П Р И С Ъ Д А №

 

гр. Лом,  04.10.2018 год.

 

В  И М Е Т О     Н А    Н А Р О Д А

 

ЛОМСКИЯТ  РАЙОНЕН  СЪД,  на четвърти октомври, две хиляди и  осемнадесета година, в открито съдебно заседание, в следния  състав:

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА МИРОНОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: О.Е.

                                                                                 Р.Р.

 

 

При участието на  секретаря Румяна Д. и прокурора Райна Петрова, като  разгледа докладваното от съдията  МИРОНОВА НОХД №   173  по описа за 2017 год., въз основа на закона и доказателствата по делото,

 

П Р И С Ъ Д И:

 

П Р И З Н А В А

М.Н.А., роден на *** ***., българин, български гражданин, със средно  образование, женен, безработен, неосъждан, с ЕГН **********,

за ВИНОВЕН в това, че на 17.07.2015 год., около 18,00 часа, в гр. Лом, на кръстовището на ул. Тунджа и ул. Братя Миладинови, след като нанесъл побой, причинил средна телесна повреда на Б.Н.С.,  с ЕГН **********, от гр. Лом, изразяваща се в разместване на горните резци, което разместване е наложило оперативно наместване и последващо фиксиране, което е причинило затрудняване на говора и дъвченето, за което и на основание чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1, във вр. с чл. 54, ал. 1 от НК, го ОСЪЖДА на ШЕСТ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода”.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На осн. чл. 67, ал. 1 от НК, възпитателната работа по отношение на условно осъдения подсъдим М.Н.А. СЕ ВЪЗЛАГА на районен инспектор при РУ гр. Лом на района по местоживеене на подсъдимия.

ОСЪЖДА подсъдимият  М.Н.А., със снета по делото самоличност, да заплати на Б.Н.С.,  с ЕГН **********, от гр. Лом, сумата от 2361,60 лв., от които 361,60 лв. – имуществени вреди и 2 000 лв. /две хиляди лева/, обезщетение за причинени неимуществени вреди, в резултат от престъплението, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на увреждането 17.07.2015 год., до окончателното й изплащане, както и да заплати направените по водене на делото разноски в размер на 800 лв. адвокатско възнаграждение, като ОТХВЪРЛЯ гражданския иск за неимуществени вреди над уважения до претендирания размер от 10 000 лв., като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

 

ОСЪЖДА подсъдимият  М.Н.А. със снета по делото самоличност да заплати на държавата, в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС – Лом, държавна такса 94,46 лв. върху уважения размер на гражданския иск.

 

На основание чл. 189 НПК ОСЪЖДА подсъдимия  М.Н.А., със снета по делото самоличност, да заплати на държавата по сметка на РС – Лом, направените по делото разноски за съдебно-медицинска експертиза в съдебната фаза на процеса, в размер на  470,17 лв., както и 5.00 лв. държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

На основание чл. 189 НПК ОСЪЖДА подсъдимия  М.Н.А., със снета по делото самоличност, да заплати  в полза на държавата, по сметка на ОД на МВР Монтана, направените по делото разноски за съдебно-медицинска експертиза, в размер на 173,88 лв., а по сметка на ЛРС – 5 лева в случай на служебно издаване на изпълнителен лист

 

          Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд Монтана.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:            

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:    1.

 

                    / О.Х.Е./

                             

                              2.

 

                    /Р.Г.Р./