУ гр.Лом били изпратени от дежурният ОДЧ при РУ гр.Лом в с.Дъбова махала, на ул.“Георги Димитров“ във връзка с получен сигнал за възникнало ПТП. Пристигайки на място, органите на МВР установили, че жалбоподателят, управлявайки лек автомобил „Пежо 206“, с рег. № …. на излизане от ляв завой е излязъл от пътното платно и се е блъснал в железобетонен стълб, като по стълба и автомобила има нанесени материални щети, а осветителното тяло монтирано на стълба било повалено и счупено на земята.

       По време на извършената проверка на документите на водача, полицейските служители установили, че С. не представя контролен талон към СУМПС. Водачът бил изпробван за алкохол с техническо средство „Алкотест 75210“ с инв.№ ARDM-0225 което е отчело 0%  в издишания въздух.

      На място св.С.И. в присъствието на св.Б.В. и на нарушителят съставил АУАН № 1618/ЗДвП от 14.12.2017г., в която описал установените нарушения на чл.20, ал. 1 и ал.2 от ЗДвП, на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

      Впоследствие възоснова на съставения АУАН, АНО издал атакуваното НП с което за констатираните административни нарушения му наложил следните административни наказания:  1./ на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за извършено нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП, 2./ на осн. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ за извършено нарушение на чл.20, ал.2 от ЗДвП, и 3./ на осн. чл. 183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10лв /десет лева/ за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП

       Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели С.И. и Б.В., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        Съгласно разпоредбите на чл.20, ал.1 и ал.2 от ЗДвП водачите на пътни превозни средства са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват, като при избиране на скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението. Неизпълнението на част от регламентираните в тези норми задължения е скрепено със санкции, които са уредени в чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 20лв /двадесет лева/ и в чл.179, ал.2 от ЗДвП – „Глоба“ в размер от 100 лева до 200 лева, ако деянието не съставлява престъпление за лице, което се движи с несъобразена скорост.

      От събраните по делото доказателства безспорно е установено, че жалбоподателят е нарушил  разпоредбата на чл.20, ал.2 от ЗДвП, която изисква от водачите да съобразяват пътните условия при избора на скоростта на движение, така че да могат да спрат пред предвидимо препятствие. В случая завоя е тъкмо такова препятствие, доколкото не може да се очаква от водачите, че пътя ще бъде прав до крайната точка на пътуване. Освен това мократа и заледена  настилка е изисквала от него да се движи с такава скорост, че да може да спре. Възраженията на нарушителя за разлята течност, наподобяваща масло от двигател бяха опровергани от показанията на разпитаните в с.з. свидетели.

       Съдът намира, че правилно АНО е наложил и наказанието на жалбоподателят по чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП, съгласно която правна норма се наказва с „Глоба“  в размер на 10лв /десет лева/ водач, който не носи определените документи - свидетелство за управление, контролен талон и свидетелство за регистрация на управляваното моторно превозно средство

       По горните съображения съда намира, че правилно е ангажирана административно-наказателна отговорност на жалбоподателят за всяко едно от извършените нарушения, поради което издаденото НП се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло.

      Водим от горното, съдът

 

 

 

                                    Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

          ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17-0294-001624 от 10.01.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на МВР, с което на жалбоподателят  П.В.С. с ЕГН ********** *** са му наложени следните административни наказания:  1./ на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за извършено нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП, 2./ на осн. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ за извършено нарушение на чл.20, ал.2 от ЗДвП, и 3./ на осн. чл. 183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10лв /десет лева/ за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, ИЗЦЯЛО, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

         

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.

                                                     

                                               

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :